Δημοσιονομική «βόμβα» €4,75 δισ. ετοιμάζεται να αφήσει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Κομισιόν

tsipras-juncker01-mesa

Στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας γίνεται λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, για δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος της τάξεως του 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ.) και 1,5% για το 2020 (2,85 δισ.) έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%

Δημοσιονομική προεκλογική βόμβα της τάξεως περίπου των 4,75 δισ. ευρώ στα θεμέλια του φετινού και του επόμενου Προϋπολογισμού προσπαθεί να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να αφήσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που προετοιμάζει η Κομισιόν, τη δημοσίευση της οποίας επιχείρησε να αποφύγει η κυβέρνηση, γίνεται λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, για δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος της τάξεως του 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ.) και 1,5% για το 2020 (2,85 δισ.), έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, οι ανακοινώσεις που θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη 5 Ιουνίου θα εκτιμούν ότι η κακή πορεία του Προϋπολογισμού και η επίπτωση του πακέτου παροχών του Ζαππείου περιορίζουν το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ και της επόμενης χρονιάς στο 2,5%.

Στην έκθεση καταγράφεται η εκτίμηση ότι η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταποιημένα προϊόντα και ενέργεια θα στοιχίσει αρκετά παραπάνω από τα 441 εκατ. ευρώ που προέβλεψαν οι υπολογισμοί της κυβέρνησης. Επίσης, οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αντί εσόδων ύψους 292 εκατ. ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση, δημιουργούν επιβάρυνση στον φετινό Προϋπολογισμό. Στην έκθεση σχολιάζονται ακόμη τα ψηφισθέντα μέτρα, όπως το επίδομα στους συνταξιούχους, για το οποίο παρατηρείται ότι δεν καλύπτεται το κόστος του από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να καταστεί, όπως εξαγγέλλει η κυβέρνηση, το μέτρο μόνιμο. Επίσης, γίνεται αναφορά στην κακή πορεία του Προϋπολογισμού, όπου καταγράφεται απόκλιση έναντι του στόχου, η οποία επιβαρύνθηκε από τις ανακοινώσεις του Ζαππείου.

Γύρω από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που θα συνοδεύει το κείμενο των συστάσεων της Κομισιόν προς την Ελλάδα (και τα άλλα κράτη-μέλη), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, έχει αναπτυχθεί έντονο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ασκηθεί έντονη πίεση από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μη δοθεί στη δημοσιότητα το συνοδευτικό κείμενο με την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση, επικαλούμενη προηγούμενο παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το 2016. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η απάντηση των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν αρνητική, προκειμένου να μην εκληφθεί ως χείρα βοηθείας προς τη σημερινή κυβέρνηση και παρέμβαση στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Το πρώτο έμμεσο καμπανάκι για το περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά και τη δυσαρέσκεια των θεσμών για τις παροχές της κυβέρνησης χτύπησε με τη δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Στην έκθεση αυτή, παραδοσιακά η ΕΚΤ παρέχει τις εκτιμήσεις της όσον αφορά τους δυνητικούς κινδύνους στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ φοβάται ότι αν όντως πραγματοποιηθούν τα καθοδικά ρίσκα όσον αφορά την ανάπτυξη, τότε το κόστος χρηματοδότησης για τα ευάλωτα κράτη αναμένεται να αυξηθεί, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να αναδύονται πάλι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα χρέους.

Κομψά μεν, ουσιαστικά δε αναφέρθηκε φωτογραφικά στην Ελλάδα μέσω της φράσης: «Μια έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας ή καθυστέρηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή ακόμη και αντιστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ίσως αναζωπυρώσει πιέσεις σε πιο ευάλωτα κράτη».

Κριτική και για άλλες εκκρεμότητες

Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητική και για άλλα θέματα πέραν των δημοσιονομικών.

Στην κορυφή των παρατηρήσεων βρίσκεται:

■ Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη δύο παρατάσεις (τελευταία 31 Μαΐου) και αρκετά δισεκατομμύρια για τον μηδενισμό τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αντί να μειώνονται συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και να προστίθενται νέες οφειλές, ξεπερνώντας στα τέλη Μαρτίου τα 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα η προεκλογική χαλάρωση οδήγησε σε αύξηση των χρεών των νοσοκομείων κατά 80%, αλλά και σε αναζωπύρωση των οφειλών πολλών υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών) που έτειναν να μηδενιστούν.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (286)

Τσιπρολακης

Δωρο με την καρεκλα για τον φιλαρα μας τον κουλη, σε καλη μερια και ξερεις εσυ, ο λογαριασμος στα κοροιδα.

πλακουτσοσκάμπιλα

σας άρεσαν οι Καρανίκες, εεεεε ;; ΠΛΑΤΣ ! σας άρεσαν οι διορισμοί των συριζοτρόλ, εεεεε ;;; ΠΛΟΥΤΣ!!

Παρε να ‘χεις, μέρος πρώτο..

Α’ ΜΕΡΟΣ: "Η προσέγγιση της καταστροφής "πλούτου" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μπορεί να υπολογιστεί από την καταστροφή δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου που αυτή προκάλεσε. Συγκεκριμένα: Απώλεια 40 δισ. ευρώ από το κλείσιμο των τραπεζών και τον τρόπο που έγινε η νέα ανακεφαλαιοποίησή τους. Εξ’ αυτών, περίπου 25 δισ. ευρώ αφορούν την απώλεια που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ περίπου αφορούν την απώλεια που υπέστησαν οι ιδιώτες μικρομέτοχοι των τραπεζών. Αναφορικά με τη ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, τα 20 δισ. ευρώ περίπου προέρχονται από την εξαΰλωση των ποσών που δόθηκαν για τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, δια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το ΤΧΣ μέχρι της 30.09.2015 κατείχε το 66,24% στην Alpha, το 35,41% της Eurobank, το 57,24% της Εθνικής Τράπεζας και το 66,93% της Πειραιώς. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και τις αυξήσεις κεφαλαίων που έγιναν το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2015 τα αντίστοιχα ποσοστά στις τέσσερις τράπεζες ανήλθαν σε 11,01%, 2,38%, 40,39% και 26,42% αντίστοιχα. Η εύλογη αξία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που είχε το ΤΧΣ στο χαρτοφυλάκιό του από 22,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, κατακρημνίστηκε στα 1,4 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο 2016 (χρόνο δημοσίευσης των τελευταίων οικονομικών καταστάσεων που δημοσίευσε το ΤΧΣ), όπου περίπου παραμένει μέχρι σήμερα. Στη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών το Ελληνικό Δημόσιο συνεισέφερε, μέχρι στιγμής όπως προαναφέρθηκε, άλλα 5,4 δισ. ευρώ για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση το Δεκέμβριο 2015. Εκτός από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή όλων των φορολογουμένων, τεράστια ζημιά υπέστησαν και οι μικρομέτοχοι των τραπεζών που είδαν απώλειες στο χαρτοφυλάκιό τους της τάξης του 98%!!! Απώλειες περίπου 15 δισ. ευρώ περίπου 7ον: Απώλεια 21 δισ. ευρώ από την επιστροφή στην ύφεση. Ενώ η οικονομία είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 και το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%, το 2015 βυθίστηκε ξανά στην ύφεση όπου και θα παραμείνει και το 2016. Οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάϊο 2016 προβλέπουν ότι το ονομαστικό ΑΕΠ το 2016 θα ανέλθει σε 175 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, στις προβλέψεις του Φθινοπώρου 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης με αποτέλεσμα το ονομαστικό ΑΕΠ να διαμορφωνόταν στο τέλος του 2016 στα 196 δισ. ευρώ. Απώλεια 21 δισ. ευρώ εισοδήματος στη διετία 2015-2016 ή 5.000 ευρώ κάθε ελληνικό νοικοκυριό!"

@

Ειστε σιγουροι οτι ειναι μονο τοσα?χαχαχαχαχα

Γουδί και μόνο

Γουδί. Και χωρίς δική

Κυριακο δεν σφιγγει αλλο το ζωναρι...

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η λήξη της θητείας μιας κυβέρνησης δεν βρίσκει τα ταμεία του Δημοσίου σχεδόν άδεια, αλλά με ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ικανό να καλύψει τα χρεολύσια ως τα τέλη του 2020, ακόμη και αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση από την αγορά. Η δημοσιονομική διαχείριση, εξάλλου, όποια κριτική και αν γίνεται για επιμέρους θέματα, όπως η συγκράτηση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, είναι ευθυγραμμισμένη με τους δημοσιονομικούς στόχους της μεταμνημονιακής περιόδου. Τα πρόσφατα θετικά μέτρα, όπως έκρινε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, βρίσκονται εντός του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει για το 2019, ενώ η επόμενη κυβέρνηση, στη χειρότερη περίπτωση, ίσως χρειασθεί να κάνει περιορισμένου εύρους διορθωτικές κινήσεις για τα επόμενα χρόνια. Η πραγματική οικονομία φαίνεται να έχει κατακτήσει ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 2% για τα επόμενα χρόνια, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, εάν πετύχουν οι προσπάθειες για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, ώστε οι τράπεζες να προσφέρουν περισσότερη ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα και, αν αυξηθεί η κινητικότητα σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει το 3%. Αυτή την φορά, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει μετεκλογικά οποιαδήποτε συζήτηση περί «καμμένης γης» στην οικονομία, ούτε να ζητηθεί και πάλι από τους Έλληνες να «σφίξουν το ζωνάρι». Οι καρποί από προσπάθειες και θυσίες χρόνων έχουν ωριμάσει και η επόμενη κυβέρνηση απλώς θα πρέπει να κινηθεί δραστήρια για να γίνει η συγκομιδή...

Περνα απο τα γραφεία...

..του Συριζα για να πάρεις τα 60 λεπτά. Οτιδήποτε σε κεράσουν, ΜΗΝ το πιεις επειδη προφανώς σε πειράζει και μπερδευεις τις αερολογιες του Αλέξη με την πραγματικότητα. Και σχεδόν όλα τα θετικα έγραψες περιγράφουν πως ήταν η κατάσταση μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδη πριν ερθει το συριζανελιτικο σμήνος ακρίδων που ξεκοκάλισε τα πάντα (και συνεχίζει να ξαφρίζει τα ταμεία με λύσσα και μανία ακόμα και τωρα για να διαλύσει ο,τι προλαβει).

Τα αβγα ειναι τετραγωνα

Απ την μια λεει το μετακομμουνιστικο σκυλολοι οτι για τα μετρα φταινε οι "τοκογλυφοι". Απ την αλλη λεει ο Ανοητος κοτεραρτος οτι απο τον Αυγουστο 2018 που τελειωσαν τα μνημονια, εφαρμοζει την δικη του πολιτικη. Παμε καλα μεχρι τωρα; Ακουστε λοιπον να δροσιστειτε: Οι "τοκογλυφοι", δηλαδη τα κοροιδα που μας δανεισαν λεφτα για να μη μας κοπει το ρευμα, δεν τα εδωσαν με τη χουφτα αλλα υπο προυποθεσεις που συμφωνησαμε μαζι. Και για δες ενα θαυμα: μεχρι τον Αυγουστο 2018, ολα πηγαιναν ρολόι, οι "τοκογλυφοι" ηταν ευχαριστημενοι και ειχαμε περηφανοι και ειχαμε και υπερπλεονασματα,Δηλαδη: Πλεονασμα Χ συμφωνημενο με τους "τοκογλυφους" και πανω στο Χ αλλο ενα πλεονασμα Ψ που ο μονος που το χρειαζοταν ηταν ο Υψιφωνος με τα σπαστα Ελληνικα, ο Ανοητος Κοτερατος και η κλικα τους. Ετσι αντι να εχουμε 3,5% που υπογραψαμε, πιασαμε το 4,5%. Τη διαφορα που ειναι δυο δισεκατομμυρια την τσεπωσε ο Τσακαβλακας για την μοιρασει ο Ανοητος σε προεκλογικα δωρακια. Αλλα ως συνηθως η Αχλαδα εχει την ουρα εκει που την εχει και ο γατος μου. Χαιρετω τα πληθη και ευχομαι ο,τι σας αξιζει.

ΩΧ

ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ ΜΙΣΘΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Άρχισαν τα " όργανα "

Ο Κυριάκος είπε: λιγότερους φόρους - περισσότερες δουλειές - μεγαλύτερη ασφάλεια. Τέλος. Αυτά περιμένουμε χωρίς δικαιολογίες. Αλλιώς να μην τα έλεγε....

Να τι εκανε αυτη η κυβερνηση τσαρλατανων...

Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση που στηρίζουν οι β(ο)υλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με αυτούς των ΑΝΕΛ κατάφεραν τα εξής: 1). Φέσωσαν με αλλά 100 δις τουλάχιστον την χωρα, εξαιτίας της "περήφανης" διαπραγμάτευσης τους. 2). Επέβαλαν τα capital control των τραπεζών. 3).Έφεραν το 3ο βαρύ μνημόνιο και το 4ο & πλέον επώδυνο με απίστευτα "πλεονάσματα" 2,2-3,5%, ανέφικτα & για την Γερμανία. 4). Παρέδωσαν στους εχθρούς της Ελλάδας την ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ για ΕΚΑΤΟ (100) ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ αντί πινακίου φακής. 5). Ξεπούλησαν τα περιφερειακά αεροδρόμια στην κρατική γερμανική ΦΡΑΠΟΡΤ αντί 1,2 δισ , ενώ μας φόρτωσαν τις υποδομές τους με κόστος 2 δισ 6). Ξεπούλησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντί 45.000.000 με ταμειακά διαθέσιμα 30.000.000 !!! & περιουσιακά στοιχεία χωρίς την υπεραξία της εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!!!, ενώ οι ίδιοι μιλούσαν για ξεπούλημα όταν οι ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ την έδιναν αντί 350.000.000 . 7). Ξεπούλησαν τις Τράπεζες σε ξένα αρπακτικά & επιθετικά φαντς, αφελληνίζοντας το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, αντί μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικά το φαντ του Πόλσον πήρε τον έλεγχο της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντί 200.000.000 & έχει πλέον έναν "μπουφέ" αξίας ΟΓΔΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΣ , από τον οποίο θα κάνει λουκούλλεια γεύματα, λεηλατώντας την επιχειρηματική, αστική, αγροτική & κτηνοτροφική, κινητή & ακίνητη περιουσία. Πλέον οι 4 συστημικές Τράπεζες έχουν ως δουλοπάροικους τους περισσότερους Έλληνες, μέσω των λεγόμενων κόκκινων δανείων. 8). Δεν έφεραν καμία ιδιωτική επένδυση στην χώρα, τουναντίον ελληνικές και ξένες εταιρίες μας κουνάνε μαντήλι μεταφέροντας τις δραστηριότητες τους σε γειτονικά κράτη. 9). Έχουμε καταντήσει οι βαρύτερα φορολογούμενοι πολίτες σε όλο τον κόσμο με τους μισούς Έλληνες να χρωστάνε στην εφορία. Αλλά κατά τ' άλλα, βγήκαμε από τα μνημόνια!!!

Αγύριγο κεφάλι

Aπό ποιά ΕΠΙΣΗΜΗ πηγή Διεθνούς Οικονομικού Οργανισμού έχεις την πληροφορία ότι η Κυβέρνησις του ΣΥΡΙΖΑ _____ "φέσωσε με 100 Δις Ευρώ την Χώρα"!__________Τούτο μόνο θέλω!_________Αλλά από ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ πηγή, έτσι; Και όχι ..."δηλώσεις" κάποιου!..___________Διότι διαφορετικά είσαι ένας ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ-ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΟΣ-Κοπριτο-Λινάτσας!..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης