LIVE

Κορωνοϊός

Έντυπα μετακίνησης: Από σήμερα ισχύουν οι νέες βεβαιώσεις

elegxoi-metakinisi-454

Δείτε τα νέα έντυπα - Τι αλλάζει από σήμερα - Ποιους αφορούν

Νέα έντυπα βεβαιώσεων θα πρέπει να χρησιμοποιούν από σήμερα, Παρασκευή, για τις μετακινήσεις τους οι εργαζόμενοι.

Από σήμερα στις 06:00 το πρωί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις νέες βεβαιώσεις, διαφορετικά οι Αρχές θα τους επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου. Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω έντυπα θα ίσχυαν από την Τετάρτη, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε παράταση η οποία έληξε σήμερα.

Ποιους αφορούν

Τα έντυπα για τους εργαζομένους που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, ούτε σε τηλεργασία και δεν κάνουν χρήση κανονικής άδειας, θα εκδίδονται μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» από την επιχείρηση του εργαζομένου.

Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζομένους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Από τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

  • σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • σε τηλεργασία και
  • σε νόμιμη άδεια.

Οι τρεις αυτές κατηγορίες εργαζομένων (αναστολή, τηλεργασία, άδεια) μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των έξι ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Πώς εκδίδονται οι βεβαιώσεις

Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Δείτε τα έντυπα:
vevaiwsh_1
vevaiwsh2
vevaiwsh3

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχη - Οι «κόκκινες» περιοχές που βρίσκονται κοντά στο lockdown 

NASA: Δείτε live την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη - Τα 7 λεπτά του τρόμου 

Κακοκαιρία Μήδεια: Mάχη για να πάει το ρεύμα στα τελευταία 4.000 σπίτια 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Κιμ Γιονκ Ουν

Ρε πως και δεν τα είχα σκεφτεί εγώ όλα αυτά νωρίτερα;

Δικηγόρος

Αυτό που γράφει τι άρθρο για τους δικηγόρους τυγχάνει ανακριβές και αναληθές καθώς είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους και συγκεκριμένα δημοσιευμένο στο ΦΕΚ τεύχος Β' 586/13.02.2021 ότι "οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα, η οποία εκδίδεται από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητας τους να φέρουν την απαιτούμενη από το προηγούμενο εδάφιο εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση, εφόσον επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα

Δεν κατάλαβες, οι χωροφύλακες υποκατέστησαν το Σύνταγμα, ρυθμίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή προφασιζόμενοι ανώτερα βία. Αυτό το μεγάλο δεν το βλέπεις, γιατί μπαίνεις σε λεπτομέρειες. Έχασες το δάσος και ψαχουλεύεις το βασιλικό.

Επιτρέπουν μόνο τα πρόστιμα

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τη χώρα και οι τούρκοι κάνουν έρευνες στη μέση του Αιγαίου, δεν μπορεί να συγκρατήσει το χρέος, δεν μας επιτρέπει να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη και την πρόοδο, δεν επιτρέπει την παιδεία, δεν επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, δεν μας παρέχει ασφάλεια στα σπίτια και τις πόλεις μας, δεν μας παρέχει τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δεν μας επιτρέπει τη χρήση των εθνικών οδών, δεν εκδίδει τις νέες συντάξεις, δεν μας επιτρέπει να είμαστε νοήμονες άνθρωποι και πατριώτες Έλληνες. Επιτρέπουν μόνο τα πρόστιμα που επιβάλουν οι χωροφύλακες, τα όργανα της επιβολής της εξουσίας. Καταντήσαμε, από δημοκρατικό κράτος, να ρυθμίζεται η ζωή μας από τις αποφάσεις του διοικητή της αστυνομίας, σε πείσμα του συντάγματος που καταργήθηκε σε μια νύκτα. Διατάσσει λοιπόν η ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΎΡ, εμείς κλαρίνο!!

Να μαθεις να ψηφίζεις

Είναι τόσο απλό.

Ρε, που πάμε, ρε?

Τώρα με τις νέες βεβαιώσεις και τα πρόστιμα που θα ακολουθήσουν στην μη ακριβή εφαρμογή τους, είμαστε απολύτως ασφαλείς. Ο κορωνοιός θα το λάβει υπόψιν και δεν θα ενοχλήσει τους συγκεκριμένους παραβάτες.

θεσπρωτος

Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.....Ενας Σταλιν , η Ενβερ Χοτζα σάς χρειαζεται ... " Αν τά δικαστηρια για τους δικαστες ειναι ο ναος της δικαιοσυνης , για τον αφελη λαο , ειναι πληγες αγιατρευτες , που βοσκουν πανω τους τα κορακια οι δικηγοροι " . Ανδρ. Λασκαρατος .

Θεσπρωτέ

Δε φταις απόλυτα εσύ για όσα λες , αφού πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να απαιτούνται τρία έγγραφα!!! ( βεβαίωση ΕΡΓΑΝΗ , εκτύπωση taxis και αστυνομική ταυτότητα ) απλώς και μόνο για να πας να κάνεις τη δουλειά σου . Αυτό που ζητούν οι δικηγόροι (και κρίμα που ζητούν μόνο αυτό) είναι η δικηγορική ταυτότητα να υποκαθιστά την εκτύπωση από το taxis ( που πιστοποιεί τη δικηγορική τους ιδιότητα) και όχι τη βεβαίωση μετακίνησης του ΕΡΓΑΝΗ .

η χώρα....

...διήρχετο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης