Ψαράκι στο χωνάκι

Ψαράκι στο χωνάκι

Εκτός από το παγωτό και τους ηλιόσπορους, τώρα μπορείτε να γευτείτε σε χωνάκι και τα ψαρικά της αρεσκείας σας! Όχι, δεν πρόκειται για φάρσα, αλλά για τη νέα πρόταση ψαροφαγίας στο κέντρο της Αθήνας

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αυτές της μέρες, άνοιξε ένα νέο στέκι για αυτούς που αγαπούν τα θαλασσινά και όχι μόνο . Πιο συγκεκριμένα, στην οδό Αθηναΐδος, στον αριθμό 3, άρχισε να λειτουργεί το μαγαζί “Ζήσης- Ψαράκι στο χωνάκι”. Ο Εγγονός Ζήσης Παπαζήσης, που κληρονόμησε από τον παππού το πάθος για τη θάλασσα και τα ψαρικά, σερβίρει το φρέσκο ψαράκι στο χάρτινο χωνάκι του. Ψαράκια και θαλασσινά, γαύρος, αθερίνα, μαρίδα, γαριδούλα, όλα αυτά σας περιμένουν στο χωνάκι, αλλά βεβαίως και στο τραπέζι.Πίσω από την γαστριμαργική παράδοση της οικογένειας, υπάρχει και μια ιστορία με δυο εκδοχές, που την αφηγούνται τα εγγόνια του και τη διαβάζουν τώρα οι θαμώνες στο σουπλά: Ο παππούς ο Ζήσης, Βολιώτης, μερακλής και μπεσαλής, μαζί με τη γιαγιά Ουρανία ζούσαν και μεγαλουργούσαν στον Βόλο, πίσω απ’ την ψαραγορά. Με τη μαγειρική τους τέχνη είχαν μετατρέψει το τραπέζι της αυλής, στην οδό  Βελισσαρίου, σε χώρο γαστρονομικής συνάντησης περαστικών και όχι μόνο. Αυτό που σερβίρανε καθημερινά ήταν  γαύρος, μαριδούλα, αθερίνα, αλλά και τσιπούρα πελαγίσια, μπαρμπούνια, χταποδάκι, θράψαλο, δηλαδή όλα τα καλά της θάλασσας. Απαραίτητο συμπλήρωμα; Εκλεκτό τσίπουρο και καλοκουρδισμένες κιθάρες για τις ιδιαίτερες στιγμές. Η πρώτη εκδοχή για το πώς άρχισε αυτή η ιστορία λέει ότι συγγενείς, γείτονες και φίλοι, εκστασιασμένοι από τα νόστιμα του παππού Ζήση και της γιαγιάς Ουρανίας, έσκιζαν, όταν ο Ζήσης κοιτούσε αλλού, κομμάτια από τη λαδόκολλα, τύλιγαν το ψαράκι τους σε αυτά και... έφευγαν με ψαράκι στο χωνάκι για το σπίτι!

Η δεύτερη και πιο ρηξικέλευθη έχει να κάνει με τον ...στόλο. Καθώς τη δεκαετία του 50, οι ναυτονόμοι δεν αστειεύονταν, οι εξοδούχοι ναύτες του πολεμικού ναυτικού, ζητούσαν από τον παππού Ζήση να τους “πακετάρει” τα ψαράκια στο καπέλο, συνθηματικά αποκαλούμενο και “χωνάκι”, για να τα περάσουν μετά στο πλοίο και να συνεχίσουν το τσιμπούσι εν πλώ. Όποια όμως και από τις δύο εκδοχές και αν… δικαιωθεί ιστορικά, ένα είναι σίγουρο: ότι το ψαράκι στο χωνάκι καθιερώθηκε ως οικογενειακή αξία και τώρα μεταφέρεται στο κέντρο της Αθήνας για μια δεύτερη ευκαιρία.

Info
ΖΗΣΗΣ - ΨΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΧΩΝΑΚΙ
Αθηναΐδος 3, Κέντρο
Tηλ: 210 321 1152

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Καιρός ήταν

Χέλεν, θυμάσαι που σου είχα πει γι αυτή την ιδέα!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mouseio2

Το Μουσείο ζωγραφικής και φωτογραφίας Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά Μεσσηνίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό πολιτιστικό κόμβο στην περιοχή φιλοξενώντας καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις

hadrian_ar

Συνεχίζεται μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο στην αίθουσα 31α της Συλλογής των Γλυπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών η έκθεση για τον Ανδριανό που ανέβηκε στο θρόνο της Ρώμης το 117 μ.Χ.

triangle_ar

Ο 11ος περίπατος των atenistas στην Αθήνα - OPEN WALK ATHENS #11: Τρίγωνο Αθήνας- ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με ιδιαίτερη επιτυχία και μας άφησε μια υπέροχη κληρονομιά: Έναν οδηγό.

music_ar1

Με την Monica να μελοποιεί τα γραμμένα στα ιταλικά χορικά, η Νατάσα Τριανταφύλλη παίρνει πάνω της την ευθύνη ενός δύσκολου εγχειρήματος: Να δώσει ζωή στην τραγωδία του Ανδρέα Κάλβου «Οι Δαναΐδες» έπειτα από δύο αιώνες σιωπής…

snail_ar

Μια οικογενειακή εκδρομή σε μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες σαλιγκαριών στην χώρα μας με ένα ευρύ πεδίο δραστηριότητας από την εκτροφή μέχρι την δημιουργία προϊόντων για το πιάτο του καταναλωτή.

books_ar

Τρείς συγγραφείς – ο Δημήτρης Γράψας , ο Άγης Πετάλας και ο Νίκος Χρυσός – διεκδικούν το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.