Χάρισον Φορντ: Ο Ιντιάνα Τζόουνς έκλεισε τα 81!

Χάρισον Φορντ: Ο Ιντιάνα Τζόουνς έκλεισε τα 81!

Η συναρπαστική διαδρομή του ηθοποιού που ταυτίστηκε με τους ρόλους του Χαν Σόλο και του καθηγητή αρχαιολογίας - Η φιλοσοφική, η ξυλουργική, οι τρεις γάμοι, ο σοβαρός τραυματισμός όταν έπεσε το αεροπλάνο που πιλοτάριζε και το Όσκαρ που δεν ήρθε ποτέ

indiana-jones_ford
Είναι τέλη της δεκαετίας του ‘60 και ένας 28χρονος άνδρας δουλεύει πυρετωδώς, εκτελώντας διάφορες ξυλουργικές εργασίες στο σπίτι του σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ο Κόπολα ξέρει σαν ηθοποιό τον Χάρισον Φορντ, που είναι ήδη παντρεμένος με την Μαίρη Μάρκουαρντ, έχει αποκτήσει δυο γιους αλλά δεν τα έχει καταφέρει στο Χόλιγουντ.

Απογοητευμένος από τα ρολάκια που του έδιναν και με τις υποχρεώσεις να τρέχουν εντρύφησε στην τέχνη της ξυλουργικής, ώστε η οικογένειά του να έχει ένα σταθερό εισόδημα.

Δεν φαντάζεται εκείνη την περίοδο ότι λίγα χρόνια αργότερα χάρη σε γνωριμίες σαν αυτή του Κόπολα, θα πάρει τον ρόλο του ευφυή λαθρέμπορου Χαν Σόλο στην μυθική τριλογία του Τζορτζ Λούκας «Star Wars».

Κλείσιμο
Αυτή που τον έχρισε σταρ του Χόλιγουντ με μια ζηλευτή καριέρα και ρόλους όπως αυτός του Ιντιάνα Τζόουνς αλλά και μια προσωπική ζωή που μέτρησε τρεις γάμους, δύο διαζύγια, πέντε παιδιά και ένα πολύ σοβαρό αεροπορικό δυστύχημα.

Από την φιλοσοφική στην υποκριτική

Σήμερα ο διάσημος ηθοποιός κλείνει τα 81 του χρόνια, απολαμβάνοντας τον θρίαμβο της τελευταίας του κινηματογραφικής επιστροφής ως ο καθηγητής αρχαιολογίας Ιντιάνα Τζόουνς.

Μπορείς να νικήσεις τα πάντα αλλά όχι τον χρόνο και αυτό ο Χάρισον Φορντ το ξέρει καλά, γι’ αυτό και αποφάσισε να κλείσει τον κύκλο του ως Ίντι, όχι όμως τον κύκλο της υποκριτικής.

Έναν κύκλο που άνοιξε το 1964, όταν ο γιος του Τζον Γουίλιαμ Φορντ και της συζύγου του Ντόροθι έκλαψε για πρώτη φορά, σε ένα μαιευτήριο του Σικάγο.

Με Ιρλανδικές και εβραϊκές ρίζες μεγάλωσε σαν καθολικός και χρόνια μετά σε μια συνέντευξη που παραχώρησε αστειεύτηκε για την καταγωγή του λέγοντας: «Σαν άνδρας αισθανόμουν πάντοτε Ιρλανδός, ενώ σαν ηθοποιός αισθανόμουν πάντα Εβραίος».

Ντροπαλός από παιδί, ο Φορντ σπούδασε Φιλοσοφική στο Κολλέγιο του Ρίπον στο Γουισκόνσιν και στο τελευταίο έτος επέλεξε να παρακολουθήσει ένα μάθημα θεάτρου και υποκριτικής, ελπίζοντας να ξεπεράσει την συστολή του.

Εκείνη την περίοδο είναι πολύ ερωτευμένος με την συμφοιτήτριά του Μαίρη Μάρκουαρντ, την οποία παντρεύεται το 1964 και ήταν αυτή που τον στήριξε όταν αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Χόλιγουντ.

Μετακόμισαν μαζί και πορεύτηκαν παράλληλα για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, ενώ ο Χάρισον Φορντ βουτάει σε αχαρτογράφητα νερά, ψάχνοντας την μεγάλη ευκαιρία, όπως και τόσοι άλλοι νεαροί.

The Best Of Han Solo 1977 - 2015 - Harrison Ford


Και ύστερα ήρθε ο Χαν Σόλο

Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο ως ηθοποιός με την Columbia Pictures με αμοιβή 150 δολάρια την εβδομάδα για να συμμετέχει σε μικρούς ρόλους.

Ουσιαστικά εμφανίζεται πρώτη φορά σε ταινία όταν παίζει για τριάντα μόλις δευτερόλεπτα στο «Dead Heat on a Mary-Go-Round» το 1966, τη χρονιά που θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας.

Ακολουθούν κι άλλοι μικροί ρόλοι, αλλά βγάζει σαφώς περισσότερα χρήματα ως ξυλουργός, ενώ ο πρώτος αξιοσημείωτος ρόλος του έρχεται το 1973 στο «American Graffiti» του Τζορτζ Λούκας.

Ο σκηνοθέτης δεν ξεχνάει τον γοητευτικό νεαρό και τέσσερα χρόνια μετά όταν ψάχνει τους ηθοποιούς για το «Ο Πόλεμος των Άστρων» τηλεφωνεί στον Χάρισον Φορντ, γι’ αυτό που θα αποδειχτεί ο ρόλος της ζωής του.

Όταν η ταινία βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες, προκαλεί ντελίριο και ο Φορντ που ερμηνεύει τον σοφιστικέ λαθρέμπορο Χαν Σόλο χρίζεται αυτόματα σταρ.

Οι προτάσεις αρχίζουν να πέφτουν σαν βροχή, η ζωή του αλλάζει και όλο αυτό που ζει δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον γάμο του, αφού το 1979 χωρίζει την Μαίρη χωρίς θόρυβο.

Χρόνια μετά, η συμπρωταγωνίστριά του στο μυθικό φιλμ του Λούκας-το πρώτο της τριλογίας-Κάρι Φίσερ θα αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία της ότι αυτή που τότε ήταν 19 ετών και ο 33χρονος Φορντ ήταν μαζί για τρεις μήνες.

Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν ήταν η πέτρα του σκανδάλου για το πρώτο διαζύγιο του ηθοποιού, που πορεύτηκε μόνος του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο απόλυτος θρίαμβος

Όταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1981 βάζει μπροστά το φιλμ «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» δεν αργεί να καταλήξει στον Χάρισον Φορντ, ως τον πλέον ιδανικό για τον ρόλο του περιπετειώδη αρχαιολόγου.

Ο ηθοποιός που παίζει ήδη στην συνέχεια του «Ο πόλεμος των Άστρων» λέει αμέσως το ναι στον διάσημο σκηνοθέτη όταν διαβάζει το σενάριο για μια ταινία που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Ο θρίαμβος θα φέρει φυσικά και τις αναμενόμενες συνέχειες με τον Ίντι να προσπαθεί να ανακαλύψει ακόμη και το άγιο δισκοπότηρο, ταυτιζόμενος απόλυτα με τον ρόλο, το καπέλο του και το θρυλικό μαστίγιο που κουβαλούσε.

Σε προσωπικό επίπεδο το 1983 θα ταυτιστεί απόλυτα με την σεναριογράφο Μελίσα Μάθισον, την οποία θα παντρευτεί την άνοιξη του ίδιου έτους.

Θα μείνουν μαζί μέχρι το 2000, θα αποκτήσουν ένα γιο και μια κόρη, ενώ το διαζύγιο του ζεύγους θα βγει τέσσερα χρόνια μετά, όταν το άστρο του Φορντ είναι πολύ ψηλά.

Παρά τους εμπορικούς θριάμβους θα προταθεί μόνο μια φορά για Όσκαρ, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο μάρτυρας» όπου υποδυόταν έναν αστυνομικό ο οποίος προστατεύει ένα μικρό αγόρι από την κοινότητα των Άμις που είδε έναν φόνο και την μητέρα του.

Indiana Jones' Most Iconic Scenes

Ο ακτιβιστής και το αεροπορικό δυστύχημα

Ανήσυχος σαν πνεύμα, ο διάσημος σταρ ήταν από τους πρώτους που ευαισθητοποιήθηκαν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες και έγινε ένθερμος υποστηρικτής ενεργειών για την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη.

Ταυτόχρονα στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 απέκτησε το δίπλωμα πιλότου αεροπλάνων, τελειώνοντας τον κύκλο μαθημάτων που είχε ξεκινήσει παλιότερα.

Το πρώτο αεροπλάνο που αγόρασε το 1996 ήταν ένα μεταχειρισμένο Gulfstream II, ενώ ακολούθησαν και άλλα, κυρίως παλιά μοντέλα για τα οποία είχε μεγάλο πάθος.

Δυο χρόνια μετά, σε ηλικία 56 ετών ανακηρύσσεται ο πιο σέξι άνδρας στον κόσμο από το περιοδικό People και ήταν ο δεύτερος πιο ηλικιωμένος άνδρας που κέρδισε τον συγκεκριμένο τίτλο.

Κέρδισε όμως κάτι πολύ πιο σημαντικό τα επόμενα χρόνια, την ευγνωμοσύνη ανθρώπων τους οποίους έσωσε πετώντας με ελικόπτερο και αψηφώντας τους όποιους κινδύνους.

Τον Ιούλιο του 2000 έσωσε μια γυναίκα-ορειβάτη την Σάρα Τζορτζ και την ίδια χρονιά ήταν αυτός που εντόπισε και τελικά διέσωσε τον 13χρονο πρόσκοπο Κόντι Κλόσον που είχε χαθεί σε ένα δάσος κοντά στο πάρκο του Γιέλοουστοουν.

Το τρίτο στεφάνι για τον Ίντι ήρθε το 2010 και η εκλεκτή της καρδιάς του ήταν η συνάδελφος Καλίστα Φλόκαρτ, με την οποία διατηρούσε μακροχρόνια σχέση ενώ αποδέχθηκε σαν δικό του το αγόρι που είχε υιοθετήσει το 2001η αγαπημένη του. 

Harrison Ford Discusses His Plane Crash

Πέντε χρόνια μετά τον γάμο του βίωσε την πιο δύσκολη ίσως στιγμή της ζωής του, όταν το αεροπλάνο με το οποίο πετούσε κατέπεσε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, λόγω μηχανικών βλαβών, οχτακόσια μέτρα πριν από τον διάδρομο προσγείωσης.

Ο Φορντ υπέστη κάταγμα λεκάνης και αστραγάλου, νοσηλεύθηκε αρκετές μέρες και επανήλθε μετά από μερικούς μήνες, αφού όπως έλεγαν φίλοι του χαριτολογώντας ο Ιντιάνα Τζόουνς είχε περάσει πολύ χειρότερα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Εκπτώσεις από 20% έως 50% σε οικογένειες και σε παρέες ανακοίνωσε η Attica Group

Καύσωνας Κλέων: Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν 40άρια, πού έδειξε 42 βαθμούς - Δείτε χάρτες

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που δολοφονείται ο 50χρονος μετά από καβγά - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης