Στέλιος Παρλιάρος: Η Μελίνα αγαπούσε τις τάρτες του, η Αλίκη έσπαγε για χάρη του τη δίαιτά της

Στέλιος Παρλιάρος: Η Μελίνα αγαπούσε τις τάρτες του, η Αλίκη έσπαγε για χάρη του τη δίαιτά της

Ο κορυφαίος pâtissier που μύησε την Ελλάδα στην υψηλή ζαχαροπλαστική πλέον μοιράζεται τις συνταγές του και μέσα από το «Olive» που κυκλοφορεί κάθε μήνα με το «Πρώτο Θέμα»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
parliaros-mak3
Αν η καριέρα ενός επαγγελματία κρίνεται από τη διάρκειά της, τότε αυτό το στοίχημα ο Στέλιος Παρλιάρος το έχει κερδίσει για τα καλά. Εδώ και 40 χρόνια μυεί το κοινό της Ελλάδας στην υψηλή ζαχαροπλαστική, είτε μέσα από τις εκπομπές και τα περιοδικά, είτε με τα ονειρεμένα γλυκά που προσφέρει το κατάστημά του στο Κολωνάκι.

Η συνάντηση μαζί του είναι πάντα πολύ ευχάριστη καθώς γνωριζόμαστε χρόνια. Θυμόμαστε τα παλιά και αναφερόμαστε με νοσταλγία στο ξεκίνημά του. «Είμαι παιδί της Κωνσταντινούπολης. Εχω μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου η μαμά και η γιαγιά μαγείρευαν όλη την ημέρα. Μικρός χωνόμουν στις κουζίνες για να ανακαλύπτω τα μυστικά της δημιουργίας. Ηταν σαν την “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων” ή σαν την αγαπημένη ταινία “Πολίτικη κουζίνα”», περιγράφει. Με τον ερχομό του στην Ελλάδα ο Στέλιος Παρλιάρος εργάζεται στο φημισμένο ζαχαροπλαστείο της εποχής «Παπασπύρου» κι αργότερα στο ξενοδοχείο «Hilton», που ομολογεί ότι υπήρξε το μεγαλύτερο σχολείο της ζωής του.
parliaros__1_

Το ταλέντο και η δίψα του για να δημιουργήσει κάτι δικό του τον ωθούν να ανοίξει στην οδό Σέκερη, στο Κολωνάκι, το πιο ασυνήθιστο για την εποχή αλλά και καλαίσθητο ζαχαροπλαστείο: οι βιτρίνες και η διακόσμηση παρέπεμπαν περισσότερο σε κομψότατη μπουτίκ παρά σε κατάστημα πώλησης γλυκισμάτων. «Ολο αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας με φίλους μου. Τους άρεσε που ήθελα να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό και καθένας τους μου έδινε και από μια ιδέα. Τα ροζ κουτιά στα οποία έμπαιναν τα γλυκά ήταν μια ιδέα του διάσημου make up artist Δημήτρη Ζουρντού, ενώ το logo το είχε δημιουργήσει η Σίλια Μπαχάουερ, η εγγονή της μεγάλης πιανίστριας».
parliaros__1_
Κλείσιμο

Μέσα σε χρόνο dt το νέο γαλλικού τύπου ζαχαροπλαστείο της Αθήνας γίνεται talk of the town και τα γλυκά του Παρλιάρου το απόλυτο must. Διασημότητες και μη συνωστίζονται για μια δημιουργία του και ο ίδιος κερδίζει στην εκτίμηση του κόσμου τη θέση που έχει για τις γαλλόφωνες χώρες ο Αλέν Ντικάς. «Η Μελίνα Μερκούρη λάτρευε τις τάρτες με φρούτα. Η Ζωή Λάσκαρη έγινε φίλη μου. Της έφτιαχνα γλυκά για όλες τις οικογενειακές γιορτές και αργότερα επισκεπτόμασταν μαζί τα μοναστήρια. Για τον επιχειρηματία Γιώργο Αγγελόπουλο έφτιαξα την τούρτα του γάμου του αλλά και της βάφτισης του παιδιού του. Θυμάμαι επίσης την ημέρα που μου τηλεφώνησαν από το γραφείο του Μίνωα Κυριακού ώστε να παραγγείλουν την τούρτα για τον γάμο του με τη Μαρί. Ηταν ένα δύσκολο γλυκό, οπότε αναγκάστηκα να πάω στο σπίτι τους στην Εκάλη για να το φτιάξω επιτόπου, λίγες ώρες πριν τη δεξίωση», λέει καθώς αναφέρεται σε κάποιες αξέχαστες στιγμές από τα 40 χρόνια πορείας του.
parliaros__4_

Εκτός από τα χαρούμενα περιστατικά, ωστόσο, υπήρχαν και τα ευτράπελα. «Κάποτε μου παράγγειλαν μια πολυώροφη τούρτα που έπρεπε να πάει στη Γλυφάδα. Βρισκόμουν στο ξεκίνημα της καριέρας μου, τότε δεν υπήρχαν ακόμη οι ευκολίες με τη ζαχαρόπαστα κ.λπ. που υπάρχουν σήμερα κι έτσι τη δημιούργησα με ένα ειδικό γλάσο. Ωσπου να κατέβω από το κέντρο της Αθήνας στα νότια προάστια, η γαμήλια τούρτα άρχισε να καταρρέει. Μου ήρθε κάτι σαν τρέλα! Ηταν τόσο καλοπροαίρετη όμως η κυρία, που την είδε σαν έργο τέχνης και ενθουσιάστηκε. Με ξαναεπισκέφτηκε πολλά χρόνια μετά, λέγοντάς μου ότι η τούρτα ήταν μοναδική κι ότι της έφερα γούρι καθώς ο γάμος της κρατούσε ακόμη. Η επαφή με τον κόσμο, είτε δημιουργείται μέσα από τα καταστήματά μου είτε μέσω των περιοδικών και των εκπομπών, είναι κάτι που απολαμβάνω. Για έναν δημιουργό δεν υπάρχει μεγαλύτερο ντόπινγκ από την αγάπη του κόσμου. Αυτά τα 40 χρόνια την εισπράττω καθημερινά».

Υπήρξε και η εποχή που ο Στέλιος Παρλιάρος παρουσίασε κάποιες πιο «προχωρημένες» δημιουργίες: «Τότε, μια φίλη που διηύθυνε ένα από τα σημαντικότερα πρακτορεία μοντέλων της εποχής, τη γνωστή Agence, μου παρήγγειλε για το πάρτυ της μια τούρτα σε σχέδιο ανδρικού μορίου. Είχε τέτοια επιτυχία που μαθεύτηκε σε όλη την Αθήνα και ξαφνικά άρχισαν όλοι να παραγγέλνουν το ίδιο. Εδιναν παραγγελίες οι άνδρες, έδιναν και οι γυναίκες. Το εργαστήριο δεν προλάβαινε την κατασκευή. Θυμάμαι πως όταν οι παραγγελίες γίνονταν από κυρίες και στο τηλέφωνο απαντούσε άνδρας υπάλληλος, ντρέπονταν να πουν τη λέξη “πέος” και διευκολύνονταν με χαριτωμένες περιγραφές». Ακολούθησε ο Πέτρος Κωστόπουλος και το «Κλικ». Το τεύχος κάποιου Αυγούστου έχει θέμα την πορνογραφία. «Μου είχαν κάνει τότε συνέντευξη και μια φωτογράφηση με τα πορνό γλυκά. Πολλά από τα μοντέλα είχαν αποχωρήσει λόγω του concept που παρουσίαζε μέλη του σώματος φτιαγμένα από σοκολάτα. Τελικά το θέμα αποδόθηκε από διάσημες ξένες καλλονές. Θυμάμαι ακόμη τον τίτλο εκείνης της συνέντευξής μου, ήταν “Τι τρώνε οι Ελληνες στο κρεβάτι”», διηγείται και γελάμε καθώς απολαμβάνουμε τη φιλοξενία στο «Island» όπου πραγματοποιείται η δική μας φωτογράφηση.
parliaros__3_

Τα τελευταία 13 χρόνια ο μετρ της ζαχαροπλαστικής έχει δημιουργήσει τον νέο του ναό γλυκισμάτων στην οδό Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Εκτός από το πιο σικάτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, το «Sweet Alchemy by Parliaros» είναι ο χώρος συνάντησης εκείνων που αναζητούν γλυκά εδέσματα υψηλής γαστρονομικής αξίας. Εκεί μπορεί να βρει κάποιος μυρωδάτα μπισκοτάκια διαφορετικών γεύσεων με ποιοτικό βούτυρο Lurpak, εταιρεία με την οποία ο Στέλιος διατηρεί σταθερή συνεργασία, φρέσκες τάρτες, πολλά είδη σοκολατάκια, travel cakes, μαρμελάδες και αμέτρητες άλλες λιχουδιές υψηλής αισθητικής.

Το όλο concept ανατρέπεται παραδοσιακά δύο φορές τον χρόνο, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. «Την περίοδο αυτών των μεγάλων γιορτών σχεδόν δεν κοιμόμαστε για να προλάβουμε τις παραγγελίες. Μέρα-νύχτα βρισκόμαστε στο εργαστήριο. Ολα γίνονται στο χέρι και από τα καλύτερα υλικά. Οι κουραμπιέδες μας, για παράδειγμα, φτιάχνονται με κορυφαίο βούτυρο ενώ το αμύγδαλο είναι καραμελωμένο και αλατισμένο». Παράλληλα διατηρεί το δικό του site (steliosparliaros.gr) και σελίδα στο Instagram (@steliosparliaros) μέσω των οποίων επικοινωνεί με τον κόσμο, ενώ, πλέον, τις μοναδικές συνταγές του θα τις απολαμβάνουμε και από το περιοδικό «Olive» που κυκλοφορεί μία φορά τον μήνα μαζί με το «Πρώτο Θέμα». Η αρχή έγινε με το τεύχος που βγήκε στα περίπτερα την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, και ο διάσημος pâtissier θα μοιραστεί 18 ιδιαίτερες συνταγές του. Επιπλέον, αυτή την εποχή, ο Παρλιάρος ετοιμάζει κι ένα coffee table book με γλυκές αλχημείες.
parliaros__2_

Η κουβέντα μας με τον ταλαντούχο pastry chef ολοκληρώνεται με την απορία πού και πότε έκοψε τούρτα μαζί με τον εμβληματικό Βρετανό ηθοποιό Τζέρεμι Αϊρονς, όπως έχει ακουστεί. «Αυτό είναι κάτι απόλυτα συνυφασμένο με την επικαιρότητα των ημερών», μου απαντά. «Κάθε χρόνο, στα γενέθλια της Βασίλισσας της Μ. Βρετανίας, όλες οι βρετανικές πρεσβείες του κόσμου διοργάνωναν μια γιορτή προς τιμήν της. Εμένα με καλούσε λοιπόν η αντίστοιχη πρεσβεία της χώρας μας να εμπνευστώ και να δημιουργήσω μια τούρτα για τη συγκεκριμένη ημέρα. Κάποια χρονιά τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή ήταν ο Τζέρεμι Αϊρονς. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι κόψαμε εκείνη την τούρτα μαζί!»


Ευχαριστούμε το «Island» (27ο χλμ. Αθηνών – Σουνίου, Βάρκιζα, τηλ.: 210 9653563, islandclubrestaurant.gr) για τη φιλοξενία της φωτογράφησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ