Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

elegxos-koronoios-arthro

Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν αν θα ληφθούν και ποια νέα μέτρα - Επιφυλακή για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα που συγκεντρώνουν την πλειονότητα των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα - Έλεγχοι με εντατικούς ρυθμούς σε μέσα μεταφοράς, κέντρα διασκέδασης και χώρους όπου πλέον η μάσκα είναι υποχρεωτική

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση καθώς καθημερινά διαπιστώνεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού: Μετά από κούρσα ανόδου των κρουσμάτων όλη την εβδομάδα χθες ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός με 110 νέες μολύνσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα τρεις σημαντικές εστίες: Την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.  Χθες είχαμε 19 κρούσματα στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες), 23 στην Καβάλα (43 τις τελευταίες 8 ημέρες) και 37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες).

Και ενώ στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα περίπου σαράντα θετικά τεστ προκύπτουν από το γαμήλιο γλέντι στην περιοχή των Αμπελοκήπων και στη βιομηχανία κρέατος, αντίστοιχα, στην Αττική οι εστίες είναι διάσπαρτες πράγμα που αποδεικνύει ότι πλέον υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.


Παρά την τάση συμμόρφωσης που διαπιστώνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί , εντούτοις  πρόβλημα  στην τήρηση των μέτρων εξακολουθεί να υπάρχςι σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ που συχνάζουν άτομα νεότερης ηλικίας όπου φαίνεται ότι επέδρασαν αρνητικά στην εξέλιξη των κρουσμάτων. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι παρότι η μεγάλη πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα, ένα μικρό ποσοστό εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, οι ειδικοί ανέμεναν μεν την αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων και κυρίως το άνοιγμα του τουρισμού, ωστόσο, η αύξηση είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης.


Πλέον, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται τα φαινόμενα χαλάρωσης. Ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή τη γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Για τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ και καφερέτεριες, απαγορεύονται οι όρθιοι από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου, ενώ τα πανηγύρια απαγορεύονται ολόκληρο τον  Αύγουστο.

Από την Δευτέρα θα πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, υπό τον πρωθυπορυγό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, για να αξιολογεί την κατάσταση.

Δραματική έκκληση των επιστημόνων για την τήρηση των μέτρων

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ανέφερε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το δευτερο κύμα του κορωνοϊού, χωρίς να αποκλείει νέα μέτρα, ενώ ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια, καθώς η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown. 

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε ‘κόκκινο συναγερμό’. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» δήλωσε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, δίνοτας έμφαση στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων. 

«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά», ανέφερε. Αν και όπως είπε η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στο «τραπέζι» τα πιο αυστηρά μέτρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας θεωρεί ότι δεν είναι σωστό »μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας», είπε.

Ωστόσο, μέτρα θα ληφθούν εάν η επιδημία συνεχίσει να έχει αυξητική τάση, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα. Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο. Ο κ. Σύψας είπε ότι παρατηρείται αύξηση της διασποράς στους νέους ανθρώπους. Σχετικά με τα ορφανά κρούσματα, ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα. «Είναι ένα ιδιαίτερο ανησυχητικό σενάριο.», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε αναμενόμενα τα χθεσινά  110 νέα κρούσματα, την οποία απέδωσε στη χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων αλλά και στη διεξαγωγή περισσότερων τεστ.

«Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες» επισημαίνει. Ο κ. Μόσιαλος επαναλαμβάνει την ανάγκη τήρησης των μέτρων και κυρίως της χρήσης της μάσκας με σωστό τρόπο.  «Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown», σημειώνει.

Εντατικοί έλεγχοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Εντατικούς ελέγχους σε κεντρικούς σταθμούς μετεπιβίβασης Μετρό, ΗΣΑΠ, στάσεις αστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ έκανε από το πρωί χθες  η Τροχαία για τη χρήση μάσκας και, γενικότερα, των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Σε 1.039  ελέγχους βεβαιώθηκαν 18 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε αστικά λεωφορεία.

Επιπλέον αστυνομικοί της τροχαίας εντόπισαν 6 λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας στα οποία επέβαιναν υπεράριθμοι. Οι υπεράριθμοι επιβάτες αποβιβάστηκαν στα διόδια και τους κράτησαν σε εσωτερικό χώρο, έως ότου τους παρέλαβαν άλλα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά και το επόμενο χρονικό διάστημα που θεωρείται κρίσιμο λόγω της μεγάλης μετακίνησης των αδειούχων του καλοκαιριού.

Έλεγχοι και από το Λιμενικό

Πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα ξεκίνησε χθες και το Λιμενικό Σώμα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία.

Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (57)

Χρήστος

32000 κάθε χρόνο από καρκίνους τα συμπεράσματα δικά σας.

Γιώργος

Την άνοιξη έλεγαν ο ιός σκοτώνεται στους 30 βαθμους τώρα με τους 40 διαπιστώσαμε ότι ο ιός είναι αθάνατος ρέει μέσα του το πλάσμα του χαιλαντερ!! Ε ρε δούλεμα....

Ασε ρε Γιωργάκη!

Από ποιόν έγκριτο επιστήμονα άκουσες αυτές τις ανοησίες περί θερμοκρασιών?? Όλοι βάλθηκαν να μας κοροϊδέψουν....άλλη δουλειά δεν είχαν! Ευτυχώς όμως αετοί...σαν κι εσένα μας κρατούν σε εγρήγορση!

τι??? έκρηξη???

Θα χάσουν τις διακοπές τους ο Σύψας και ο Μόσιαλος??? Πω πω συμφορά......

ΑΣ 'ΟΨΟΝΤΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ..

..που μας κουβάλησαν τους Σουηδούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τους Αυστριακούς. Πίστεψαν στα λόγια του κάθε ξένου φαφλατά πολιτικού που υποστήριζε ότι δεν είχαν πρόβλημα και μας κουβάλησαν όλη την μπατιροσαβούρα του βορρά, τους κορωνοτουρίστες. Τα έξοδα για την νοσηλεία και τα τεστ κορωνοϊού θα είναι περισσότερα από τα έσοδα. Θα μπει μέσα η Ελλάδα οικονομικά. Οι Ελληνες πληρώνουν την ΒΛΑΚΕΙΑ των πολιτικών

Της προπαγάνδας το ανάγνωσμα

Οι Έλληνες πληρώνουν την ανοησία των πολιτών και όχι των πολιτικών! Στην χώρα μας οι επιστήμονες έδωσαν τα φώτα τους και η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα! Δεν φταίει κανείς στους πολίτες, ειδικά στους νεότερους, που παρά τις υποδείξεις έχουν χαλαρώσει υπερβολικά μετά το άνοιγμα. Ο τουρισμός είναι το αναγκαίο κακό για να βγει ο Χειμώνας....άλλωστε καμία χώρα του πλανήτη δεν κράτησε τα σύνορα της κλειστά! Πως να το κάνει αυτό μία χώρα Σένγκεν??? Φόρα τη μάσκα σου και άσε κατά μέρους τη φθηνή προπαγάνδα...

ΑΣ 'ΟΨΟΝΤΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ..

..που μας κουβάλησαν τους Σουηδούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τους Αυστριακούς. Πίστεψαν στα λόγια του κάθε ξένου φαφλατά πολιτικού που υποστήριζε ότι δεν είχαν πρόβλημα και μας κουβάλησαν όλη την μπατιροσαβούρα του βορρά, τους κορωνοτουρίστες. Τα έξοδα για την νοσηλεία και τα τεστ κορωνοϊού θα είναι περισσότερα από τα έσοδα. Θα μπει μέσα η Ελλάδα οικονομικά. Οι Ελληνες πληρώνουν την ΒΛΑΚΕΙΑ των πολιτικών

En

Πως τκ λέγαν κάποτε?θα σας φορολογήσουν τον αέρα...150 ευρώ πρόστιμο σε οποιον θέλει καθαρό αέρα χωρις co2 οπου προβλέλεται

Μάκης

Εκτός ότι ο λαός ψήφισε ανίκανους, διεφθαρμένους και ελεινούς απατεώνες, χειροκρότησε και την καταστροφή του από τα μπαλκόνια. Οι πράξεις έχουν συνέπειες !

Καρβας

Οι λαθρομετανάστες μπαίνουν μπουλούκια και κοιτάμε τους τουρίστες. Είναι καλοκαίρι και δεν μπορείς να κάνουν τίποτα. Lock down δεν μπορεί να ξανά εφαρμοστεί. Άρα περιμένουν το εμβόλιο.

Δημήτρης

Η αηδία αυτή έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο και ο Μητσοτάκης έχει γίνει μισητός τόσο στους Χριστιανούς επειδή έκλεισε και θα ξανακλείσει τις εκκλησίες όσο και στους νέους ανθρώπους και σε όσους γενικά κάτω των 55 θέλουν να ζήσουν την ζωή τους. Οι ανέραστοι, οι incels, όσοι γουστάρουν καραντίνα ή έχουν χάψει το παραμύθι για τον κοροϊδοιό να κλειστούν σπίτια τους. Kαλύτερα κιόλας γιατί δεν γουστάρουμε να τους βλέπουμε στα μαγαζιά. Άλλωστε οι πιο πολύ από αυτούς που υποστηρίζουν τα μέτρα δεν ευχαριστιούνται την ζωή τους, και κατά βάθος τους την σπάει που οι άλλο κάνουν τις ζωάρες τους και θέλουν να τους κλείσουν μέσα και αυτούς με το ζόρι για να νοιώθουν καλύτερα με τις μίζερες ζώες τους οι ίδιοι.

Μ

Για ποιά ζωάρα μιλάς; Ηρέμησε λίγο. Το να βγεις για ένα ποτό είναι ζωάρα, μαγκιά, εξυπνάδα, δηλαδή; Το να υποτιμάς αυτούς που έχουν συνείδηση και συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω τους, είναι ανωτερότητα; Αλλά ο Έλληνας δεν ξέρει και τίποτε άλλο. Να ξημεροβραδιάζεται στους καφενέδες και τα χαμαιτυπεία θεωρείται ζωάρα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, και όχι εγκληματική, αντικοινωνική συμπεριφορά. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι... Υ.Γ. Ούτε εμείς θέλουμε βλέπουμε τις αποχαυνωμένες φάτσες σας, αλλά δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι.

Το φιλελε γίδι ΤΕΛΑΜΩΝ

Και ο Κούλης μας κάνει τις διακοπές του, κορόιδο είναι;;;; Αν ψοφήσουν τα ντόπια γίδια θα φέρει νεα από το Πακιστάν και την Νιγηρία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης