LIVE

Κορωνοϊός

Στρατηγικές συνεργασίες για την προώθηση της βιωσιμότητας

viopoikilotita

Οι ελληνικές επιχειρήσεις τοποθετούν όλο και ψηλότερα στην ατζέντα τους τη μετάβαση σε ένα ολιστικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους και να ελαχιστοποιήσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια στρατηγική επιλογή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σήμερα μέσα σε επιβαρυμένα οικοσυστήματα οι αντοχές των οποίων δοκιμάζονται συνεχώς.

Μία από τις πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις σε στρατηγική και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Βασικός δείκτης βιωσιμότητας για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί η κάλυψη των παραγωγικών αναγκών της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον οποίο φιλοδοξεί να φτάσει στο 70% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επίσης, από το 2010 η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση νερού στην παραγωγή της.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει, παράλληλα, και στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τους εταίρους της που συναποτελούν το «τρίγωνο της γνώσης» όπως ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά κέντρα καινοτομίας με τα οποία συνεργάζεται στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2011

Ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα, ήδη από το 2011 συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη λειτουργία 5 πειραματικών αγρών βυνοποιήσιμου κριθαριού όπου πραγματοποιούνται δοκιμές νέων και αποδοτικότερων για τις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες ποικιλιών. Από το 2011 έως σήμερα έχουν δοκιμαστεί εκεί 54 ποικιλίες κριθαριού, εκ των οποίων οι 17 έχουν μπει στην παραγωγή. Μάλιστα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μελέτησαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους πειραματικούς αγρούς για τα έτη 2011-2019 και κατάφεραν να διαμορφώσουν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, μία μαθηματική εξίσωση, στην οποία όταν εισάγονται εδαφολογικά και μετεωρολογικά δεδομένα μπορεί να εκτιμηθεί ένα μήνα περίπου πριν τον θερισμό το τελικό μέγεθος των κόκκων κριθαριού, μία παράμετρος που έχει σημαντική αξία για τη διαδικασία βυνοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “European Journal of Agronomy”, ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως για τον κλάδο της γεωπονίας και του πρωτογενούς τομέα.

Μεταξύ 20 ευρωπαϊκών βιομηχανιών με στόχο τον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος

Όσον αφορά το ενεργειακό αποτύπωμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ECOFACT, στο οποίο επιλέχθηκε μαζί με άλλες 19 μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Στόχος του πανευρωπαϊκού αυτού προγράμματος είναι η ανάπτυξη μίας πλατφόρμας για την καταγραφή, διαχείριση και περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος των εταιρειών. Στο ECOFACT, πέραν από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό κλάδο, συμμετέχουν επίσης ερευνητικά κέντρα, καθώς και εταιρείες τεχνολογίας και ανάπτυξης λογισμικού. Βασισμένοι στα δεδομένα που θα προσφέρουν οι εταιρείες του κλάδου της βιομηχανίας και των μελετών που θα πραγματοποιήσουν τα συμμετέχοντα ερευνητικά κέντρα, οι εταιρείες τεχνολογίας θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που αναμένεται κατά το τέλος του 2022, το εργαλείο που θα δημιουργηθεί θα γίνει διαθέσιμο προς χρήση από το σύνολο των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Υπέρμαχος της προστασίας του νερού και των αρχών της κυκλικής οικονομίας

Εκτός, όμως, από την ενεργειακή απόδοση, η εταιρεία έχει ως προτεραιότητα και την ορθή διαχείριση του νερού που αποτελεί και μία από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων της. Πρόσφατα, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα AccelWater, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2021. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία λειτουργεί τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα της, καθώς και οι ερευνητικοί φορείς AGENSO και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μέσω του προγράμματος θα τοποθετηθούν ειδικά φίλτρα στο σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων της εταιρείας που θα συγκρατούν ακόμα και μικροστερεές ουσίες που δεν ήταν εφικτό να συγκρατηθούν παρά την όλη διαδικασία που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στις βιομηχανίες. Έτσι, το νερό που θα εξάγεται από αυτή τη διαδικασία θα είναι πλέον εντελώς καθαρό και έχει προγραμματιστεί να αξιοποιείται στην άρδευση λαχανικών και δέντρων της περιοχής. Παράλληλα, τα μικροστερεά που θα διαχωρίζονται από τα φίλτρα θα μεταφέρονται στην εταιρεία Rezos, όπου θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς η συνεργασία μεταξύ εταιρειών, ερευνητικών φορέων και πανεπιστημίων μπορούν να φέρουν σημαντική εξέλιξη, πρόοδο και καινοτομία στην επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων, δείχνοντας το δρόμο για το μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης