Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Μέχρι τέλος Απριλίου θα δοθεί η σούπερ δόση των 6,3 δισ. ευρώ από τον ΕFSF - Ιούνιο και Ιούλιο θα εκταμιευθούν οι άλλες δύο δόσεις ύψους ενός δισ. ευρώ εκάστη - Με ποια προαπαιτούμενα συνέδεσαν οι Ευρωπαίοι την χρηματοδότηση της Ελλάδας - Ντάισελμπλουμ και Ρεν: «Η χώρα ανακάμπτει, επιστρέφει στην ανάπτυξη»

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Την έγκριση της εκταμίευσης της κρίσιμης δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έως τα τέλη Απριλίου επισημοποίησε το Eurogroup, oι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο στο Ζάππειο Μέγαρο. Συνολικά η μεγάλη δόση των 8,3 δισ. ευρώ «σπάει» στα τρία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ποσού εκτιμάται ότι θα «απελευθερωθεί» ενδεχομένως και πριν το Πάσχα.


Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής του
Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα στην κατανομή των κονδυλίων από τον EFSF, αλλά και στις προθέσεις που έχει για την ανάπτυξη, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται να εξηγήσει τις επόμενες εβδομάδες τις προθέσεις και τα σχέδια της για την οικονομία.

Κατόπιν αυτού η πρώτη δόση – μαμούθ των 6,3 δισ. θα εκταμιευθεί στα τέλη Απριλίου, ενώ έπονται δύο ακόμα δόσεις του ενός δισ. ευρώ περίπου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Κλείσιμο

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Ευρώπη δίνει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της στήριξης της χώρας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο περίμενε την τυπική έγκριση του ελληνικού προγράμματος από την ΕΕ για να προχωρήσει με τη σειρά του στην εκταμίευση των δόσεων που του αναλογούν στο «ελληνικό πακέτο». Υπολογίζεται πως τα κεφάλαια από το ΔΝΤ θα απελευθερωθούν παράλληλα με τη δόση του EFSF, αν και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το Ταμείο θα εκταμιεύσει μία ή δύο δόσεις που εκκρεμούν.




Ντάισελμπλουμ: Χρηματοδοτημένο το ελληνικό πρόγραμμα για το επόμενο 12μηνο

Από την πλευρά του πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι πεπεισμένοι πως η Ελλάδα ανακάμπτει, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ενώ αναφορικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο: «Σέβομαι την πεποίηθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν θα χρειαστεί και νέα βοήθεια, και θα ήθελα να τη συμμερίζομαι και εγώ, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για μια τέτοια εκτίμηση. Ας μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά που απομένουν να γίνουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ. Πάντως ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για το επόμενο 12μηνο.



Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Επίτροπος Νομισματικών και Οκονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν που αναγνώρισε δημοσίως τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση: «Αναγνωρίζω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία. Υπήρχαν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας, υπήρχαν όμως παράλληλα και κενά πολλών ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος διευκρίνισε πως άπαντες πλέον αναγνωρίζουν πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Διευκρίνισε πάντως πως η επόμενη έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για την Ελλάδα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και τόνισε πως ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. «Η Αθήνα είναι πολύ ωραία πόλη αλλά ελπίζω να μην κάνω Χριστούγεννα στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ρεν αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και πέραν του Σεπτεμβρίου.



Ντράγκι: Στην Ελλάδα ο πόνος ήταν μεγάλος

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του συμφώνησε πως η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός, παραδεχόμενος μάλιστα το πόσο δύσκολη και επίπονη ήταν αυτή η διαδικασία. «Το Eurogroup συνεδριάζει σε μια χώρα που σίγουρα υπέφερε πάρα πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Τώρα όμως βλέπει τους καρπούς των προγραμμάτων, τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται»

«Ξέρω ότι ο πόνος ήταν μεγάλος», συνέχισε ο κ. Ντράγκι επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα μπόρεσε να επιτύχει ουσιαστική πρόοδο». Βαρύνουσα σημασία έχει η έμμεση αναφορά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του ακολουθούμενου προγράμματος. «Δεν πρέπει να ακυρώσετε ό,τι χτίσατε με κόπο», ήταν το μήνυμα του κ. Ντράγκι στους Έλληνες πολιτικούς.



Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρείας θα γίνουν πολλά. Έκλεισε δε αφήνοντας και μια αιχμή για τις κριτικές που δέχεται ακόμα και τώρα από μερίδα αναλυτών η πολιτική που ακολούθησε η ΕΕ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, πολύ περισσότερο ενόψει και των επικείμενων εκλογών, λέγοντας πως «δεν πρέπει να αποδομούμε τώρα αυτό που επιτεύχθηκε...».

Στις δικές του δηλώσεις ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως ο Μηχανισμός θα δώσει στην Ελλάδα, σε 3 δόσεις, ποσό 8,2 δισ. ευρώ (εδώ υπήρξε μια διαφορά σε σχέση με τις δηλώσεις Ρεν και Ντάισελμπλουμ που έκαναν λόγο για συνολικό ποσό 8,34 δισ), αρχής γενομένης με το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου, υπό την προϋπόθεση πως μέχρι τις 10/4 θα έχουν καλυφθεί όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης και αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας. Όπερ σημαίνει πως για κάθε δόση θα τεθούν προαπαιτούμενα όπως:

* η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων μέσα στον Μάιο

* η ενεργοποίηση του νέου σχεδίου δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων μέχρι τον Ιούνιο.

*η επανεξέταση των επικουρικών συντάξεων και η μεταφορά των επικουρικών Ταμείων του δημοσίου στο ενιαίο Ταμείο του Ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο.

Παράλληλα η τρόικα επιφυλάσσεται να εξετάσει και να αξιoλογήσει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.



Διαβάστε εδώ την επίσημη ανακοίνωση του Εurogroup για την Ελλάδα

Τέλος, ένα άλλο χαρακτηριστικό της συνέντευξης Τύπου, που σχολιάστηκε από τους περισσότερους Γάλλους δημοσιογράφους, ήταν το γεγονός πως μετά την Ελλάδα οι ερωτήσεις αφορούσαν την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας, την απουσία του Πιερ Μοσκοβισί και την πολιτκή κατάσταση στη χώρα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να δηλώσει γλαφυρά, πως η «Γαλλία πρέπει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης