ΟΗΕ: Το 2019 κλείνει τη θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί

xirasia_main

«To 2019 είναι το τελευταίο έτος μίας δεκαετίας εξαιρετικής ζέστης, υποχώρησης των πάγων και ανόδου ρεκόρ της στάθμης των θαλασσών σε παγκόσμια κλίμακα»

Το 2019, με τις αλυσιδωτές πυρκαγιές, τις ξηρασίες, τους καύσωνες και τους τυφώνες, θα εγγραφεί μεταξύ των τριών θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί από το 1850, ενώ τερματίζει μία δεκαετία «εξαιρετικής ζέστης», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ με την ευκαιρία της COP25 στην Μαδρίτη.

«To 2019 είναι το τελευταίο έτος μίας δεκαετίας εξαιρετικής ζέστης, υποχώρησης των πάγων και ανόδου ρεκόρ της στάθμης των θαλασσών σε παγκόσμια κλίμακα, εξαιτίας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

«Το 2019 θα πρέπει να τοποθετηθεί στην δεύτερη ή την τρίτη θέση των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτέ» από το 1850, χρονολογία κατά την οποία άρχισαν οι συστηματικές καταγραφές θερμοκρασιών. «Το 2016, που ξεκίνησε με ένα επεισόδιο El Nino εξαιρετικά ισχυρής έντασης, παραμένει η πιο θερμή χρονιά», διευκρινίζει ο ΠΟΜ.

Η άνοδος της μέσης στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται, οι ωκεανοί γίνονται περισσότερο όξινοι, ο όγκος των πάγων της Αρκτικής υποχωρεί, οι παγετώνες της Γροιλανδίας λιώνουν.

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύεται επίσης από ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στο Ιράν, οι ξηρασίες στην Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική, οι καύσωνες στην Ευρώπη και την Αυστραλία ή οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Σιβηρία, την Ινδονησία, την Νότια Αμερική.
arktiki12

«Σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικής Μετακίνησης (IDMC), περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν εντός των ορίων των χωρών τους κατά το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων 7 εκατομμύρια λόγω των κλιματικών καταστροφών. Οι πλημμύρες είναι η πρώτη αιτία των μετακινήσεων, πριν από τις καταιγίδες και τις ξηρασίες. Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι η Ασία και η ζώνη του Ειρηνικού.

«Ο αριθμός των νέων μετακινήσεων που συνδέονται με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα μπορεί μέχρι και να τετραπλασιασθεί για να φθάσει περίπου τα 22 εκατομμύρια άτομα στο τέλος του 2019», εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Λιμός

«Τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες, που κάποτε εμφανίζονταν "μία φορά τον αιώνα" συμβαίνουν όλο και συχνότερα. Από τις Μπαχάμες μέχρι την Μοζαμβίκη και την Ιαπωνία, οι χώρες υφίστανται τα καταστροφικά αποτελέσματα των τροπικών κυκλώνων. Οι δασικές πυρκαγιές σάρωσαν την Αρκτική και την Αυστραλία», υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας επιμένοντας ότι οι περισσότερο άτακτες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την δημογραφική αύξηση, «θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας για τις πλέον ευάλωτες χώρες».

Από το 2018, η πείνα στον κόσμο αυξάνεται και πάλι, με περισσότερα από 820 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται από αυτήν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας βασίζεται στις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο για τον προσωρινό του απολογισμό για το 2019, ο οποίος θα συγκεκριμενοποιηθεί τον Μάρτιο του 2020. Επί διαστήματος δέκα μηνών, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Η αύξηση αυτή συνδέεται με «επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που συνέχισαν να αυξάνονται το 2019», σύμφωνα με στοιχεία σε πραγματικό χρόνο που συλλέγονται σε σειρά σημείων μέτρησης.
i-uperthermansi-tou-planiti-kai-oi-arnitikes-tis-epiptoseis

Το 2019 εντάσσεται στην δεκαετία 2010-2019 που είναι «σχεδόν βέβαια» η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. «Από την δεκαετία 1980-1990, κάθε δεκαετία ήταν θερμότερη από την προηγούμενη», σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Με τον σημερινό ρυθμό, η θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 4 ή 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Και ακόμη και αν τα κράτη σεβασθούν τις σημερινές τους δεσμεύσεις, η άνοδος του υδραργύρου μπορεί να ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου, όταν η συμφωνία του Παρισιού του 2015 προβλέπει τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το επίπεδο των +2 βαθμών Κελσίου, στον +1,5 βαθμό.

Στον COP25 στην Μαδρίτη, τα κράτη «δεν έχουν δικαιολογία για να μπλοκάρουν την πρόοδο και να καθυστερούν, όταν η επιστήμη αποδεικνύει ότι είναι επείγον να δράσουν», δήλωσε ο Κατ Κράμερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Christian Aid.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Ps

"Απάτη η κλιματική αλλαγή" λένε ορισμένοι. Άντε όντως απάτη η κλιματική αλλαγή. Οι θάλασσες που γεμίζουν σκουπίδια, ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε, το αλάτι που είναι γεμάτο με μικροσωματίδια πλαστικού, το κρέας που είναι γεμάτο με τοξίνες, τα λύματα που πετάγονται στις λίμνες και τα πίνουμε μετά εμείς και αυτά απάτη είναι;;; Για αυτό συνεχίστε έτσι και σε 100 χρόνια ούτε ένας άνθρωπος δεν θα ζει στην γη.

George

Πες τα ρε φίλε. Όλοι οι ψεκασμένοι υπανάπτυκτοι πιάνονται από την κλιματική αλλαγή (που δεν την καταλαβαίνουν) για να πουν τη χαζομάρα τους τη στιγμή που πεθαίνουν ήδη 10 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο από τη ρύπανση. Κι έτσι "φτιάχνουν επιχειρήματα" υπέρ της συνέχισης εξόρυξης και χρήσης ορυκτών καυσίμων. Πιο ξεμπροστιασμένα τρολ πληρωμένα από τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων δεν γίνεται να υπάρξουν. Φαίνεται από τη χωρίς επιχειρήματα αντίδρασή τους ενάντια στις πράσινες πολιτικές που υιοθετούν όλες οι χώρες του πλανήτη από την Κίνα μέχρι την Αμερική.

Φλεγόμενο του Χαμαιτυπείου

Δισεκατομμύρια ζωές πάνω στον πλανήτη. Όλες αυτές καταναλώνουν πολύτιμο οξυγόνο ενώ ταυτόχρονα αποβάλλουν βλαβερό και καταστροφικό διοξείδιο. Επόμενο είναι πως θα έχουμε άνοδο θερμοκρασίας. Αν σταματούσαν να ανασαίνουν τότε θα σταματούσε και το πρόβλημα! Χα, χα, χα, χα!!! Στα σοβαρά τώρα, τι άλλη βλακεία θα ακούσουμε για την περίφημη κλιματική αλλαγή! Η μπίζνα με τα ηλιακά, τις ανεμογεννήτριες και τελευταία με τα ηλεκτρικά οχήματα είναι τεράστια λέμε!

George

Γιατί δεν πας να πεις τις περισπούδαστες θεωρίες σου στους Κινέζους που προσθέτουν κάθε χρόνο ΑΠΕ που ισοδυναμούν με την ισχύ του παραγόμενου ρεύματος όλης της Ελλάδας και που καταργούν τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης? Άντε, θα κονομήσεις. Μην κάθεσαι εδώ και χαραμίζεσαι.

ΚΩΣΤΑΣ Π.

Όλα όσα γράφονται είναι απάτη και ψέμα... Ο κόσμος αρχίζει να ξυπνάει σιγά σιγά.

Κανένα ενδιαφέρον

...για την καταστροφή του πλανήτη. Βάλτε για κανέναν πορτοφολά από το Αβγανιστάν να έχετε 250 σχόλια... Το κοινό σας θέλει αίμα. Οταν βέβαια θα έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες λόγω κλιματικής αλλαγής τότε μπορεί να καταλάβουν ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΚΤΡΕΦΕΤΕ.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΙΑ

Πέρσι χιόνισε στο Λίβανο και στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας, φέτος στην Αυστραλία. Που είναι η άνοδος της θερμοκρασίας με 2 βαθμούς που υποστηρίζουν οι μασόνοι ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ του ΟΗΕ, που είναι και η τρελή μαριονέτα Σουηδέζα κομμουνιστρια Γκρέτα;;;;;; Όπως φαίνεται η εποχή των παγετώνων επιστρέφει, και με αυτό πτώση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Πριν μερικά χρόνια είχαν βρει την τρύπα του όζοντος (που ως δια μαγείας εξαφανίστηκε), και τώρα την κλιματική "αλλαγή"

H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΟΜΙΜΗ

απάτη όλων των εποχών .Μιλάμε για κλιματική αλλαγή σε εύρος 150 ετών το πολύ!! Λειώνουν οι πάγοι!!.. Μα ξαναλείωσαν στο απώτερο παρελθόν . Και βέβαια ξαναέγιναν . Μιλάνε για κλιματική αλλαγή σε έναν πλανήτη που σταθερά αλλάζει ολόκληρος. Εξ΄ου και οι σεισμοί ,καταποντισμοί κλπ. Σαν ανθρώπινα όντα μας αρέσει η σταθερότητα ,αλλά δυστυχώς Γή και σταθερότητα είναι αύμβατες έννοιες!!! Και για να τελειωνουμε ο Ήλιος είναι ο απόλυτος άρχων του πλανητικού κλίματος.Ο άνθρωποςτο κλίμα δεν το μπορεί να το επηρεάσει σε πλανητικό επίπεδο. Μόνο τα τοξικά αέρια και αποβλητα -δηλητήρια καταστρέφουν την πανίδα /χλωρίδα

Η αόριστη

μακακία τις ημέρας απο έναν ανούσιο οργανισμό. Στα 6 δίς έτη ζωής της γής μας, σίγουρα αυτή ήταν η θερμότερη δεκαετία. Άχαχαχαχα!

Ρε ούγκα ούγκα

είναι από τότε που καταγράφεται η θερμοκρασία μικρό ούγκανο, μπούκωσε κανένα διπλόπιτο, το μέλλον (και) για εσένα διαγραφεται σπουδαίο.

Χλεύη

Ο άνθρωπος πόσα εκ χρόνια υπάρχει;;Και γιατί ο καλος Θεός (που είναι και πατέρας και γιος και περιστέρι) περίμενε κάποια δις χρόνια μέχρι να φτιάξει τον άνθρωπο;; Έχασε το πρωτότυπο σχέδιο λίγο πριν πάει live;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης