Γεωπολιτικά παιχνίδια και ίντριγκες της μνήμης

Γεωπολιτικά παιχνίδια και ίντριγκες της μνήμης

Ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Βενσάν Πεγιόν γράφει ένα νουάρ μυθιστόρημα – Aurora, ο τίτλος του- που θα μπορούσε να ήταν σενάριο μιας μεγάλης σειράς στο Netflix

Γεωπολιτικά παιχνίδια και ίντριγκες της μνήμης
Ο 57χρονος Γάλλος Vincent Peillon (Βενσάν Πεγιόν) δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Πολιτικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος , ακαδημαϊκός δάσκαλος και συγγραφέας. Το 2014 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα ήταν υπουργός Παιδείας στη κυβέρνηση του προέδρου François Hollande (Φρανσουά Ολάντ). Στον υπουργικό θώκο παρέμεινε για δύο χρόνια – 2012 μέχρι το 2014. 

Με άλλα λόγια, ο Πεγιόν γνωρίζει με επάρκεια «γραφή και ανάγνωση» για τα δεδομένα του σύγχρονου μετανεωτερικού κόσμου της Δύσης που χρειάζεται να καταβάλλει επώδυνο κόστος τόσο για τα απόνερα της αισιοδοξίας στις πρώτες φάσεις της παγκοσμιοποίησης (δεκαετία ΄90) όσο και της επικράτησης ενός προβληματικού πολυκερματισμού (στην ανάμνηση της πάλαι ποτέ κραταιάς διπολικότητας) τους τομείς της ισχύος, της δύναμης και της ασφάλειας. 

Ο Πεγιόν είναι ο συγγραφέας ενός νουάρ μυθιστορήματος – Aurora, ο τίτλος του- που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση της Μαριάννας Μαντά. 

Κρατώ κάτι που γράφτηκε για το βιβλίο του Πεγιόν στην εφημερίδα Liberation : «Θρίλερ πολύπλοκο και φιλόδοξο, όπου συναντάμε πρώην πράκτορες της Μοσάντ, αποκατεστημένους ναζί και αμερικανικά γεράκια, και το οποίο προσπαθεί να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα: Υπάρχουν δίκαιοι πόλεμοι; Πρέπει να προσευχόμαστε ή να παίρνουμε τα όπλα; Και, κυρίως, ποιόν κόσμο θα αφήσουμε στα παιδιά μας;»  

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Το καλό ή το κακό, η δικαιοσύνη ή η εκδίκηση, ο πόλεμος ή η ειρήνη;
Κλείσιμο

Από τη Γροιλανδία στο Τελ Αβίβ, περνώντας από την Κοπεγχάγη και το Παρίσι, βρισκόμαστε βυθισμένοι σε μια πραγματικότητα, την ύπαρξη της οποίας υποψιαζόμαστε, αλλά προτιμούμε να αγνοούμε.

“Aurora” είναι η ονομασία ενός ομίλου που προσπαθεί να ελέγξει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αρκτικής. Ο ιδρυτής της, ένας πρώην ναζί με μεγάλες ικανότητες, δρα υπό την προστασία των αμερικανικών γερακιών και κάποιων υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ. Μόνο που, όταν μπερδεύονται τα στρατηγικά συμφέροντα, οι οικονομικές ορέξεις και οι ιδεολογικές εμμονές, η ιστορία οδεύει προς το λυκόφως. Θα σπιλωθεί με μίσος και αίμα.

Ποιος θα μπορέσει να δώσει τη λύση; Μια ομάδα παλαίμαχων πρακτόρων της Μοσάντ αναλαμβάνει δράση υπό την καθοδήγηση ενός ανθρώπου τολμηρού και πολυτάλαντου – με μόνη του αδυναμία την τάση να υποκύπτει ενίοτε στη μελαγχολία. Όλα αυτά όμως συμβαίνουν μέχρις ότου κάνει την εμφάνισή της η προδοσία. Και, τότε, εκείνοι που νόμιζαν πως είναι οι θηρευτές μετατρέπονται, αναπάντεχα, σε θηράματα.

Μια συναρπαστική κατασκοπευτική ίντριγκα που εκτυλίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό, ενώ παράλληλα μας ρίχνει στα βαθιά νερά της ανελέητης γεωπολιτικής σύγκρουσης γύρω από τον έλεγχο του παγκόσμιου ενεργειακού πλούτου». 

Το βιβλίο του Πεγιόν θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα σενάριο για μια μεγάλη σειρά στο Netflix – ανώτερο κάθε άλλου… Γιατί ο Πεγιόν ξέρει και «γράμματα» και όπως φαίνεται έχει την ίντριγκα στο αίμα του. Βεβαίως, γνωρίζει πέραν όλων αυτών ,πρόσωπα και πράγματα που δεν έρχονται από τα σκοτεινά δωμάτια της «συνωμοσιολογίας» αλλά από τα κατάστιχα της πολιτικής (μπροστά και πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας) και της σχέσης του πολιτικού προσωπικού με τις γκρίζες περιοχές της επιχειρηματικής δράσης σε διεθνές επίπεδο. 

Μια μικρή συμβουλή: Στη σελίδα 413 θα βρείτε τις σημειώσεις – είναι χρήσιμο βοήθημα για την ανάγνωση αλλά και την κατανόηση του βιβλίου. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης