Απώλειες για Dow Jones λόγω δασμών - Κέρδη στο μήνα

054626e854185cb216c590203cd35438_XL

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του Μαίου τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ωστόσο σε επίπεδο μήνα η Wall Street κατέγραψε σημαντικά κέρδη

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ,Καναδά και Μεξικό κόστισε την Πέμπτη απώλειες της τάξεως του 1% στο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, ο οποίος και υπέφερε περισσότερο από τη "μάχη" των δασμών.

Άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της Visa (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Procter & Gamble (-2,3%), Caterpillar (-2,2%) Verizon (-1,9%) και Boeing (-1,68%).

Σε ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,02% ή 251 μονάδων στις 24.415, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,69% στις 2.705 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 7.442 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1%, ο S&P 2,2% και ο Nasdaq 5,3%, με ισχυρά κε΄ρδη από τεχνολογικές εταιρείες.

Trade wars

Ο Αμερικανικός υπουργός Εμπορίου Γούιλμπορ Ρος ανακοίνωσε ότι θα αφήσει να λήξουν οι εξαιρέσεις στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου που είχαν δοθεί σε Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά, μετά την άκαρπη κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Σαν μια πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε πως η Ε.Ε. θα επιβάλει αντίμετρα στα «απαράδεκτα» εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ. «Αυτή είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» κατέληξε.

Επιπλέον, το Μεξικό αντέδρασε στους δασμούς των ΗΠΑ επιβάλλοντας «ισοδύναμα» μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και δασμών στον χάλυβα και σε αγροτικά προϊόντα.

Ψύχραιμη η αγορά;

Γεγονός αποτελεί πάντως πως το σημερινό (Πέμπτη, 31 Μαίου) -1% του Dow Jones δεν είναι και τόσο "τρομαχτικό", κάτι που φανερώνει πως η αγορά αντέδρασε σχετικά ψύχραιμα στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάει.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αυτό πιθανόν συμβαίνει επειδή οι επενδυτές αναμένουν μια αποκλιμάκωση της κατάσταση, και ότι οι ΗΠΑ ίσως να "μπλοφάρουν" προκειμένου να πιέσουν τους εμπορικούς εταίρους τους.

Μάκρο

Στο μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες τον Απρίλιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 0,6% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,4%.

Παράλληλα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 13.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 221.000 αιτήσεις έναντι 228.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Πετρέλαιο/δολάριο/ομόλογα

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 67,04 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.304 δολ./oz.

Τον Μάιο τόσο η τιμή του αργού όσο και η τιμή του χρυσού κινήθηκαν χαμηλότερα άνω του 2% και 1% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε για δεύτερη μέρα από το υψηλό 10 μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,1689 από 1,1665 την Τετάρτη.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μιας μονάδας βάσης στο 2,84%.

Πηγή: Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)