Δόμνα Μιχαηλίδου: Η αύξηση κατώτατου μισθού σημαίνει συν 50 ευρώ για τους εργαζόμενους

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η αύξηση κατώτατου μισθού σημαίνει συν 50 ευρώ για τους εργαζόμενους

Αναφορικά με τις τριετίες, διευκρίνισε ότι δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να τις δώσει ή να μην τις δώσει - «Είναι υποχρέωσή του και αν δεν την τηρήσει είναι παράνομος»

mixailidou
«Προχωρήσαμε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, δηλαδή είναι 30% υψηλότερος από τον κατώτατο μισθό του 2019. Στην πράξη αυτό σημαίνει συν 50 ευρώ», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο ΚΑΝΑΛΙ 190,4 FM.

Όπως είπε, «το εξίσου σημαντικό είναι ότι, σήμερα, σε σχέση με το 2019, το ποσοστό των πολιτών που εργάζεται με τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί στο 22% από 27%, που ήταν το 2019. Αυτό αποτελεί μία κατάκτηση που επιβεβαιώνει την ορθότητα των πολιτικών μας.

Από την αύξηση επηρεάζονται άμεσα 560.000 πολίτες, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και περισσότεροι από 600.000 συμπολίτες μας άλλων κατηγοριών. Από αυτούς, οι 500.000 είναι αποδέκτες του τακτικού επιδόματος ανεργίας, το οποίο, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνεται από τα 480 ευρώ στα 510 ευρώ.

Επίσης, ωφελούνται οι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας, οι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, καθώς και όσοι δικαιούνται τις τριετίες, που "ξεπάγωσαν" στην αρχή του έτους».

Αναφορικά με τις τριετίες, η κυρία Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να τις δώσει ή να μην τις δώσει. «Είναι υποχρέωσή του και αν δεν την τηρήσει είναι παράνομος. Με βάση τον νέο κατώτατο μισθό, θα υπολογιστεί και το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επίσκεψη με τον πρωθυπουργό σε βιομηχανία στα Καμίνια, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό, επισκέφθηκαν τη βιομηχανία «Ήλιος Μπαχαρικά» , η οποία εφαρμόζει, από την 1η Ιανουαρίου 2024, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τόνισε ότι, στη βιομηχανία αυτή, η οποία διοικείται από γυναίκα, οι περισσότερες εργαζόμενες είναι γυναίκες.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σε ερώτηση για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η κυρία Μιχαηλίδου απάντησε τα εξής: «Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας την έχουμε εφαρμόσει σε πολλούς κλάδους. Στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές εταιρίες και στα σούπερ μάρκετ και έχουμε δει αποτέλεσμα. Είναι ένα ακόμα εργαλείο για την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να κάνει τους ελέγχους της. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους και οι συνεπείς εταιρίες προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ήδη, 3.500 συμπολίτες μας έχουν πάρει πίσω τα δεδουλευμένα τους, ακριβώς επειδή έχουν γίνει οι έλεγχοι με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και επειδή η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στον εργαζόμενο. Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία του "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" και διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώριση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.

Επιπλέον, αποφασίσαμε ότι η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2024. Η απόφαση αυτή ελήφθη, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα αιτήματα της αγοράς από τους συγκεκριμένους κλάδους. Πλέον, έχουν τον απαιτούμενο χρόνο, για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου και πολυεπίπεδου αυτού έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συγχρονιστούν με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ", που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου».

Τέλος, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα για εργαζόμενους συνταξιούχους, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση, η οποία έχει πιάσει τόπο. «Μέσα σε έναν μήνα, από εκεί που είχαμε 26.000 συνταξιούχους να εργάζονται, δεδομένου ότι τους παρακρατούσαμε το 30% της σύνταξής τους, τώρα δεν παρακρατούμε τίποτα, ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 59.000. Δηλαδή, έχουν υπερδιπλασιαστεί ήδη μέσα σε έναν μήνα. Αυτό σημαίνει ότι πετύχαμε τον στόχο μας, ο οποίος ήταν διττός. Ο πρώτος είναι, αν κάποιος θέλει και μπορεί να δουλέψει να μην τον φοβίζει το 30% της παρακράτησης και να πληρώνεται στη σύνταξή του όλα τα δεδουλευμένα του. Ο δεύτερος στόχος, τον οποίο πετύχαμε, είναι ότι χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι εργάζονταν και δεν το δήλωναν, για να μην τους παρακρατούν το 30% της σύνταξης, τώρα το δηλώνουν. Οπότε οι άνθρωποι είναι ασφαλισμένοι στον εργασιακό τους χώρο. Θα μπορούν την ασφάλιση αυτή να την δουν και σε αύξηση της σύνταξης, όταν σταματήσουν να δουλεύουν» προσέθεσε η κυρία Μιχαηλίδου.

Ειδήσεις σήμερα:

Με πέντε μαχαιριές σκότωσε την Κυριακή ο 39χρονος έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων

Φωτιά μετά από έκρηξη σε κτίριο στην Κωνσταντινούπολη - Τουλάχιστον 15 νεκροί και 8 τραυματίες

Αποφυλακίστηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης