Με το βλέμμα στις πυρκαγιές η κυβέρνηση - Τα συμπεράσματα από τα πύρινα μέτωπα στη Βούλα

Με το βλέμμα στις πυρκαγιές η κυβέρνηση - Τα συμπεράσματα από τα πύρινα μέτωπα στη Βούλα

Ηχηρό καμπανάκι η φωτιά του Σαββάτου, crash test για ένα καλοκαίρι με προεκλογικό άρωμα - Ερωτήματα για το πώς η φωτιά «έφυγε» από τη Γλυφάδα και πέρασε στη Βούλα - Καταλυτικό αυτό το καλοκαίρι για τις πολιτικές εξελίξεις

voula_fwtia_pirosvestiki_art
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πυρκαγιά στο Πανόραμα της Βούλας το απόγευμα του Σαββάτου ξύπνησε μνήμες από τα πρόσφατα, δύσκολα χρόνια, σε όποιον παρακολουθούσε τα πλάνα από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Και για την Πολιτεία, όμως, ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι ενόψει ενός καλοκαιριού που μόνο εύκολο δεν θα είναι, όπως φάνηκε από νωρίς. Με την ιδιαιτερότητα, βεβαίως, ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι καταλυτικό για τις πολιτικές εξελίξεις και για τις όποιες αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν επανάληψη του περυσινού εφιαλτικού σκηνικού με τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία τιθασεύτηκε μετά από αρκετές ώρες επιχειρήσεων, είχε αρκετές ιδιαιτερότητες. Εκδηλώθηκε σε μέρα με θυελλώδεις ανέμους, σε ένα δύσκολο ορεινό ανάγλυφο, ενώ μέσα σε λίγες ώρες εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες. Αυτό είναι και μια ουσιώδης διαφορά: η πυρκαγιά που ξέσπασε προς τη μεριά της Βάρης, αργότερα το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν άλλη εστία, ανεξάρτητη από αυτή του Πανοράματος Βούλας. Και, βεβαίως, η εξέλιξη αυτή δημιούργησε περίσκεψη σε εμπλεκόμενους και μη.

Είναι σαφές ότι ακόμα υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει. Αν δεχτεί κανείς το σενάριο ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην Άνω Γλυφάδα, τότε ο περιβάλλων χώρος δεν ήταν επαρκώς καθαρισμένος. Το γεγονός ότι ο χώρος δεν είναι ορθά καθαρισμένος εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ και του Δασαρχείου της περιοχής, ενώ το πόρισμα της Πυροσβεστικής θα δείξει ποια ήταν η πηγή της φωτιάς. Βεβαίως, αρμόδιες πηγές έθεταν και ερωτήματα για το πώς η φωτιά «έφυγε» από τη Γλυφάδα και έκαιγε χαμηλή βλάστηση και πέρασε στη Βούλα, υπονοώντας ότι μια πιο γρήγορη παρέμβαση ίσως να είχε αποτέλεσμα.

Αρμόδιες πηγές, πάντως, αντιτείνουν ότι η κινητοποίηση που έγινε ήταν ταχεία και με συντονισμό. «Αυτό που κρατάμε είναι το καλό επίπεδο του Συντονισμού που θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη συνέχεια», έλεγε ανώτερη πηγή της Πολιτικής Προστασίας στο protothema.gr. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα εναέρια μέσα δεν θα μπορούσαν να έχουν «σηκωθεί» πιο γρήγορα απ’ όσο έγινε, ενώ σε αρκετές φάσεις της φωτιάς αυτή μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο από αέρος, όντας μέσα σε χαράδρες.

Ενδεικτικό της κινητοποίησης, πάντως, και της πίεσης να μην υπάρξουν αστοχίες φέτος το καλοκαίρι ήταν η ταχύτητα με την οποία έφυγαν από άσκηση ετοιμότητας στην Αρχαία Ολυμπία η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής. Άλλωστε, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, εξ ου και ο πρωθυπουργός βρέθηκε προ ημερών στο υπουργείο, προεδρεύοντας ευρείας σύσκεψης εφ’ όλου του αντιπυρικού σχεδιασμού που έχει γίνει, ενσωματώνοντας την εμπειρία του τι δεν πήγε καλά στις περυσινές πυρκαγιές. Όπως επισημαίνει ανώτερη πηγή από το υπουργείο στο protothema.gr, το δόγμα είναι «Πρόληψη, προετοιμασία και ετοιμότητα αντιμετώπισης». Βεβαίως, το «ταμείο» θα γίνει στο τέλος. Επιχειρησιακά και πολιτικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεψε την παράσταση ο πρίγκιπας Λούις στο Πλατινένιο Ιωβηλαίο

Η «κατάρα των στρατηγών»: Κι άλλος υψηλόβαθμος του Ρωσικού στρατού σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Οικονομικού Εισαγγελέα για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης