Ιδιοκτήτες ξενοδοχείου της Χαλκιδικής ήταν κατάσκοποι της Ρωσίας, υποστηρίζει ο ρωσικός ιστότοπος «The Insider»

Ιδιοκτήτες ξενοδοχείου της Χαλκιδικής ήταν κατάσκοποι της Ρωσίας, υποστηρίζει ο ρωσικός ιστότοπος «The Insider»

Το ζεύγος Νικολάι και Ελένα Σαποσνίκοφ αγόρασαν το ξενοδοχείο το 2009 – Λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ χρησιμοποιούσαν τον χώρο ως κατάλυμα για την πανίσχυρη υπηρεσία ασφαλείας GRU

Ιδιοκτήτες ξενοδοχείου της Χαλκιδικής ήταν κατάσκοποι της Ρωσίας, υποστηρίζει ο...
feromenoi_kataskopoi
Κατάσκοποι της Ρωσίας ήταν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείου στη Χαλκιδική με το κατάλυμα να το χρησιμοποιούν και ως καταφύγιο για μέλη της πανίσχυρης ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU.

Το ζεύγος Νικολάι και Ελένα Σαποσνίκοφ αγόρασαν τους τίτλους του ξενοδοχείου Villa Elena το 2009 προσφέροντας το ποσό των 275.000 ευρώ, όπως προκύπτει από το πόρισμα έρευνας της ρωσικής δημοσιογραφικής ομάδας του ιστότοπου The Insider, που δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Οι δύο Ανατολικοευρωπαίοι σχετίζονται επίσης με αιματηρές επιθέσεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχία. Ως κατάσκοποι του Κρεμλίνου, λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες μελών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Το ξενοδοχείο που έγινε κατάλυμα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU

Το 2010, ο Νικολάι και η Έλενα μετακόμισαν στο ξενοδοχείο Villa Elena κι ένα χρόνο αργότερα έβαλαν «μπροστά» την επιχείρησή τους. Το τριώροφο κατάλυμα το χρησιμοποιούσαν και ως καταφύγιο μελών της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU, όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα.

Κλείσιμο
Η έρευνα αναφέρει ακόμη ότι, από το 2012 έως το 2018 είχαν καταλύσει στη Villa Elena τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Μονάδας 29155, την πανίσχυρη ομάδα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU με στόχο την αποσταθεροποίηση ξένων κυβερνήσεων.

Ο διοικητής της Μονάδας, στρατηγός Αντρέι Αβεριάνοφ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν καταλύσει στο ελληνικό ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσιο και με βάση τις λίστες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δεν πρόκειται για ξενοδοχείο αλλά για κατάλυμα άλλου είδους, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.


kataskopoi_xalk
Πηγή: The Insider


Εξασφάλισαν δίοδο σε Ρώσους πράκτορες που ανατίναξαν αποθήκες πυρομαχικών

Το ζεύγος Σαποσνίκοφ βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών της Πράγας με την κατηγορία ότι το 2014 έβαλαν...πλάτη εξασφαλίζοντας δίοδο σε Ρώσους πράκτορες που ανατίναξαν τουλάχιστον δύο αποθήκες πυρομαχικών στο χωριό Βρμπέτιτσε στα νοτιοανατολικά της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η προμήθεια στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, οι τσεχικές αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες όταν διαπίστωσαν πως η Έλενα είναι ιδιοκτήτρια υπεράκτιας εταιρείας στις νήσους Μάρσαλ και κάτοχος δύο τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι πράκτορες που είχαν τη αμέριστη βοήθεια του ζεύγους Σαποσνίκοφ ήταν οι Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα. Πρόκειται για τους δύο Ρώσους που κατηγορούνται από την κυβέρνηση του Λονδίνου για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ (πατέρα και κόρης) με το νευροτοξικό αέριο νοβιτσόκ στο Σάλσμπερι το 2018. Αυτός που ενορχήστρωσε την επίθεση φέρεται να ήταν ο στρατηγός Αντρέι Αβεριάνοφ.

Ζούσαν διπλή ζωή στην Τσεχία

Ο ρωσικός ιστότοπος The Insider έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος Σαποσνίκοφ ήταν ένα ζευγάρι πρακτόρων δίχως διπλωματική κάλυψη.

Ζούσαν μια διπλή ζωή στην Τσεχία, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε το 2023 την έκδοσή τους από την Ελλάδα για τις επιθέσεις στις αποθήκες, που προκάλεσαν τουλάχιστον δύο θανάτους εργαζομένων.

Ενώ ο Νικολάι απεβίωσε τον περασμένο Φεβρουάριο από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 62 ετών, η έκδοση της Ελένα εκκρεμεί.

villa_elena


Η Έλενα...Μάτα Χάρι

Η δημοσιογραφική έρευνα του ιστότοπου The Insider εκτιμά πως η Ελένα είχε την απευθείας επαφή με τη Μονάδα 29155 και θεωρείται ότι είχε ρόλο όχι μόνο στη συγκέντρωση πληροφοριών αλλά και στη στρατολόγηση πρακτόρων για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, η Ελένα Σαποσνίκοβα φέρεται να έχει λάβει μυστικό ρωσικό διαβατήριο, σαν αυτά που παρέχονται στα μέλη της Μονάδας 29155 και της έχουν απονεμηθεί στρατιωτικές τιμές από τη Μόσχα για το ρόλο της σε επιχειρήσεις σαμποτάζ σε Τσεχία και Βουλγαρία.



Δείτε βίντεο: Ιδιοκτήτες ξενοδοχείου της Χαλκιδικής ήταν κατάσκοποι της Ρωσίας, υποστηρίζει ο ρωσικός «The Insider»
Ιδιοκτήτες ξενοδοχείου της Χαλκιδικής ήταν κατάσκοποι της Ρωσίας, υποστηρίζει ο...




Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Καρατζαφέρης στον Δανίκα: «Εχω μια ατάκα για όλα τα παιδιά μου»

Παραγγελία Αδειλίνη για διερεύνηση άσκησης έφεσης για το Μάτι - Αφορά τους 15 αθωωθέντες

Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο στον Ισημερινό - Σοκαριστικό βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης