Στο 14,40% το 3ετές ομόλογο, «ξύπνησαν» και τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας

Στο 14,40% το 3ετές ομόλογο, «ξύπνησαν» και τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας

Συνεχίζονται και οι πιέσεις στο Χ.Α – Μόνο την περασμένη Δευτέρα «έφυγαν» 600 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες – Συνεδριάζει η ΕΚΤ, κρίσιμες αποφάσεις για την ελληνική ρευστότητα και την «μοίρα» των τραπεζών - Επιτυχής δημοπρασία 6μηνων εντόκων από τον ΟΔΔΗΧ, αλλά με «τσιμπημένη» απόδοση 2,3%

Με μια νέα, δραματική επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα και συνεχιζόμενες πιέσεις στην χρηματιστηριακή αγορά, που ούτως ή άλλως έχει κατακρημνιστεί το τελευταίο διάστημα, αντιδρούν και σήμερα οι εμπλεκόμενοι με την ελληνική οικονομία.

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε θετικό έδαφος, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύουν την... ανησυχία και τον προβληματισμό των επενδυτών για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Νωρίτερα το μεσημέρι το ελληνικό 3ετές άγγιξε το 14,40% (και παράλληλα τα ασφάλιστρα κινδύνου - CDS εκτινάχθηκε στις 1400 μονάδες βάσεις). Το ελληνικό CDS στο 5ετές μάλιστα, που αποτελεί και το ορόσημο (benchmark) της... πιθανότητας χρεοκοπίας της χώρας μας, διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 1400 μονάδες βάσης από 1265 μονάδες βάσης στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Αυτές οι δραματικές εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα αποτελούν απόρροια των ανησυχιών για Grexit και φυσικά της συνεχιζόμενης φυγής επενδυτών από το ελληνικό χρέος.

Πάντως το μεσημέρι ολοκληρώθηκε με σχετική επιτυχία η προγραμματισμένη έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Από την οποία έκδοση προέκυψε ομοίως ένας σχετικός προβληματισμός καθώς επετεύχθη μεν ο στόχος και το Δημόσιο άντλησε κεφάλαια ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά με αυξημένο κόστος (επιτόκιο στο 2,30%) και χαμηλότερο δείκτη κάλυψης (1,58 φορές) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ΟΔΔΗΧ.
Κρίσιμη μέρα η σημερινή

Πάντως η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα και για έναν ακόμα λόγο: Το απόγευμα θα συνεδριάσει η ΕΚΤ με το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών να είναι στην κορυφή της ατζέντας της.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα βλέμματα στράφηκαν από το πρωί σήμερα στα γκισέ, γιατί τα σχέδια των τραπεζών ανατράπηκαν στην πράξη και οι τραπεζίτες αιφνιδιάστηκαν από τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα. Η 5η Ιανουαρίου ήταν η τελευταία ημέρα πληρωμής τελών κυκλοφορίας και λοιπών φορολογικών υποθέσεων, αλλά ούτε οι ίδιες οι τράπεζες ανέμεναν ότι οι καταθέτες θα σήκωναν από τα γκισέ περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.  Προσδοκούσαν ότι η  Δευτέρα, καθώς ήταν εργάσιμη ημέρα που μεσολαβεί μεταξύ δυο αργιών,  θα ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Το αν η εκροή περισσότερων από 600 εκατ. καταθέσεων  σε μια «υποτονική» ημέρα, είναι αποτέλεσμα των αυξημένων φορολογικών υποθέσεων οι τραπεζίτες περιμένουν να το διαπιστώσουν σήμερα.  Για αυτό η εικόνα που θα σχηματίσουν σήμερα Τετάρτη είναι οδηγός για το τι θα ακολουθήσει. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η εκροές της περασμένης Δευτέρας, δεν αποτελούν τη χειρότερη ημέρα εκροών από τη στιγμή που η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα για τις καταθέσεις καταγράφηκε την ημέρα που η Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν η ημέρα που οι εκροές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα στοιχεία που θα ανακοινώσει  σε λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος για την εξέλιξη των καταθέσεων τον Δεκέμβριο θα δείχνουν μείωση της τάξης των 3 δις. ευρώ. Οι αρχικές πληροφορίες  για πτώση των καταθέσεων κατά 2,5 δις. τον Δεκέμβριο δεν επιβεβαιώνονται και ο πήχης τώρα ανεβαίνει τώρα στα 3 δις. Αν επαληθευτεί  θα είναι μια εξέλιξη, ενδεικτική της ανησυχητικής δυναμικής που δημιουργείται, καθώς παγίως τα τελευταία χρόνια οι καταθέσεις αυξάνονται από τον Νοέμβριο προς τον Δεκέμβριο.

Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί στις ελληνικές τράπεζες ένα κύμα φυγής καταθέσεων που θα θυμίζει το 2012 είναι ένας μόνιμος πονοκέφαλος για την ΕΚΤ. Σήμερα στη Φραγκφούρτη πρόκειται να συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα που δεν άπτονται της νομισματικής πολιτικής. Μεταξύ των θεμάτων αυτών, όπως αποκαλύφθηκε από την Καθημερινή πριν λίγες ημέρες, είναι και ο φόβος να εκδηλωθεί ένα κύμα φυγής καταθέσεων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται μετά τη συνεδρίαση, στις 21:00, οι 19 κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, μαζί με τα έξι μέλη του διοικητικού Συμβουλίου, θα παρακαθίσουν σε κλειστό γεύμα εργασίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θεωρείται αναπόφευκτο, ότι θα τεθεί το ζήτημα της Ελλάδος και το θέμα των καταθέσεων και των πιέσεων που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, ήδη η ελληνική πλευρά, έχει λάβει μέτρα και έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μία σκληρή και απαιτητική συζήτηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών για το ελληνικό πρόβλημα.

Πηγές από την ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά, αλλά είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα στη Φραγκφούρτη. Να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση έναντι ενεχύρων από  την ΕΚΤ. Υπάρχει δηλαδή ένα σωσίβιο ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ και διασφαλίζει προς το παρόν τις τράπεζες από τα χειρότερα.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι αν η εκροή των καταθέσεων κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με ποσά τις τάξεως των 500 και 600 εκατ. ευρώ την ημέρα, όπως συνέβη την Δευτέρα, η ρευστότητα είναι πεπερασμένη. Αν οι ελληνικές τράπεζες εξαντλήσουν τα ενέχυρα που έχουν στην διάθεσή τους, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να πάμε σε χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του προγράμματος ELA, που αποτελεί μία μορφή έκτακτης χρηματοδότησης. Σε κάθε όμως περίπτωση, η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ELA, αποτελεί ένα νέο και διαφορετικό κεφάλαιο σ' αυτή την περιπέτεια, καθώς η ένταξη στο ELA, θα γίνει με όρους και προϋποθέσεις που θα θέσει η διοίκηση του ΕΚΤ και τους οποίους σήμερα δεν γνωρίζουμε.

Σήμερα επίσης –εκτός απροόπτου- αναμένεται να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε τακτική  έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους τουλάχιστον 1,25 δις. ευρώ. Αν οι ελληνικές τράπεζες σηκώσουν το βάρος της έκδοσης  θα είναι ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα στην ρευστότητα του συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση αβεβαιότητας που δημιουργείται στη χώρα μας με τις καταθέσεις και μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος βρεθεί στη δίνη αντίστοιχων αρνητικών συγκυριών, είναι  μια αποτυχία της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Παρά τις ρυθμίσεις, τα μέτρα, τους μηχανισμούς,  η ΕΚΤ και κατ’ επέκταση  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχουν καταφέρει να  εξασφαλίσουν συνθήκες ομαλότητας στις κεφαλαιακές ροές μεταξύ των διαφόρων περιφερειών.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (142)

παρακληση απο τας ευρωπας

ελληναρες ψηφιστε συριζα, εχω να παντρεψω την ανοιξη τον ανεψιο μου και σαν ματσο εξωτερικου να αγορασω στα παιδια μεγκλα μονοκατοικια για μια χουφτα ευρω, να με θυμουνται. Αμην και ποτε να βγει ο συριζας, μεχρι σταυρο φιλησε ο αλεξακης, αρα καλα παμε, γουσταρω!!! παντα ειχα στο ματι κατι εξοχηκουλια μουρλια, αυτα για παρτη μου, που θα παει θα γονατισετε και θα τα πουλησετε σε τιμες μεγκλα... Προσοχη, δεν προκειται για ειρωνικο σχολιο!!! Η αποφαση ειναι δικη σας, παρτε την σωστη αποφαση για συριζα, θα κανετε πολυ κοσμο απο εξω ευτυχισμενο και με περιουσια!!! I Love Tsipra

τομ

οτι γουσταρουμε θα ψηφισουμε, εκτος οτι δεν σου πεφτει λογος πες μας οτι ψηφιζεις ΝΔ η ΠΑΣΟΚ να σε χειροκροτησουμε αδερφε.

ΓΙΩΡΓΟΣ

ΝΑΙ ΦΙΛΕ ΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ..... ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΛΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ....

Έτσι

Αυτό περιμένω, αλλά όχι σπίτια, γιατί εχουν φόρους, οικόπεδα που θεωρούνται τώρα καλιεργήσιμες εκτάσεις. Δεν λυπάμαι κανέναν που θα εγκληματίσει εσκεμένα.

α4

Με ένα μισθό του ο Γερμανός οδοκαθαριστής αγοράζει σπίτι στην Αθήνα αλλά γι αυτό δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάξου λίγο παραπάνω στον καθρέπτη και θα καταλάβεις ποιος φταίει.

Αριστεροδήθεν

Μ αρέσει που πολλά τσόφλια χαίρονται με τα προβλήματα των κακών τραπεζών, δεν καταλαβαίνουν ότι αν οι τράπεζες, οι οποίες είναι ανταγωστικές εταιρείες, κυρίσουν φτώχευση η στερέψουν από χρήμα θα χάσουν τις ελάχιστες καταθέσεις που έχουν. Θέλω να δω τους ψευτοεπαναστάτες του Σύριζα και τους σια το τι θα λένε σε δύο-τρεις μήνες που η θα πεινάνε η θα κλαίγονται που ο ηγέτης τους δεν έκανε αυτά που τους υποσχέθηκε. Ούστ! Που ένα 27% θα μας καταστρέψει

ζαχος

18 και σημερα παπαγαλε για να χασεις τη βολη σου.....αυτο ειναι το στανταρ! απο κει και περα μπορεις να λες για ζαππεια και οτι σου λενε στη συγγρου

Ξύπνα

Ποιός παπαγάλος βρε φουκαρίαρη, εγώ τα καλά μου τα λεφτά θα τα έχω και μετά τις εκλογές. Γιατί δούλεψα γι αυτά και δεν τα περιμένα απ το κράτος. Και τους γράφω όλους εκεί που δεν τους πιάνει μελάνι, και μπλε και κόκκινους και όλους, σου μιλάω καθαρά καπιταλιστικά, όπως λειτουργεί ο κόσμος το 2014. Δεν με νοιάζει αν σ αρεσουν η όχι αυτά που σου λέω, σου λέω πως έχει η κατάσταση, κάτσε και ήλπιζε εσύ ότι τα κόμματα και οι υποσχέσεις θα σε σώσουν.

Ο Δόγκανος είσαι;

Εσυ με τέτοιες μπαρούφες που λές ο Δόγκανος πρέπει να είσαι. Καλά τα λέει ο απο πανω. Θα μας πάρει όλους η μπάλα για κάτι τυπάκια σαν το συνάφι σου.

ξύπνα πριν να είναι αργά

Ποιά ζάππεια ρε ρωσόφιλε επαναστάτη, ο άλλος μιλάει για τράπεζες και την πραγματικότητα και εσύ του λες για ζάππεια, το μάζεψες το ευρώ σήμερα να αγοράσεις την Αυγή; Η την έκλεψες από το περίπτερο;

Μπλε παπαγαλάκι

Εγώ βρε το πέτυχα. Έβαλα την κουμουνίστρια Μέρκελ, τον δεξιό Σόιμπλε, τον σοσιαλιστή Ολάντ, τον σοσιαλιστή Ρέντσι, τον δεξιό Ραχόι, τους FT, την WSJ, την BIld, όλους τους έχω στρώσει να λένε ότι συμφέρει την Νέα Δημοκρατία

Προς κακομοιρηδες ψευτοτσαμπουκαδες

Εχετε λιγες μερες ακομα για να ξαμολατε τις μπαρουφες σας. Μετα τις 25 οτι και να προκυψει θα τριβετε τις τσιμπλες σας με πονο....

Βάσω

Καλά δεν υπαρχη ένας αρσενικός εισαγγελέας να μνηστή τον Σαμάρα για ψευδή διασπορά ειδήσεων για την Ελλάδα;;;; Δηλαδή μπορεί ο κάθε μανιακός να συκοφάντει την Ελλάδα και εμείς να τον αφήνουμε ελεύθερο;;;;;

οξω

Κάτι σαν και σένα δεν πρέπει να αφήνουμε ελεύθερους. Πίσω στη βενεζουέλα σου!

ρανια

18 και σημερα

Παπαγάλε

Άντε να σε δω καημένη βοσκοπούλα σε 18 μέρες το τι θα λες. Απ ότι σ έχω κόψει μια Ζάχος μια Ράνια, διχασμένη προσωπικότητα θα είσαι, επαγγελματίας αγράμματος παπαγάλος.

ελενα

επιασες δουλεια βολεμενο στρουμφ ?

ΦΦΦ

Τα συριζοτρολ δεν εχουν φυλο ,αλλαζουν ονοματα για να φαινονται πολλοι αλλα επειδη ειναι βλακες τους παιρνουν πρεφα ολοι !

ρενα

18 μερες φοβου ακομα.....τικ τακ τικ τακ

ΟΛΕ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ οι καταθεσεις είναι περίπου 120 δισ. Σηκώσανε τα 600εκ για να πληρωθουν ενας σκασμός φόροι, και????

Μπεεεεε

Ψηφίστε αμέσως Σαμαρα για να ξαναέρθει η αναπτυξη Κίνας που είχαμε πριν ενα μηνα και ξαφνικά μας ξεγλιστρησε. Ααα μην ξεχάσετε να σταματήσετε στην εφορια να πληρώσετε τις δυο ακομη δόσεις ΕΝΦΥΑ για το 2014, γιατι μετα τις εκλογες έρχονται οι 7 δόσεις για το 2015.

Μουουουου...... όξω βόιδι.

Εγώ θα ψηφίσει Αλέξη που δεν θα βάλει καθόλου φόροι και τα λεφτά για τα έξοδα του κράτος θα πέφτουν απο τον ουρανό και θα τα μαζεύουμε όλοι με τα κοφίνια. Είμαι έξυπνο εγώ αμ πώς.

George

Γιατι δεν αγοραζουν οι ψηφοφοροι του Συριζα ομολογα???? Τωρα ειδικα που ειναι κ στο 10% σε 3 χρονακια θα τα παρουν χοντρα.....ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕΕΕΕΕΕΕ

Off Air filter

να κάνω μια χαζή ερώτηση ρε παιδιά.. έστω και βγαίνει πρώτο κόμμα στις εκλογές η ΝΔ με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ σχηματίζουν κυβέρνηση με 181+ βουλευτες (υποθεση εργασίας πάντα) - Τα σπρεντ πέφτουν ξανά το επόμενο πρωί στο 6.5%; - Το ΧΑΑ σκαρφαλώνει στις 1100 μονάδες εντός εβδομάδας; - Τα CDS ξεχνιούνται; - Λύνεται το θέμα της Ανεργίας/ΤΧΣ/Φόρων/Συντάξεων κλπ; ΑΝ ναι, τότε να τους ψηφίσουμε για ακόμα μία διάσωση! τί λέτε; έτσι έχουν τα πράματα;

μπραβο φιλε

εδωσες τον ορισμο του χασιματος της εθνικης κυριαρχιας και της σκοπιμοτητας των φιλων της προδοσιας

Φιλελεύθερος

Ναι για χρηματιστήριο, spreads, και CDS. Όχι για ανεργία και φόρους γιατί και η NΔ και το Πασοκ είναι σοσιαληστρικά κόμματα. Αλλα τουλάχιστον ολοκληρωτική καταστροφή αποφεύγεται. Παρεπιπτόντως, σε ιστορικά χαμηλά η ανεργία στη Γερμανία και (σχεδόν) στις ΗΠΑ.

naso

Όσο και να ακούγεται παράξενο αυτή η αύξηση βοηθάει την ελληνική υπόθεση απομείωσης του χρέους της. Οι αγορές που θεωρητικά δεν χειραγωγούνται αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει βιώσιμο χρέος δηλαδή ένα χρέος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει χωρίς ευρωπαϊκές ενισχύσεις και για αυτό το λόγο αυξάνεται το ελληνικό ρίσκο που μεταφράζεται σε αύξηση επιτοκίων άρα η Ελλάδα θεωρείται χρεοκοπημένη που λογικά επιβάλλεται άμεσα να κάνει έναρξη διαπραγμάτευσης απομείωσης χρέους. Αν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχτούν την διαπραγμάτευση κάτι απόλυτα απίθανο τότε η Ελλάδα αναγγείλει πτώχευση στο ευρώ με πλήρη στάση πληρωμών και ζητάει στο ΔΝΤ ή Παγκόσμια Τράπεζα ή κράτος προσωρινά χαμηλότοκα δάνεια αναδιάρθρωσης ενώ χωρίς τις μη εξυπηρετήσιμες δεσμεύσεις χρέους οι αγορές σύντομα θα την δανείσουν σε λογικά επιτόκια ενώ άρνησή τους θα σημάνει 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ κύμα χρέους στην παγκόσμια οικονομία. Φυσικά απαραίτητο να δοθούν τα πραγματικά στοιχεία για την συνεχή πτώση του πραγματικού ΑΕΠ και να οδηγηθεί και σε ειδικό δικαστήριο ο αρχιμάγειρας Σταικούρας και όλοι οι συνένοχοι παραποίησης στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κάνει παροχή απαραίτητης ρευστότητας για να σταθεροποιηθεί η λειτουργία της ελληνικής οικονομίας ή θα παρακαμφθεί με εκτός ΕΕ δανεισμό εφόσον το μνημόνιο έχει λήξει και οι παράνομες παράλογες δεσμεύσεις του ενώ σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα παραμένει στο ευρώ μέχρι να μην υπάρξει ευρώ.

Χαράλαμπος Τραμπάκουλας

Καλά τα λες όλα αυτά στον φανταστικό σου κόσμο.Ωσπου να ξεκινήσει αυτή η διαπραγμάτευση το τι θα συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο κανένας δεν το ξέρει.Η μάλλον έχει μια ιδέα για το τι θα συμβεί από αυτά που έγιναν στην Κύπρο.Αν νομίζεις ότι θα δηλώσουμε στάση πληρωμών και θα μας ξαναδανείσουν-και με χαμηλότοκα-παρακαλώ-δάνεια ή ότι θα βρούμε τόσο εύκολα χρήματα εκτός ΕΕ και με το ανάλογο επιτόκιο τότε κοιμάσαι όρθιος.

naso

@Χαράλαμπος Τραμπάκουλας Στο δικό σου υποθετικό κόσμο άγνοιας οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πουν όχι δεν διαπραγματευόμαστε και δίνουμε εντολή στην ΕΚΤ θα διακόψει ρευστότητα επ αόριστον να εκβιάσει την χώρα να δεχτεί μνημονιακή πορεία στον γκρεμό με πανηγυρικό κραχ στο σύνολο της οικονομίας της Ελλάδας δηλαδή να οδηγήσουν την Ελλάδα σε συνολική χρεοκοπία σε 1-2 χρόνια από τώρα και να παραλάβουν 1,3 δίς δημόσιο ιδιωτικό χρέος και παραγγελίες και να υπάρξει κατάρρευση ευρωζώνης με παγκόσμιες επιπτώσεις και δηλαδή να μην υπάρξει ευρώ για κανένα κράτος που θα τρέχει σε τοπικό νόμισμα να σώσει τον πισινό του. Κούνα το κεφάλι σου ρε καράβλαχε και σκέψου το σενάριο η ΗΠΑ να κάνουν αθέτηση πληρωμής χρέους και μετά σύμφωνα με την λογική σου δεν θα υπήρχε κανείς να την δανείσει ούτε τραπεζικός οίκος ούτε διεθνείς οργανισμός ούτε άλλα κράτη και μετά θα έσβηνε ο πλανήτης εφόσον καμία συναλλαγή δεν θα ήταν πια εφικτή. Σταμάτα την χειροκίνητη διέγερση και ξύπνα ρε βλάκα επιτέλους από το παραμύθι Σαμαρά-Μέρκελ και ψήφισε ώς εθνικό θέμα όχι πολιτικό για να γίνει διαπραγμάτευση να σωθεί η χώρα σου.

Storyteller

@naso προσπάθησα φιλότιμα να καταλάβω τα όσα ασύντακτα, ατάκτως ερριμένα έγραψες, αλλά το μόνο που κατάλαβα ήταν οι βρισιές στο τέλος... Όχι γιατί μου λείπουν οι οικονομικές γνώσεις, αλλά μάλλον γιατί προσπαθείς με αίολα επιχειρήματα και ανυπόστατους αριθμούς να προσδώσεις στα λεγόμενά σου δόσεις αληθοφάνειας. Το... Μηλιό μου θυμίζεις, αλλά δεν θέλω και να σε προσβάλλω. Θέλω να προσπαθήσεις να μας πεις ποιον θα βλάψει η στάση πληρωμών που αναφέρεις, πού προέκυψε το 1,3 τρις (που στην τελευταία σου ανάρτηση έγινε δις), θέλω να μου πεις αν είναι τελικά δημόσιο ή ιδιωτικό ή και τα δύο (και αν ναι, πού εμπλέκεται το ιδιωτικό χρέος και αν εμπλέκεται πώς δεν θα την πληρώσουν οι τράπεζες), να μου πεις πόσο χαμηλότερα χαμηλότοκα δάνεια γουστάρεις εσύ να σου δώσουν, όταν δανείζεσαι ήδη χαμηλότερα από όλους, πες μου εσύ αν κάνουν στάση πληρωμών και αθέτηση οι ΗΠΑ αν δεν θα καταρρεύσει ο πλανήτης οικονομικά, πες μου εσύ αν κάνει στάση πληρωμών η Ελλάδα ποιος θα την πληρώσει εκτός από αυτήν την ίδια... Θέλω επίσης να μου πεις πού θα βρεις να δανειστείς εκτός μνημονίου και ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί που θα σε δανείσουν αν δεν είναι ΕΚΤ και ΔΝΤ, ποιος σου είπε οτι το μνημόνιο έχει λήξει και αν έχει λήξει ποιος θα σου δώσει την τελευταία δόση των 7 δις... Και άλλα θέλω να μου πεις, αλλά κυρίως το εξής: Στα αγγλικά στο δώσανε το κείμενο από τα κεντρικά και το πέρασες από το google translation;;;

naso

@ Storyteller Εισέπραξες χαρακτηρισμούς όχι βρίσιμο διότι χάνω την υπομονή μου όταν σπέρνεις φόβο μέσο αβεβαιότητας διαφωνώντας σε ένα απόλυτα απίθανο σενάριο αυτό της πτώχευσης του ελληνικού δημοσίου έναντι διαπραγμάτευσης διευθέτησης χρέους που είναι το συντριπτικά πιο πιθανό λογικό σενάριο. Περαιτέρω υποθέτεις και όταν υποθέτεις κάνεις ως συνήθως λάθος. Υποστηρίζω από το 2009 την οικονομική πολιτική που εκφράζει ο Σύριζα σήμερα προεκλογικά και έχω αναρτήσει πάρα πολλά άρθρα σε ιστοσελίδες και δημοσιεύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη που βαριέμαι να τα μετρήσω ενώ έχω καταχωρήσει στον υπολογιστή μου αντίγραφα αυτών σχετικά με το ποια είναι η επιστημονική μου άποψη ως λύση στην ελληνική κρίση. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχω διαφοροποιήσει τις στρατηγικές και τακτικές μου προς το χειρότερο εφόσον η συνέχιση της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής μέχρι σήμερα περιόρισε εναλλακτικά. Σήμερα δυστυχώς μόνο η διαπραγμάτευση χρέους είναι εφικτή και κάθε μέρα που περνάει η Ελλάδα καταρρέει περισσότερο. Λοιπόν μετά τόσα χρόνια δουλειάς στο συγκεκριμένο λαμβάνοντας εξυπνάδες από διάφορους τύπους κάπως με κάνει να χάνω την υπομονή μου ιδιαίτερα δε όταν είναι αποκλειστικά πολιτικά υποκινούμενες και σημείωσε ότι είμαι και δεξιός που βέβαια δεν φαντάζομαι να σε εκπλήττει εφόσον καθήκον μου είναι η οικονομική λογική και όχι το κομματικό συμφέρον του κάθε διεφθαρμένου πολιτικού από όπου και αν προέρχεται άσε που από ιδεολογίες σήμερα κολυμπιθρόξυλο όπου έχει μάσα δύναμη εξουσίας και διαφθορά ψωνισμένων αρχιάσχετων προπαγανδιστών τσαρλατάνων. Λοιπόν η στάση πληρωμών βλάπτει όλους και την Ελλάδα διότι πτωχεύει και κάνει νέα αρχή και τους ευρωπαίους πιο πολύ διότι δεν μπορούν να αντέξουν νέα αναξιοπιστία και κατάπτωση εγγυήσεων και επενδύσεων και την παγκόσμια αγορά ανάλογα περισσότερο ή λιγότερο αν υπάρξει κρατική ή ολική πτώχευση που στην πρώτη ακολουθεί ντόμινο αλυσίδα το μέρος του χρέους ανάλογα ποιος είναι κάτοχος μετά η τραπεζική που επηρεάζει τις ξένες τράπεζες της ευρωζώνης που στη συνέχεια επηρεάζουν άλλες τράπεζες παγκόσμια όλο φέρνει πτώση εγγυήσεων που μειώνει συναλλαγές και αναξιοπιστία που μειώνει επενδύσεις και φέρνει κατάπτωση αξιών στην Ευρώπη ιδιαίτερα στην ευρωζώνη το ένα κράτος ανάλογα το επίπεδο στήριξής του επηρεάζει τις συναλλαγές άλλων κρατών και πάει λέγοντας το νόμισμα συναλλαγών το ευρώ χάνει αξία και ίσως φτάνει και πολύ κάτω από την ίσα αξία δολαρίου και αρχίζει η συνολική απόδόμηση και αποχώρηση κρατών από τον μηχανισμό του ευρώ σε τοπικά νομίσματα τα ισχυρότερα πρώτα εκτός να αναρτήσουν αξίες που θα έχουν απόδομηθεί και μετά οι υπόλοιποι αναστάτωση και εκτεταμένη μακροχρόνια ύφεση στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία που θα φέρει προστριβές έχθρες και αντιπαραθέσεις ίσως βίαιες. Τώρα αν ακόμα πιστεύεις ότι αυτό το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας θα διαλέξουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι μάλλον δεν δίνεις σημασία στα ανωτέρω άρα όπως καταλαβαίνεις η έξοδος δεν είναι επιλογή όμως είναι κάλλιστα ένα μέσο εκβιαστικής μπλόφας ο Παπανδρέου την έφαγε και ο Σαμαροβενιζέλος και είδες την κατάντια της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Το σενάριο περικοπής χρέους είναι η μόνη επιλογή η πιο σωστή επιλογή όμως η αναγκαστική επιλογή θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερης επέκτασης επιμήκυνση όπως και να έχει τεχνικά το αποκαλούμε αναδιάρθρωση χρέους που όμως πρέπει να γίνει και συνοδευτικά και με δύο άλλες προϋποθέσεις άμεσα κεφάλαια επανεκκίνησης και αντικατάσταση λιτότητας με στοχευόμενη να δίνει μέγιστη αύξηση αξιών αναπτυξιακή οικονομική πολιτική. Τώρα να απαντήσω και το 1,3 τρις που είναι η αποδέσμευση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και παραγγελίες orders στα αγγλικά δηλαδή η αλυσιδωτή αντίδραση πτώχευσης κράτους σε τράπεζες σε εταιρίες σε ιδιώτες επαναλαμβάνω πλέον απίθανο να επιτραπεί να φτάσει η καταστροφή σε αυτό το επίπεδο διότι απλούστατα δεν συμφέρει άρα μιλάμε ξανά απίθανα υποθετικά. Μάλιστα πως παίρνεις χαμηλότερα επιτόκια μετά θεωρητικά πάντα απίθανου σεναρίου ολοκληρωτική πτώχευση το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μας παρέχει οικονομική βοήθεια με χαμηλά επιτόκια. Η ΗΠΑ είναι ο παγκόσμιος προμηθευτής συναλλάγματος παγκόσμιων συναλλαγών και ρυθμιστής δηλαδή το δολάριο η κατάρρευση θα σταματούσαν οι παγκόσμιες συναλλαγές μέχρι άλλος να πάρει τα ινία. Άντε και την τελευταία μαλ@κι@ σου να την απαντήσω δεν είμαι αντιπρόσωπος κανενός πολιτικού κόμματος και το google μετάφραση το χρησιμοποιώ από αγγλικά σε ελληνικά να βρω την αντίστοιχη λέξη στα ελληνικά εφόσον ενώ έχω πάρα πολύ ανώτατη παιδία δεν έχω επίσημα καμία ελληνική παιδία εφόσον έχω μεγαλώσει στην Αμερική.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerry_rice1

«Δεν θέλω να αντιδικήσω για την ιστορία της ελληνικής κρίσης» είπε ο Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι πλήθος εγγράφων και αναλύσεων, συμπεριλαμβανόμενων των μεταπρογραμματικών εκθέσεων και των εκθέσεων του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου, έχουν εξετάσει αναλυτικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους

limani01

Η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση σχετικά με τον χαρακτηρισμό ή όχι του λιμανιού ως αρχαιολογικού χώρου, παρατείνοντας την αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της επένδυσης της Cosco