La Stampa: Οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα - Πιο «ελκυστικά» τα ελληνικά από τα ιταλικά ομόλογα

La Stampa: Οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα - Πιο «ελκυστικά» τα ελληνικά από τα ιταλικά ομόλογα

Στους λόγους που ευνοούν την οικονομία μας και την αγορά ελληνικών, δημοσίων ομολόγων έναντι των ιταλικών, επικεντρώνεται ανάλυση της εφημερίδας La Stampa - Εφικτή η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναφέρει

4977250
Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Stampa φιλοξενεί ανάλυση η οποία εξηγεί για ποιους λόγους η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι, πλέον, χαμηλότερη από εκείνη την ιταλικών και η οικονομία μας σε θετικότερη τροχιά από εκείνη της γειτονικής μας χώρας. Σε άρθρο που υπογράφει ο οικονομολόγος Φράνκο Μπρούνι, καθηγητής του γνωστού πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών πολιτικών Ερευνών με έδρα την Ρώμη, εξηγείται ότι οι αιτίες είναι πολλαπλές.

«Πρώτα απ΄όλα οι αγορές επιβραβεύουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που βελτιώνονται στην Ελλάδα και επιδεινώνονται στην Ιταλία», εξηγεί ο Μπρούνι και προσθέτει ότι οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία είναι σαφώς θετικότερες σε ότι αφορά την Ελλάδα, θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας μας έναντι του ιταλικού και υπενθυμίζει ότι και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ελληνική οικονομική ανάπτυξη έχει εξασφαλίσει διπλάσιο ποσοστό.

«Οι αγορές διαισθάνονται ότι είναι πιθανή και εφικτή η ένταξη της Ελλάδας στην Ποσοτική Χαλάρωση», σημειώνει στο άρθρο της η εφημερίδα του Τορίνο. Παράλληλα, η La Stampa θεωρεί ότι «έχει αυξηθεί η θέληση να παίζονται αποδοτικά στοιχήματα, έστω και αν περιέχουν κινδύνους» και «το να ευνοηθεί από τους κερδοσκόπους η Ελλάδα έναντι της Ιταλίας, μπορεί να είναι ένα από τα στοιχήματα αυτά».

Ο Φράνκο Μπρούνι εκτιμά, δε, ότι «δημιουργεί προβλήματα στην Ιταλία, όχι μόνον το ότι χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια, αλλά ότι οι εξελίξεις της αστάθειας αυτής είναι δύσκολο να προβλεφθούν, λόγω της ασυνεπούς στάσης των πολιτικών κομμάτων».

Τέλος, η ανάλυση της La Stampa υπογραμμίζει ότι ενώ η Ελλάδα διόρθωσε τα δημοσιονομικά της προβλήματα, υπό την σκληρή πίεση των δανειστών, η Ιταλία διστάζει να το κάνει και προσπαθεί να αποφύγει την παροχή βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αλλά για να συνεχίσουμε να την αποφεύγουμε θα πρέπει να υιοθετήσουμε οικιοθελώς πολυετή, αξιόπιστα και αποτελεσματικά προγράμματα, με στόχο την εφαρμογή διαρθρωτικών βελτιώσεων», καταλήγει το άρθρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης