Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχη - Οι «κόκκινες» περιοχές που βρίσκονται κοντά στο lockdown

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχη - Οι «κόκκινες» περιοχές που βρίσκονται κοντά στο lockdown

H νοτιοαφρικανική μετάλλαξη συγκεντρώνει την ανησυχία των λοιμωξιολόγων - Κέντρο, δυτικά προάστια και Πειραιάς οδηγούν την πανδημία στην Αττική - Σε ανοδική τροχιά η Θεσσαλονίκη - Οι «κόκκινες» περιοχές που θα απασχολήσουν την αυριανή σύσκεψη των ειδικών

krousmata22
Σε απόλυτη εξέλιξη βρίσκεται η πανδημία στην χώρα μας, όπως δείχνουν τα 1.400 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στις τάξεις των λοιμωξιολόγων συνηγορούν πολλοί παράγοντες. Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον μέτριο σχετικά αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο (37.009 εκ των οποίων τα 19.966 μοριακά και τα 17.043 rapid τεστ), η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού αλλά και οι 320 διασωληνωμένοι που συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, πιέζοντας τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μία εβδομάδα πριν, στις 11 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν παρόμοιος με τον σημερινό (1.327), ωστόσο οι διασωληνωμένοι ήταν 281, σχεδόν 40 λιγότεροι από ό,τι σήμερα. Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έγιναν 181 νέες εισαγωγές ασθενών, ενώ τη ζωή τους από την λοίμωξη COVID-19 έχασαν 27 συνάνθρωποί μας.

Στα 281 τα νέα κρούσματα με μεταλλάξεις – Ανησυχία για το στέλεχος της Νότιας Αφρικής

Την ευρεία διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα αποτυπώνουν τα στοιχεία που προέκυψαν από τη γονιδιωματική ανάλυση 454 επιλεγμένων νέων δειγμάτων που διενήργησε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης. Τα δεδομένα, που αφορούν στην περίοδο 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου 2021, ανέδειξαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις, εκ των οποίων τα 269 αφορούσαν στην βρετανική μετάλλαξη, ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική.

Παρά τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, πάντως, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι εκείνη που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα σημερινά στοιχεία προέρχονται από δείγματα στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Από την άλλη, τα περισσότερα σε όγκο δεδομένα για τη βρετανική μετάλλαξη δείχνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ωστόσο τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα στελέχη.

Κέντρο, δυτικά προάστια και Πειραιάς οδηγούν την πανδημία στην Αττική

Κλείσιμο
Στην Αττική οι νέες διαγνώσεις έφτασαν σήμερα τις 687, με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και το σύνολο της Δυτικής Αττικής να «χτυπούν κόκκινο» με 176, 151 και 143 κρούσματα αντίστοιχα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στο λεκανοπέδιο για 7 ή και 14 ακόμη ημέρες είναι πλέον ορατό, την στιγμή που συμπληρώνουμε μία εβδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Υπομονή συνέστησε από πλευράς του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παραδεχόμενος, ωστόσο, πως «πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν».

Σε επικίνδυνη τροχιά η Θεσσαλονίκη – Παραμένει αυξητική η τάση στα λύματα

Αυξημένες κατά 17% είναι οι τιμές συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις 160 νέες διαγνώσεις που καταγράφηκαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη, υποδεικνύουν την επικίνδυνη τροχιά στην οποία έχει μπει εν νέου η πόλη, έπειτα από την ζοφερή περίοδο του Νοεμβρίου.

Οι ειδικοί, πάντως, εμφανίζονται συγκρατημένοι, καθώς «η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε σχετικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Οι «κόκκινες» περιοχές που ανησυχούν τις ειδικούς

Πέρα από τις δύο μεγάλες πόλεις, το ενδιαφέρον της επιτροπής των λοιμωξιολόγων συγκεντρώνουν αρκετές ακόμα περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, όπως ανέφερε και χθες ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ενδεικτικά, σήμερα στον πίνακα του ΕΟΔΥ υπάρχουν 16 περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με την Αχαΐα να κόβει πρώτη το νήμα με 97 νέες διαγνώσεις και να ακολουθούν Χαλκιδική με 39, Ηράκλειο με 33, Εύβοια με 32 Ρέθυμνο με 25, Λάρισα με 21, Ηλεία με 17, Αρκαδία, Αργολίδα, Έβρο και Ιωάννινα με 16, Βοιωτία και Κορινθία με 15, Μαγνησία με 14, Ημαθία με 13, Καβάλα με 12 και Κάλυμνος με 11. Σημειώνεται ότι στην σημερινή αναφορά βρίσκονται 29 ακόμη περιοχές, γεγονός που καταδεικνύει την αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη την χώρα.

Εξελίξεις αναμένονται από την αυριανή σύσκεψη των ειδικών όσον αφορά στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε κάποιες από τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η Κάλυμνος και τα Γιάννενα. Η Κάλυμνος ειδικά αποτελεί μία ειδική περίπτωση αφενός γιατί πρόκειται για νησί και αφετέρου γιατί εδώ και αρκετές ημέρες εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με τον δήμαρχο του νησιού κ. Δημήτρη Διακομιχάλη να δηλώνει στο ΘΕΜΑ 104.6: «Πάμε στο κατακόκκινο, έχουμε περί τα 100 ενεργά κρούσματα σε πληθυσμό 16 χιλιάδων. Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο πολύ επικίνδυνο. Είναι μονόδρομος το lockdown».

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτυπώνεται, άλλωστε, και στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), όπου μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε πράσινο χρώμα. Αυτό πλέον άλλαξε, με τις περισσότερες περιοχές της επικράτειας να «βάφονται» πορτοκαλί, ενώ στο κόκκινο είναι η Αττική και η Στερεή Ελλάδα, η Εύβοια και τμήμα της Πελοποννήσου.

Ειδήσεις σήμερα 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Τελικά, ποιος είναι υπεύθυνος για την κοπή των δέντρων; 

H μεγάλη στιγμή έφτασε: Η πιο εξελιγμένη διαστημοσυσκευή της NASA «πατάει» στον Άρη 

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Δεν μπορώ να κατηγορήσω ή να υπερασπιστώ κάποιον 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK