Πράσινο φως από τους μισούς δανειολήπτες των step up για να αλλάξουν τα δάνειά τους
Ποιες είναι οι δυσκολίες και ποιοι οι κίνδυνοι
Ειρήνη Σακελλάρη
«Ναι» εισπράττουν από τους μισούς μέχρι στιγμής δανειολήπτες οι τράπεζες, στις προτάσεις τους προκειμένου αυτοί να αλλάξουν τα step up δάνειά τους σε δάνεια με κανονικές τοκοχρεωλυτικές δόσεις.
Είναι βέβαια πολύ νωρίς προκειμένου κάποιος να πει πως αυτό θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα μιας και οι τράπεζες δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και ούτως ή άλλως το κεφάλαιο αυτό είναι απαιτητό από τον επόπτη να κλείσει το 2026.
Πως διαμορφώνεται η κατάσταση
Τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγήθηκαν κυρίως στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε οι δανειολήπτες να παραμείνουν ενήμεροι, καταβάλλοντας χαμηλότερες δόσεις προσαρμοσμένες στις τότε δύσκολες συνθήκες. Οι δόσεις αυτές είχαν αρχικά οριστεί σε χαμηλά επίπεδα και αυξάνονταν σταδιακά ανά ορισμένα χρόνια με προσυμφωνημένο ποσοστό.
Περίπου 50.000 πελάτες έχουν ή θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μείωση του επιτοκίου στα στεγαστικά τους δάνεια. Η εναλλακτική πρόταση που δέχονται οι παραπάνω δανειολήπτες από τις τράπεζες είναι είτε να υπάρξει ένα σταθερό αλλά χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου αυτού είτε να υπάρξει ένα κυμαινόμενο επιτόκιο με πλαφόν.
Μέχρι τώρα οι δανειολήπτες πλήρωναν μια χαμηλή δόση και οι υψηλές δόσεις θα ακολουθούσαν την πορεία του δανείου.
Με τις προτεινόμενες λύσεις τους οι τράπεζες επιχειρούν να προσφέρουν ασφάλεια σε ένα σταθερότερο επιτοκιακό περιβάλλον και προστασία από το ενδεχόμενο σωρευτικής αποπληρωμής μεγάλου κεφαλαίου στη λήξη.