Τα 13 σημεία ενός περιπάτου

Τα 13 σημεία ενός περιπάτου

«Δεν μπόρεσες να έλθεις στην βόλτα στο Κουκάκι;; Τύπωσε μπρος πίσω τον οδηγό μας και κάνε την μόνος σου!». Οι atenistas ανέβασαν ήδη τον οδηγό στο site τους και δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στους Αθηναίους να ανακαλύψουν μόνοι τους μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοχή που η φήμη της δεν περιορίζεται μόνο στις επιδόσεις του Airbnb

atenistas
«Στη μπροστινή πλευρά, στο τμήμα προς τη Συγγρού, υπήρχε ο “Φόρος”. Εδώ συνέλεγαν διόδια από τα οχήματα που κατευθύνονταν προς το Φάληρο. Στην πίσω μεριά του πάρκου, στον αριθμό 92 της οδού Φαλήρου, υπάρχει η εντυπωσιακή μεσοπολεμική πολυκατοικία του 1933 ιδιοκτησίας Χρ. Τσόγκα (αρχιτέκτων Π. Βρυζακης ), που είναι χαρακτηριστική της περιοχής.

Δίπλα στην πολυκατοικία βρίσκεται σε ερειπωμένη κατάσταση το εργοστάσιο ζέρσευ Γυφτόπουλου (…)».

Ένα μικρό απόσπασμα από τον οδηγό για τον περίπατο στις περιοχές Μακρυγιάννη και Κουκάκι που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή οι atenistas. Το απόσπασμα είναι από το σημείο 13 του περιπάτου ( σημείο 13 – Το περιβολάκι). Οι atenistas πάντως σκέφτονται και τους δικαιολογημένους απόντες της κυριακάτικης πρωτοβουλίας τους και δεν θα ήθελαν επ΄ουδενί να μείνουν παραπονεμένοι. Γι΄ αυτό και έκαναν την σχετική ανάρτηση στο fb: «Δεν μπόρεσες να έλθεις στην βόλτα στο Κουκάκι; Τύπωσε μπρος πίσω τον οδηγό μας και κάνε την μόνος σου!» - atenistas.files.wordpress.com

Αλλά, ας δούμε το σημείο 13 αναλυτικά:

Περιβολάκι
Το Περιβολάκι βρίσκεται στο τέλος της οδού Φαλήρου και του πεζόδρομου της Γεωργ. Ολυμπίου, δίπλα στη Συγγρού. Είναι ένας απρόσμενα ευχάριστος χώρος πρασίνου μέσα στην πυκνά κτισμένη πόλη. Εδώ υπήρχε πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μία μικρή δεξαμενή όπου έπαιζαν τα παιδιά και πολλά δένδρα που κόπηκαν στην Κατοχή. Την ίδια περίοδο, τον Aύγουστο του 1944, εκτελέστηκαν έξι νεαροί ΕΠΟΝίτες, τα ονόματα των οποίων φαίνονται στην αναθηματική πλάκα από σχιστόλιθο που έχει τοποθετηθεί στο πάρκο. Προς τιμήν τους, το πάρκο ονομάστηκε Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης.

Στη μπροστινή πλευρά, στο τμήμα προς τη Συγγρού, υπήρχε ο «Φόρος». Εδώ συνέλεγαν διόδια από τα οχήματα που κατευθύνονταν προς το Φάληρο. Στην πίσω μεριά του πάρκου, στον αριθμό 92 της οδού Φαλήρου, υπάρχει η εντυπωσιακή μεσοπολεμική πολυκατοικία του 1933 ιδιοκτησίας Χρ. Τσόγκα (αρχιτέκτων Π. Βρυζακης ), που είναι χαρακτηριστική της περιοχής.

Δίπλα στην πολυκατοικία βρίσκεται σε ερειπωμένη κατάσταση το εργοστάσιο ζέρσευ Γυφτόπουλου, ενώ διαγώνια απέναντι βρίσκεται το συνεργείο Λυών, ένα πολυώροφο κτίριο με μεγάλες τζαμαρίες, πρωτοποριακό για την εποχή του, ιδιοκτησίας των αδελφών Δούκα που είχαν ζήσει στη Γαλλία. Το συνεργείο επιτάχθηκε στην Κατοχή από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους στην Απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά. Επαναλειτούργησε για ένα διάστημα, αλλά πλέον έχει εγκαταλειφθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης