Οι Φωνές μέσα από τα κτήρια

Οι Φωνές μέσα από τα κτήρια

Την ανάδειξη των κτηρίων της πόλης και της ιστορίας τους επιχειρεί με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο/ πρόγραμμα μια συλλογική πρωτοβουλία της τοπικής κοινωνίας των πολιτών από την Καλαμάτα

ktiria-kalamata
Οι Δήμοι στην Ελλάδα είναι μορφή διακυβέρνησης που έχει μεγάλη προϊστορία, καθώς υπήρχε ήδη από τα κλασικά χρόνια. Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους, το 1832, συγκροτήθηκαν δήμοι σε σημαντικά αστικά κέντρα, οι οποίοι τροποποιήθηκαν από τότε με σειρά διαταγμάτων των εκάστοτε κυβερνήσεων. Με τη σύσταση δήμων δημιουργήθηκε και η ανάγκη για στέγαση Δημαρχείων, συνήθως με ενοίκιο σε κτήρια που στέγαζαν παλιά αρχοντικά. Το δημαρχείο της Καλαμάτας, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα δημόσια και δημοτικά καταστήματα της πόλης, στεγαζόταν από συστάσεως του δήμου μέχρι και το 1968 σε μισθωμένα κτήρια. Δυστυχώς, δεν ιχνηλατούνται οι πρώτες μετεγκαταστάσεις του δημαρχιακού μεγάρου. Η μόνη πληροφορία που έχουμε είναι ότι το 1858, όταν ο Άγγλος ευπατρίδης σερ Thomas Wyse επισκέφτηκε την πόλη, το «Δημαρχείο δεν παρουσίαζε κάτι το ιδιαίτερο». Από την δεκαετία του 1880 όμως και μετά, διασώζεται η διαδρομή στα κτήρια , όπου στεγάστηκε στο πέρασμα των χρόνων το Δημαρχείο του Δήμου Καλαμάτας, κεντρικό σημείο αναφοράς στην συλλογική μνήμη της πόλης».
ktiria-kalamata-2

Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από το site buildings.kalamata2030.gr
- ένας ιστότοπος που συνδέει την ιστορία και την πόλη μέσα από τα κτήρια της – δημόσια κτήρια αλλά και βιομηχανικά κτήρια κ.α

Ας πάμε όμως ένα βήμα παρακάτω. Ο ιστότοπος είναι το προϊόν μιας συλλογικής πρωτοβουλίας «από τα κάτω», από την κοινωνία των πολιτών – η πρωτοβουλία προέρχεται και αφορά την Καλαμάτα.
Κλείσιμο
ktiria-kalamata-3

Διαβάζουμε σχετικά: «Η καταγραφή και ανάδειξη των κτιρίων της πόλης μας και η διασύνδεσή τους με την κοινωνική, γραπτή και προφορική, ιστορία με στόχο την ανάδειξη, μελέτη και την προστασία τους. Μέσω της καταγραφής των μαρτυριών των ανθρώπων που τα κατοίκησαν και τα χρησιμοποίησαν (προφορικές ιστορίες, προσωπικά ντοκουμέντα, αφηγήσεις, γραπτές υποβολές ιστοριών κ.α.) σε συνδυασμό με τις γραπτές πηγές, διερευνάται, πέρα από την καταγραφή της αρχιτεκτονικής πληροφορίας των κτηρίων, ο τρόπος που δομήθηκε το αστικό περιβάλλον διαχρονικά ώστε να επιτευχθεί μία ολοκληρωμένη καταγραφή της ιστορίας των κτηρίων αυτών. Έτσι, διασώζεται ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης της Καλαμάτας.

Θυμόμαστε και Καταγράφουμε, Δεν ξεχνάμε να αγαπάμε την ιστορία της πόλης μας.

Μέρος του έργου πρόκειται να παρουσιαστεί ως πρότυπη εργασία στο Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτηρίων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με σκοπό την καταγραφή των σημαντικότερων κτηρίων της Καλαμάτας με τη χρήση των εργαλείων της προφορικής και γραπτής ιστορίας».
ktiria-kalamata-4

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν: ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, ΟΜΑΔΑ "ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ", ο Βασίλης Πουλόπουλος, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, συνιδρυτής "Ο Σπόρος", μετά-διδάκτορας ερευνητής "ΓΑΒ LAB", ο Βασίλης Παπαευσταθίου, πολιτικός μηχανικός, MSC Αρχιτεκτονικής- Πολεοδομίας ΕΜΠ, συνιδρυτής "Εύτοπος" / Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, ο Ηλίας Καλφακάκος, Οικονομολόγος, συνιδρυτής "Ο Σπόρος", οΑιμίλιος Κουράφας, αρχιτέκτων μηχανικός, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Λογιστής- Σύμβουλος Επενδυτικών Σχεδίων- Εκπαιδευτής Ενηλίκων.

Η ομάδα έχει δίπλα της, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μπιτσάνη αλλά και την Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών), τον Άρι Κορομηλά (γραφιστική υποστήριξη), ενώ την φωτογραφική αποτύπωση έχει αναλάβει η Φωτογραφική ομάδα Καλαμάτας.

Στους φορείς υλοποίησης περιλαμβάνονται οι: Καλαμάτα 2030, Ομάδα Πάμε Βόλτα, Σπόρος, Ευ-τόπος, Φωτογραφική ομάδα Καλαμάτας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης