Κύπρος: Εκταφή μετά από 41 χρόνια για τους καταδρομείς του Νοράτλας

Κύπρος: Εκταφή μετά από 41 χρόνια για τους καταδρομείς του Νοράτλας

Το αεροσκάφος παρέμεινε στο σημείο που έπεσε χωρίς να απομακρυνθούν όλοι οι νεκρροί καταδρομείς και τα μέλη του πληρώματος

Κύπρος: Εκταφή μετά από 41 χρόνια για τους καταδρομείς του Νοράτλας
Με τρισάγιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, στον οποίο είναι θαμμένο το αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ που στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, αρχίζουν οι εκσκαφές 41 χρόνια μετά.

Το αεροσκάφος παρέμεινε στο σημείο που έπεσε χωρίς να απομακρυνθούν όλοι οι νεκρροί καταδρομείς και τα μέλη του πληρώματος. Στη συνέχεια θάφτηκε και η περιοχή μετατράπηκε σε στρατιωτικό νεκροταφείο. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 28 καταδρομείς και τέσσερα μέλη του πληρώματος πληρώματος. Διασώθηκε μόνο ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου ο οποίος πήδηξε από το ΝΟΡΑΤΛΑΣ όταν άρχισε να δέχεται βλήματα αντιαεροπορικών. Οι 12 από τους καταδρομείς εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας, καθώς βρέθηκαν έξω από το αεροπλάνο.

Ο Κύπρος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα  Φώτης Φωτίου ανέφερε πως η σημερινή τελετή, στην παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο και θα σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου γύρου ανασκαφών που αφορούν την προετοιμασία του χώρου ώστε γύρω στις 20 Αυγούστου να περάσουμε στη δεύτερη και σημαντική φάση.

Όπως είπε, θα εργαστεί μια ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων επιστημόνων, Κυπρίων και ξένων, για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των λειψάνων, τηρώντας όλες τις εργασίες εξετάσεων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο και ταυτοποίησης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Στην ομάδα εντάσσεται και αυτός που ηγήθηκε των εκταφών σε άλλους  ομαδικούς τάφους, αλλά και ειδικός από την Αυστραλία που εργάστηκε και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Επεσήμανε επίσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μετά και από ενημέρωση των στρατιωτικών Αρχών της Ελλάδας ότι πιθανόν στο αεροσκάφος να βρίσκονταν εκρηκτικά για την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανασκαφή.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης