Τσακαλώτος: Ποτέ δεν είπα ότι η λιτότητα τελείωσε - Χουλιαράκης: Τελειώνει η μεγάλη εποχή της λιτότητας

tsakalotos_chouliarakis

Όταν το αφήγημα του Μαξίμου περί «καθαρής εξόδου» μπερδεύει ακόμη και αυτούς που πρέπει να το υποστηρίξουν

Ο ένας στην ανατολή και ό άλλος στη δύση.  Με άλλα λόγια  πώς το αφήγημα του Μαξίμου για «καθαρή έξοδο» μπερδεύει ακόμη και τους αρμόδιους υπουργούς που καλούνται να το υποστηρίξουν  ή να μας το «σερβίρουν»:  Ποτέ δεν είπα ότι η λιτότητα τελείωσε, λέει ο Τσακαλώτος με τον Χουλιαράκη να ισχυρίζεται πως  τελειώνει η μεγάλη εποχή της λιτότητας.


Οι  αναφορές των δύο  ηγετικών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών έγιναν με διαφορά λίγων λεπτών στην αίθουσα της Ολομέλειας όπου συνεδριάζουν οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ωστόσο, δεν είναι οι μόνες αντιφατικές αναφορές που δείχνουν ότι ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη δυσκολεύονται να αναπτύξουν με απόλυτο συντονισμό το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περί καθαρής εξόδου και επιστροφής στην κανονικότητα.

Στην ίδια συνεδρίαση λίγες ώρες νωρίτερα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως «σε δύο μήνες βγαίνουμε οριστικά και καθαρά από την επιτροπεία. Δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα ή αξιολογήσεις» παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν μιλήσει για μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας.

Γ. Χουλιαράκης:
Λαμβάνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει υποπέσει σε τέσσερις παρανοήσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019 – 2022. Ο ίδιος επιχείρησε να καταρρίψει την κριτική για τα υπερπλεονάσματα που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο υποστηρίζοντας ότι θα επιτευχθούν παρά την θέληση της κυβέρνησης που διατηρεί τον στόχο για πλεονάσματα 3,5%.

«Ο πρώτος μύθος ισχυρίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο βάζει ως στόχο σημαντικά πλεονάσματα πάνω από 3,5%. Η αλήθεια είναι ότι η πρόβλεψη είναι 3,96% το 2019, 4,15% το 2020, 4,53% τα 2021 και 5,19% για το 2022. Αυτά αποτελούν τις υπεραποδόσεις και όχι τον στόχο που επιλέγει η κυβέρνηση που παραμένει στο 3,5%» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ο πίνακας που εμφανίζει τα πλεονάσματα αποτελεί το βασικό σενάριο της κυβέρνησης χωρίς νέα μέτρα: «Όταν το βασικό σενάριο υπολείπεται του στόχου η πολιτική πρέπει να είναι περιοριστική. Όταν το υπερβαίνει η κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει επεκτατική πολιτική.

Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για πρώτη φορά από το 2010 επιτρέπει την επέκταση». «Δεν πρόκειται για παροχές. Είναι μέτρα μόνιμα που θα προϋπολογιστούν στους προϋπολογισμούς 2019-22 και αθροιστικά σωρεύονται στα 3,6 δις ευρώ. Από αυτά τα 2,3 δις ευρώ αφορούν μόνιμες μειώσεις φόρων και το άλλο ένα τρίτο σε μόνιμες αυξήσεις δαπανών σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μείωση παιδικής φτώχιας, καταπολέμηση ανεργίας κ.α.» ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης. Ο ίδιος διέψευσε ότι τα υπερπλεονάσματα προκαλούνται από την προνομοθέτηση μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου καθώς ανέφερε ότι για τα επίμαχα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη υπολογιστεί ισόποσα αντίμετρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% δεν ισοδυναμεί με αιώνια λιτότητα αναφέροντας ότι «διατήρηση πλεονασμάτων και επέκταση είναι εφικτή».

Οι αναφορές του κ. Χουλιαράκη περί τέλους λιτότητας προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ με τον κ. Θανάση Βαρδαλή να ασκεί κριτική στους παριστάμενους υπουργούς.

«Ποτέ δεν είπα ότι η τελείωσε η λιτότητα, είπα ότι την μειώνουμε» αντέδρασε ο κ. Τσακαλώτος από το υπουργικά έδρανα με τον βουλευτή του ΚΚΕ να του εξηγεί «δεν μίλησα για εσάς αλλά για τον κ. Χουλιαράκη».

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά με ειρωνική διάθεση προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «όταν βγείτε κυβέρνηση θα πάτε στην Μέρκελ και θα της ζητήσετε μείωση πλεονασμάτων, κατάργηση ιδιωτικοποιήσεων και Υπερταμείου. Και θα σας πει «καλώς τα παιδία». Good luck»

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Maximosb

Άστο ρε παιδί του λαού... το ψέμα το έχετε τερματίσει, έχετε περάσει σε μοναδικό παγκόσμιο επίπεδο... πήγαινε ρε ψεύτη να το πεις αυτό από 01.01.2019 που θα κόψετε τις συντάξεις κάτω από 500€, με τις μειώσεις μισθών σε όλους από το αφορολόγητο... εσύ δεν ήσουν που θα δηλώνει παραίτηση εάν θα επερνες και άλλα μέτρα λιγο μετά που ανέλαβες...? άντε να χαθείτε γελοίοι... επαγγελματίες ψεύτες....

Ανδρέας

Cood luck, είπε ο υπουργός της δραχμής, ξεχνώντας όπως πάντα σ' αυτή την κυβέρνηση, με περισσό θράσος, ότι αυτοί ήταν που έλεγαν προεκλογικά go back κυρία Μέρκελ, go back κύριοι δεξιάς νομεγκλατουρας της Ευρώπης, για ναρθουν ως κυβέρνηση και να υπογράψουν εκεί που εφτυναν.

Τριτοκοσμική Μπανανία

Στον Συριζα φαινόταν από παλιά, ότι άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος και οι δύο λένε ψέματα... Πρέπει να είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΟΥΣΤ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ.........

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΧΘΕΣ. Ο ΚΑΘΕ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ.

Άγγελος

"Δεν πρόκειται για παροχές. Είναι μέτρα μόνιμα που θα προϋπολογιστούν στους προϋπολογισμούς 2019-22 και αθροιστικά σωρεύονται στα 3,6 δις ευρώ. Από αυτά τα 2,3 δις ευρώ αφορούν μόνιμες μειώσεις φόρων και το άλλο ένα τρίτο σε μόνιμες αυξήσεις δαπανών σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μείωση παιδικής φτώχιας, καταπολέμηση ανεργίας κ.α." Τα υπερπλεονάσματα θα είναι 8 δις για το διάστημα 2018-2022, μαζί με τα πλεονάσματα θα αφαιμάξτε 43 δις. Ακόμα ηχούν στ' αυτιά μου οι υποσχέσεις σας για "ένα θα σας παίρνουμε ένα θα σας γυρίζουμε". Σύμφωνα με τα παραπάνω μόνο 3.6 δις υπόσχεστε να επιστρέψτε. Ψεύτες και εδώ. Επαληθεύονται όσοι έλεγαν πως μόνο το 40% του υπερπλεονάσματος θα πηγαίνει για κοινωνικές δαπάνες. Έχουμε λοιπόν 8 δις υπερπλεόνασμα επί 40% μας κάνει 3.2 δις. Το 3.6 δις είναι υπό αίρεση απατεώνες.

Δημοσθένης

Που την είδες τη λιτότητα υπουργέ, δεν βλέπεις γύρω πολυτελείς κύριες-εξοχικές κατοικίες, πανάκριβα αυτοκίνητα-σκάφη, μεγάλες κινητές-ακίνητες περιουσίες, τεράστιες καταθέσεις-πλούτο, γεμάτες ταβέρνες-κέντρα διασκέδασης-καταστήματα ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, τροφίμων, πληρότητα ξενοδοχείων-αεροπλάνων, πολυδάπανη ένδυση-υπόδηση, πολυέξοδες διακοπές-ψυχαγωγία. Το πάρτι συνεχίζεται για επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Καρανίκας

Μπράβο σύντροφε, έλα σήμερα έχει και μπουγάτσα με κρέμα δώρο!

μπουτού χορευταρού

Δηλαδή δεν θα χορέψω τσάμικο στο Σύνταγμα τον Αύγουστο για την λήξη των ... μνημονίων?

αιντε

ΜΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ... ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ.... ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΟΥΛΑΤΕ ΑΥΤΑ.....ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ....

theo

ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΡΕ ΤΟΜΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ......

Πέτρος

Φεύγουν από τη χώρα όσοι δεν θέλουν να εξισωθούν μισθολογικά με τους συμπατριώτες τους, σύμφωνα με τις νομοθετημένες ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές 586 ευρώ, που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις της χώρας ροζ-γαλάζιες-πράσινες, γιατί με το νόμιμο αυτό εισόδημα εργασίες υπάρχουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)