Η βραβευμένη Ελευθερία Ντεκώ επί τω έργω: Αποκλειστικές φωτογραφίες

Η βραβευμένη Ελευθερία Ντεκώ επί τω έργω: Αποκλειστικές φωτογραφίες

«Δεν μπορούσα να διανοηθώ τον κραδασμό των συγκινήσεων και το βάθος των συναισθημάτων, λέει περιγράφοντας την δουλειά που έκανε στον Ιερό Βράχο

120480074_962394760912170_4412765415607485519_n_2
«Όπως κάθε μέρα ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη ετσι και σήμερα σιγοψιθυρίζω (παραφραζοντας τον στίχο του ποιητή Αργύρη Χιόνη…): Πατώ με σεβασμό… αυτόν τον βράχο και νιώθω την ιστορία του, ακούω τη φωνή του και ξέρω ότι από κάτω του υπάρχουν πέτρες που ονειρεύονται κήπους, και επάνω του μνημεία που φωτίζουν το νου και την ψυχή!»,  ήταν οι γεμάτο ευγνωμοσύνη φράσεις της γυναίκας που ανέλαβε να φωταγωγήσει την Ακρόπολη στέλνοντας το φως, κάθε βράδυ, όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε όλα τα μέρη του κόσμου: η πολυβραβευμένη-ακόμα και με Emmy-Ελευθερία Ντεκώ, έφερε εις πέρας με επιτυχία την ανάθεση του έργου του φωτισμού εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση και εδώ και κάποιες μέρες μπορεί να χαίρεται που η φωταγωγημένη Ακρόπολη καταυγάζει ελπίδα και φως.

Η ίδια εξιστορεί την όμορφη «περιπέτεια» ως εξής: «Τον Ιανουάριο, το Ίδρυμα Ωνάση μας επέλεξε ανάμεσα από άλλα έγκριτα γραφεία φωτισμού, και μας ανέθεσε τον φωτισμό της Ακροπολης και των μνημείων. Τότε θεώρησα ότι μοναδικός μου «αντίπαλος» θα ήταν το άγχος να ανταποκριθώ στις προσδοκίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ομως τον κραδασμό των συγκινήσεων και το βάθος των συναισθημάτων!
120480074_962394760912170_4412765415607485519_n
120489326_324643198636935_2560219285535657724_n

Παρουσιάσαμε στο Υπουργειο Πολιτισμού την πρόταση του νέου φωτισμού της Ακροπολης μετά από εντατική εργασία, δειγματισμούς και μελέτη 2 μηνών. Μετά και την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μπήκαμε στη φάση της υλοποίησης, τον Μάρτιο, μαζί με την πανδημία να εμποδίζει την ταχύτητα... Ωστόσο όλοι οι συνεργάτες μου κι εγώ δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα. Τα πρωινά γίνονταν οι μελέτες, το βράδυ δειγματισμοί. Σχεδιασμός σε δισδιάστατα και τρισδιάστατα μοντέλα, φωτομετρίες, υπολογισμοί και ξανά δειγματισμοί για να πετύχουμε αυτόν τον φωτισμό που θα έκανε τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία στον ιερό βράχο να λάμπουν όπως τους αξίζει στο κέντρο της πόλης μας. Να εκπέμπουν το φως του πολιτισμού της χώρας μας ολόγυρα και παντού».

Για την ακρίβεια το γραφείο της Ελευθερίας Ντεκώ είναι η εταιρεία Lights International που ασχολείται με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό αλλά και τις όψεις κτηρίων σε δημόσιους αλλα και ιδιωτικούς χώρους και η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αυτή αποστολή που στέφθηκε με επιτυχία, λίγες μέρες πριν, στα φαντασμαγορικά εγκαίνια υπό την αιγίδα του μεγάλου δωρητή Ιδρύματος Ωνάση αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού που ανέλαβε την πρωτοβουλία. Παρότι η ίδια έχει διακριθεί σε όλο τον κόσμο, έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Νέα Υόρκη αλλά και εδώ στο Αριστοτέλειο, παραμένει σεμνή και με ένα ευφάνταστο ενθουσιασμό που φαίνεται και στις δηλώσεις της: πάντα, άλλωστε, λέει ότι προτιμάει το λιγοστό φως των κεριών και διατηρεί τον ρομαντισμό της κάτω από το φως του φεγγαριού. Το νεανικό ταμπεραμέντο και ο ενθουσιασμός με τον οποίο δουλεύει φαίνονται, άλλωστε, ξεκάθαρα και στις φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογράφος Σταύρος Χαμπάκης.

Credit φωτογραφιών: Σταύρος Χαμπάκης

Ειδήσεις σήμερα: 

Μίκης Θεοδωράκης: Χειροκροτώ τους δικαστές για τη Χρυσή Αυγή, δεν τελείωσε ο αγώνας κατά του φασισμού

Σύνοδος Κορυφής: Πιέζει η Ελλάδα για κυρώσεις στον Ερντογάν, διστάζει το Βερολίνο

Διακόπουλος στο podcast του protothema.gr: Πρέπει να δώσουμε σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης