Καμύ -Σαρτρ: Επιστολή αποδεικνύει ότι οι δύο «αιώνιοι εχθροί» υπήρξαν κάποτε φίλοι!

Καμύ -Σαρτρ: Επιστολή αποδεικνύει ότι οι δύο «αιώνιοι εχθροί» υπήρξαν κάποτε φίλοι!

«Αγαπημένε μου Σαρτρ» έγραφε ο Καμύ στον Γάλλο φιλόσοφο την άνοιξη του 1951

Καμύ  -Σαρτρ: Επιστολή αποδεικνύει ότι οι δύο «αιώνιοι εχθροί» υπήρξαν κάποτε φίλοι!
Πολλά έχουν γραφτεί για την «αιώνια κόντρα» των δύο Γάλλων φιλοσόφων, Αλμπέρ Καμύ και Ζαν Πολ Σαρτρ που τους χώριζαν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις, οι φιλοσοφικές τους θέσεις, ακόμα και γυναίκες είχαν μπει ανάμεσα τους, σύμφωνα με το βιβλίο του καθηγητή φιλοσοφίας στο Κέιμπριτζ Άντι Μάρτιν («The Boxer and the Goalkeeper: Sartre vs Camus, εκδόσεις Simon & Schuster»). Ωστόσο εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Καμύ και Σαρτρ υπήρξαν κάποτε δύο καλοί φίλοι. Την άγνωστη φιλία τους φωτίζει η αλληλογραφία των δύο φιλοσόφων που ήρθε στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για μία επιστολή που έστειλε ο Καμύ στον Σαρτρ και βρέθηκε στο αρχείο ενός Γάλλου συλλέκτη και μεγάλο θαυμαστή του Γάλλου φιλοσόφου. Αν και δεν αναγράφεται η ημερομηνία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι γράφτηκε από τον Καμύ την άνοιξη του 1951. Στην προσφώνηση ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, φιλόσοφος και συγγραφέας, Αλμπέρ Καμύ έγραφε στον «αγαπημένε μου Σαρτρ». Το γράμμα ουσιαστικά ήταν μία σύσταση του Καμύ για μία νέα ηθοποιό, εν ονόματι Aminda Valls για το θεατρικό έργο του Σαρτρ  « Ο Διάβολος και ο Καλός Θεός». Ο Καμύ περιέγραψε την ηθοποιό ως «το θαύμα της ανθρωπότητας». Για την ιστορία, η ηθοποιός δεν συμμετείχε ποτέ στην παράσταση του Σαρτρ.

Ο Καμύ και ο Σαρτρ είχαν κάτα κάποιο τρόπο παράλληλη σταδιοδρομία. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1943 στο Παρίσι, όταν η Γαλλία ήταν υπό γερμανική κατοχή. Όταν πια το Παρίσι απελευθερώθηκε και οι δύο ήταν διάσημοι στον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών. Έγραφαν και οι δύο θεατρικά έργα, κριτικές θεατρικές και άρθρα στις εφημερίδες. Ανήκαν στον ίδιο εκδοτικό οίκο και οι δύο βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Καμύ το αποδέχτηκε το 1957 ενώ ο Σαρτρ το αρνήθηκε εφτά χρόνια αργότερα, το 1964, γιατί αποστρεφόταν  τις επίσημες τελετές και τα αξιώματα αλλά και επειδή όπως είχε πει ο ίδιος: «Ο Καμύ τιμήθηκε πριν από μένα»

Λίγους μήνες μετά την αποστολή του γράμματος, το 1951, ο Καμύ εξέδωσε το δοκίμιο «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» και ο Σαρτρ του άσκησε μία αιχμηρή κριτική. Αυτό στάθηκε και η αφορμή της κόντρας τους. Ο Σαρτρ τότε σε ένα ανοιχτό γράμμα που είχε γράψει έκανε λόγο για το τέλος της φιλίας του με τον Καμύ: «Αγαπημένε Καμύ, η φιλία μας δεν ήταν εύκολη αλλά θα μου λείψει» ανέφερε μεταξύ άλλων και κατηγόρησε τον Καμύ για «φιλοσοφική ανικανότητα». Οι δύο φιλόσοφοι δεν ξαναμίλησαν από τότε και άνοιξαν μία δημόσια αντιπαράθεση που κράτησε μέχρι τον θάνατο του Καμύ, το 1960.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης