Κύπρος: Μαθητές εκτοξεύουν το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ρομπότ

Κύπρος: Μαθητές εκτοξεύουν το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ρομπότ

Θα  μεταφέρει στην ατμόσφαιρα τα πειράματα 1700 μαθητών από 27 σχολεία της Κύπρου

rompot
Στις 12 το μεσημέρι θα εκτοξεύεται από την πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα της Κύπρου, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ρομπότ στον κόσμο, ο «ASTRO 1», που σχεδιάστηκε από μαθητές του PASCAL English School Λάρνακας, μεταφέροντας στην ατμόσφαιρα τα πειράματα 1700 μαθητών από 27 σχολεία της Κύπρου.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ελπιδοφόρος Αναστασίου, Καθηγητής του Pascal English School Λάρνακας / Ερευνητής του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης, η εκτόξευση θα γίνει χρησιμοποιώντας μετεωρολογικό μπαλόνι, από το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Πρόσθεσε ότι «η εκτόξευση του ρομπότ θα γίνει ζωντανά και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν από το You Tube επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα cyprusspaceup2021. Το ρομπότ θα ταξιδέψει για τρεις ώρες, θα φτάσει σε υψόμετρο περίπου 90 χιλιάδες πόδια, θα αντέξει σε θερμοκρασίες μείον 50 βαθμούς Κελσίου και υψηλή ηλιακή ακτινοβολία για έξι ώρες».

Ανέφερε επίσης πως «ο «ASTRO 1» είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα Steam που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική με την οποία οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν συσκευές για να προσθέσουν σε αυτόν διάφορες λειτουργίες. Παράλληλα δάσκαλοι και καθηγητές έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα με στόχο να συνδυάσουν ύλη του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου με το ρομπότ και να δείξουν έμπρακτα στους μαθητές πώς η θεωρία γίνεται πράξη για την επίλυση προβλημάτων».

Σημείωσε ακόμα πως «πάνω στην κατασκευή θα βρίσκονται τα πειράματα 1700 μαθητών από 27 σχολεία της Κύπρου. Όταν ο δορυφόρος επιστρέψει στην Κύπρο οι μαθητές θα αναλύσουν τα ευρήματα ούτως ώστε να εξαγάγουν συμπεράσματα σχετικά με την ακρίβεια των πειραματικών προβλέψεων τους».

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά του ρομπότ ο κ. Αναστασίου απάντησε πως «ένα από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά του είναι ο μεγάλος δίσκος που βρίσκεται πάνω από το ρομπότ που είναι περιστρεφόμενος και άρα μπορούμε σήμερα να πάρουμε το βίντεο από τη στρατόσφαιρα μέσω του ρομπότ. Ο «ASTRO 1» έχει βάρος 1400 κιλά, έχει διάμετρο περίπου δέκα μέτρα, τρία μέτρα ύψος, τα πόδια του κινούνται με 24 υδραυλικούς κινητήρες, ενώ ο μοναδικός σχεδιασμός του, σαν αράχνη, του επιτρέπει να μετακινείται εύκολα, και να τοποθετείται σε οποιαδήποτε επιφάνεια χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια».

Κλείσιμο
Κληθείς να αναφέρει πόσα στοίχισε η κατασκευή του ρομπότ, ο Ελπιδοφόρος Αναστασίου είπε πως «όσα και να κόστισε αξίζει τον κόπο γιατί το ρομπότ δεν είναι μόνο για ένα σχολείο και μία τάξη αλλά για 27 σχολεία και 1600 μαθητές. Σαν επένδυση στην εκπαίδευση το ρομπότ θα προσφέρει χιλιαπλάσια αποτελέσματα στους μαθητές».



Ειδήσεις σήμερα 

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - «Κλειδί» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τα self rapid test

Εκδικητικός εργοδότης πλήρωσε με... 91.515 λαδωμένα σεντ τον τελευταίο μισθό υπαλλήλου

ΗΠΑ: Υποψήφιος για την επανεκλογή του το 2024 θα είναι ο Μπάιντεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης