Burn Book: A tech love story - Tα άπλυτα της Silicon Valley έγιναν βιβλίο

Burn Book: A tech love story - Tα άπλυτα της Silicon Valley έγιναν βιβλίο

Η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα δημοσιογράφος Κάρα Σουίσερ γράφει, μεταξύ άλλων, για το πάρτι με το γυμνόστηθο άγαλμα που έβγαζε, αντί για γάλα, εξωτικά κοκτέιλ, τον αδέξιο Ζούκερμπεργκ με τα απανωτά σύνδρομα, τον θρασύ Μασκ και τον δαιμόνιο Τζεφ Μπέζος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
burn-book-mak
Είναι ένα από τα δύο άτομα που απεχθάνεται, σύμφωνα με παραδοχή του, ο Ιλον Μασκ, αλλά που καλεί τα βράδια ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για να πάρει συμβουλές, και από τους πρώτους ανθρώπους στους οποίους ο Στιβ Τζομπς εξομολογήθηκε τα πάντα για την αρρώστια του. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει τους πανίσχυρους αστέρες της τεχνολογίας και συνολικότερα τον χώρο καλύτερα από τη δημοσιογράφο Κάρα Σουίσερ, μια από τις ισχυρές προσωπικότητες στην Αμερική.

Μετρώντας 40 χρόνια σχεδόν στον χώρο και έχοντας κλείσει πια τα 60, η πολυβραβευμένη «βασίλισσα όλων των media», όπως έγραφε γι’ αυτήν η «Wall Street Journal», ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν την τρομακτική εξέλιξη του Ιντερνετ. Στο «Βιβλίο-φωτιά: Μια hi-tech ιστορία αγάπης» (Burn Book: A tech love story), που μόλις κυκλοφόρησε στην Αμερική έχοντας προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, η καταξιωμένη δημοσιογράφος αποκαλύπτει καυτές ιστορίες για τους Μασκ, Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος, Σαμ Αλτμαν και Μαρκ Ζούκερ-μπεργκ έχοντας ζήσει τα πάντα από πρώτο χέρι.
burn-book-2
Οι συνεντεύξεις

Δίπλα της, στην άδεια καρέκλα της, έχουν καθίσει για συνεντεύξεις όλοι οι ισχυροί από τον χώρο της τεχνολογίας γνωρίζοντας ότι αν δεν πάρουν τη δική της έγκριση, δεν θα μπορούν να σταθούν στη δημόσια σφαίρα. Τη δική της έγκριση αναζητούσε μάταια ο Ζούκερμπεργκ, ενώ αυτήν συμβουλεύονταν οι ιδρυτές της Google Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ στα πρώτα τους βήματα. Επίσης, οι φήμες, στις οποίες αναφέρεται στο αποκαλυπτικό βιβλίο της αλλά χωρίς να τις αρνείται, θέλουν τον πανίσχυρο ιδιοκτήτη της Amazon και κατακτητή του Διαστήματος Τζεφ Μπέζος να είναι ο πατέρας ενός από τα παιδιά της ως δότης σπέρματος.

Το σίγουρο είναι ότι η Κάρα Σουίσερ, με τα χαρακτηριστικά αεροδυναμικά γυαλιά πιλότου, που δεν τα αποχωρίζεται ούτε στις συνεντεύξεις και το μονίμως κοντοκουρεμένο μαλλί, αν δεν ήταν δημοσιογράφος, θα είχε γίνει κατάσκοπος.

Παρότι πολλοί σίγουρα θα ένιωθαν ανακουφισμένοι χωρίς την αιχμηρή πένα της, η Silicon Valley δεν θα είχε γούστο, ούτε θα φαινόταν τόσο διασκεδαστική χωρίς τις ιστορίες που έγραφε στο «Vanity Fair» και κάποια σκάνδαλα, όπως αυτά του Μασκ αναφορικά με τα αυτοκίνητά του Tesla, δεν θα είχαν έρθει στο φως αν δεν υπήρχαν τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της.

Μόνιμη συνεργάτης των «New York Times» και της «Washington Post», η Σουίσερ έγινε πολύ γρήγορα γνωστή τη δεκαετία του ’90 ως μία από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που κάλυπταν θέματα τεχνολογίας και Διαδικτύου, που τότε μόλις έκανε τα πρώτα του τολμηρά βήματα.

Στη συνέχεια έγινε γνωστή για τις συνεντεύξεις της όχι μόνο με ανθρώπους της τεχνολογίας αλλά και πολιτικούς, όπως τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και για τον τολμηρό της λόγο που δεν χαριζόταν ποτέ, ούτε καν στους στενούς της φίλους.

Το απρόβλεπτο πάρτυ

Κλείσιμο
Παρότι η Σουίσερ παραδέχεται ότι υπήρξε στενή φίλη με τους ιδρυτές της Google Σέργκει Πριν και Λάρι Πέιτζ, δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποκαλύψει όλα όσα τη σόκαραν αναφορικά με το πιο «εκκεντρικό» δίδυμο της τεχνολογίας αναφέροντας διάφορα περιστατικά. «Από τα πιο απρόσμενα σκηνικά στα οποία πρωταγωνίστησα σχεδόν άθελά μου ήταν όταν βρέθηκα μπροστά από το άγαλμα μιας γυμνόστηθης γυναίκας που από τον μαστό της δεν έτρεχε γάλα, αλλά άφθονο ποτό White Russian!» γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της.

«Για την ακρίβεια, ήμουν καλεσμένη στο baby shower party που είχαν οργανώσει ο Σεργκέι Μπριν και η σύζυγος του Αν Γουοτζίσκι με αφορμή την επικείμενη γέννηση του πρώτου τους παιδιού το 2008. Προτού καν, όμως, προλάβεις να σηκώσεις το ποτήρι σου προς τον μαστό του αγάλματος για να εξασφαλίσεις το αγαπημένο σου ποτό, είχες αναγκαστικά παρατηρήσει τις “μωρουδίστικες” φωτογραφίες του ζευγαριού στην είσοδο, όπου έπρεπε ταυτόχρονα να απαντήσεις στην ερώτηση “Προτιμάτε πάνα ή ζιπουνάκι;” που σε ρωτούσαν οι χαρακτηριστικές ξανθιές κοπέλες, σαν να επρόκειτο για το πιο φυσιολογικό ερώτημα στον κόσμο. Oι καλεσμένοι μπορούσαν να επιλέξουν είτε να φορέσουν μια τεραστίων διαστάσεων πάνα με μια χιουμοριστική καρφίτσα ή ολόσωμες μωρουδιακές πιτζάμες τις οποίες κοσμούσε ένα αρκουδάκι. Εννοείται ότι αρνήθηκα κατηγορηματικά».

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτές οι εκκεντρικότητες που χαρακτήριζαν τα αφεντικά της Google, αφού ο έτερος της παρέας, ο Λάρι Πέιτζ, συνήθιζε, όπως αποκαλύπτει η Σουίσερ, να τριγυρνάει στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο φορώντας γύρω από τον λαιμό του ένα κολάρο που μετρούσε τα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας, ενώ ο συνεργάτης Σέργκει Μπριν, φανατικός της γιόγκα, όπως τόσοι άλλοι στη Σίλικον Βάλεϊ, συνήθιζε να σταματάει τις συσκέψεις για να δοκιμάσει άλλη μια στάση της γιόγκα, όπως αυτή του σκύλου!

Tο σίγουρο είναι ότι αυτή η εκκεντρικότητα είχε και θετικές όψεις, καθώς έκανε τους ιδρυτές της Google να μετατρέψουν ένα παλιό γκαράζ στα πρώτα γραφεία, αφού όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η Google είναι το ωραιότερο μέρος στον κόσμο για να δουλεύει κανείς.

Τα πολύχρωμα γραφεία τους με τα ποδήλατα για να εξυπηρετούνται οι υπάλληλοι εσωτερικά και με τις δωρεάν μπάρες βρώμης και αμέτρητα γλυκά έχουν, προφανώς, να κάνουν με το ελεύθερο πνεύμα των ιδρυτών της εταιρείας - ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η δημοσιογράφος. «Παρότι μικρή τότε ως εταιρεία, η Google είχε καταφέρει να προσλάβει ως δώρο για τους εργαζόμενους τον πρώην σεφ των Grateful Dead Τσάρλι Αγιερς. Το φαγητό που μαγείρευε ο Τσάρλι ήταν πραγματικά υπέροχο», επισημαίνει η Σουίσερ.

Αν λοιπόν εξαιρέσεις το εκκεντρικό και κάπως απροσάρμοστο πνεύμα που χαρακτηρίζει, έτσι κι αλλιώς, τα ευφυή τέκνα του Πάλο Αλτο ακόμα και σήμερα, το σίγουρο είναι ότι οι ιδρυτές της Google άλλαξαν τα πάντα στον τρόπο που λειτουργεί το Ιντερνετ. «Η Google έκανε τα σωστά βήματα από νωρίς, λανσάροντας μια απλή αλλά τολμηρή φίρμα με διορατική λειτουργικότητα και απόλυτη αποτελεσματικότητα. Είχαν ένα “φονικό εργαλείο” από την αρχή», καταλήγει η Σουίσερ.

Τζομπς εναντίον Γκέιτς

H δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου υποστηρίζει ότι ελάχιστοι στη Silicon Valley είχαν την ευφυΐα, τη διορατικότητα και την ικανότητα των δύο πανίσχυρων ανδρών και αιώνιων εχθρών Στιβ Τζομπς και Μπιλ Γκέιτς. Ειδικά ο πρώτος, όπως η ίδια παραδέχεται, παραμένει, τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του, αναντικατάστατος, καθώς κανείς δεν κατάφερε να γίνει σύμβολο και ζωντανός μύθος, όπως ο πανίσχυρος ιδρυτής της Apple.

Σε μια σημαδιακή συνάντηση Στιβ Τζομπς και Μπιλ Γκέιτς, από το 2007, που επεδίωκε για χρόνια η ίδια και ο συνεργάτης της Γουόλτ, οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι δέχτηκαν να παραχωρήσουν κοινή live συνέντευξη για πρώτη φορά, αφού «δεν είχαν ποτέ βρεθεί μέχρι τότε ο ένας απέναντι από τον άλλο ώστε να μπορέσουν να αναλύσουν τη βαθιά πολύπλοκη και ανταγωνιστική τους σχέση».

Η δημοσιογράφος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι κατά βάθος έτρεφαν βαθύ θαυμασμό ο ένας για τον άλλον. Η συνέντευξη, πάντως, δεν ξεκίνησε καλά όταν στην πρώτη ερώτηση του συνεργάτη της Γουολτ προς τον Τζομπς, σχετικά το κατά πόσο το περιβάλλον των Windows συνέβαλε στην ανάπτυξη της Apple, ο ίδιος απάντησε ότι το μόνο χρήσιμο ήταν ότι μπορούσαν να λειτουργήσουν πιο εύκολα εκεί τα iTunes, σχολιάζοντας ειρωνικά πως η συνεισφορά τους ήταν «ανάλογη με ένα ποτήρι νερό στην κόλαση». Με αυτή του τη δήλωση το αφεντικό της Apple, ουσιαστικά, παρομοίαζε το αφεντικό της Microsoft με σατανά.
burn-book-3
Η Κάρα Σουίσερ στη μοναδική κοινή συνέντευξη του Στιβ Τζομπς με τον Μπιλ Γκέιτς
Σοκαρισμένος και θυμωμένος ο Γκέιτς απαντούσε, έκτοτε, μονολεκτικά στις ερωτήσεις που του έθεταν η ίδια και ο συνεργάτης της και όταν του απευθύνθηκε ο Τζομπς, απάντησε δηκτικά πως «δεν μπορώ να προσφέρω κάποια απάντηση αφού είμαι το αφεντικό στην κόλαση».

Τότε, σε μια απρόσμενη κίνηση, ο Τζομπς σηκώθηκε και δίνοντάς του το ποτήρι με νερό που κρατούσε, του είπε: «Ασε με να σε βοηθήσω», σπάζοντας τον πάγο. Για να έρθει η επόμενη ερώτηση: «Τι είναι αυτό που δεν γνωρίζει κανείς και λανθασμένα εικάζει αναφορικά με τη σχέση σας;», όπου ο Τζομπς απάντησε ότι «είμαστε κρυφό γκέι ζευγάρι και παντρεμένοι για χρόνια» δίνοντας τη λύση και τελικά συμβάλλοντας στο να καταγραφεί η μόνη κοινή και ειλικρινής συνέντευξη των δυο πανίσχυρων ανδρών.

Η κοινή τους τότε φωτογραφία έμεινε στην Ιστορία και η επόμενη συνέντευξη που παραχώρησε στη Σουίσερ ο Τζομπς, το 2010, επεφύλασσε άλλη μία έκπληξη, αφού εκεί της εκμυστηρεύτηκε, για πρώτη φορά, ότι θα ήθελε μετά την ταμπλέτα να λανσάρει ένα τηλέφωνο με τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες: μέσα σε έναν μήνα θα κυκλοφορούσε το πρώτο iPhone.

Ο Ζούκερμπεργκ με τα κόμπλεξ

Σε αντίθεση με το αφεντικό της Apple, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Facebook δεν δείχνει, κατά τη γνώμη της, να διαθέτει κανένα προσωπικό χάρισμα. Ακόμα και η αμηχανία και οι κρίσεις πανικού που παθαίνει το αφεντικό του Facebook όταν καλείται να μιλήσει μπροστά σε κόσμο δεν είναι στοιχεία που τον καθιστούν πιο συμπαθή - τουλάχιστον έτσι γράφει η Σουίσερ στο βιβλίο της. Επιπλέον, τον κατηγορεί για διαρκή και κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων και του καταλογίζει, σε αντίθεση με τον Τζομπς, παντελή απουσία ηθικού προσωπικού κώδικα.

Σημαδιακή, για εκείνην, είναι μια πολύωρη συνάντηση που είχαν για να προετοιμάσουν μια μεγάλη live συνέντευξη που θα της παραχωρούσε αποκλειστικά ο Ζούκερμπεργκ, όπου, αντί για τα μεγάλα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει τότε το Facebook, ο ίδιος δεν σταμάτησε να της λέει πόσο έξαλλος είναι με τον σκηνοθέτη της ταινίας «Social Network». «Απλώς δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί τον ενδιέφερε τόσο μια ηλίθια ταινία αντί για τον πραγματικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο ίδιος στον κόσμο.“Δεν πειράζει να μοιάζεις με μια παράξενη, διαβόητη περσόνα”, του είπα τότε θέλοντας να τον χαλαρώσω προτού βγει στη σκηνή για τη ζωντανή μας συνέντευξη».
burn-book-4
Με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε μια συνέντευξη με αρκετές δυσκολίες
Εκεί τα πράγματα έγιναν χειρότερα αφού ο Ζούκερμπεργκ δεν έπαψε να παραληρεί αναφορικά με την ταινία και να ιδρώνει ακατάσχετα, με αποτέλεσμα η ενυδατική κρέμα που είχε φορέσει να στάζει στο πρόσωπό του γεμίζοντας, μάλιστα, λεκέδες το φούτερ του. Εχοντας χάσει εντελώς τον έλεγχο, δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δημοσιογράφος επέμενε ότι πρέπει να το βγάλει. «Με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέραμε να τον πείσουμε να ξεφορτωθεί το φούτερ και να ηρεμήσει ώστε να μη γελοιοποιηθεί στον κόσμο», κατέληξε η δημοσιογράφος.

Είναι η ίδια που τον συμβούλευσε να μην κυνηγήσει δικαστικά τους συντελεστές της ταινίας. Αλλωστε, η ίδια πιστεύει ότι η ταινία «Social Network» τελικά έδωσε μια πολύ καλύτερη εικόνα για τον Ζούκερμπεργκ παρά το μελανό σημείο της κόντρας με τα δύο αδέλφια από τα οποία υποτίθεται ότι έκλεψε την ιδέα του Facebook, καθώς αποκρύβει τεχνηέντως ότι το αφεντικό του Facebook πάσχει από το σύνδρομο του Ιούλιου Καίσαρα, τουλάχιστον όπως η ίδια ειρωνικά ισχυρίζεται.

Εξάλλου, πιστεύει ότι είναι ακίνδυνος μπροστά σε άλλες «δαιμονικές» μορφές της Σίλικον Βάλεϊ με κορυφαίο τον Ιλον Μασκ, ο οποίος τόλμησε να εμφανιστεί σε μία από τις συναντήσεις τους με μια μαϊμού που κρατούσε ένα τζιν τόνικ (!) θέλοντας να της δείξει ότι δεν τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη. «Κανένα από αυτά τα τρομερά τέκνα της τεχνολογίας δεν έχει δείξει μέχρι τώρα σημάδια ενηλικίωσης, ούτε έχει υπάρξει “ο ενήλικος στο δωμάτιο”». Το σίγουρο είναι ότι όσο υπάρχουν αποτελεσματικοί δημοσιογράφοι όπως αυτή, κανείς τους δεν θα κοιμάται ποτέ ήσυχος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Getty Images / Ideal Images

Ειδήσεις σήμερα:

Αρχιμανδρίτης ξυλοκόπησε Μητροπολίτη μέσα σε ναό στην Κωνσταντινούπολη - Δείτε βίντεο

Τα μαζεύει η σύζυγος του Γιοκαρίνη για τη σύλληψή του: Κάνουν την τρίχα τριχιά, ζήτησα να γίνει μια σύσταση


Μαθητής μαχαίρωσε δύο εφήβους και έναν περαστικό στην Κέρκυρα - Στο νοσοκομείο οι τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης