Εικόνες και ήχοι γίνονται ένα

Εικόνες και ήχοι γίνονται ένα

Ο μοντέρ βίντεο κλιπ της Έλενας Παπαρίζου, της Demy, των Onirama και άλλων δημοφιλών τραγουδιστών, Βασίλης Τζάνης, εξομολογείται

Εικόνες και ήχοι γίνονται ένα
Ο Βασίλης Τζάνης έχει μοντάρει μέχρι σήμερα πάνω από 300 βίντεο κλιπ τραγουδιών. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ανήκει στο τμήμα trailers του ANT1, ενώ συνεργάζεται με το Pig Design Studio και την The End Productions. Το 2011 ξεκίνησε συνεργασία με τον Sherif Francis και λίγους μήνες αργότερα με τον Γιάννη Παπαδάκο και Δημήτρη Πλατανιά. Έχει συνεργαστεί με τον Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, Βαγγέλη Τσαουσόπουλο, Άλεξ Κωνσταντινίδη, Γιώργο Δέδε και Σπύρο Καψίλη, ενώ έχει μοντάρει και βίντεο που έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας. Όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «είναι σημαντικό να σε εμπιστεύονται και να σου χαρίζουν ελευθερία σε κάθε πρότζεκτ για να μοντάρεις δημιουργικά χωρίς περιορισμούς. Αυτό γίνεται με εμάς».

Τόσο τα βίντεο κλιπ που παρακολουθούσε από μικρός όσο και οι δουλειές του Δημήτρη Σώτα επηρέασαν τον Βασίλη ώστε να φτάσει στο σημείο να ανακοινώσει στην οικογένειά του την επιθυμία του να σπουδάσει σκηνοθεσία. «Θυμάμαι διάβαζα με ακουστικά στα αυτιά και πάντα εικόνες και ήχοι γίνονταν ένα στα δικά μου μάτια», αναφέρει ο Βασίλης Τζάνης, ο οποίος προσθέτει ότι υπήρξε ο χειρότερος μαθητής στο σχολείο.



Ο πατέρας του, ωστόσο, είχε άλλα σχέδια για εκείνον, καθώς ήθελε να τον κάνει τεχνικό αεροσκαφών. Γι’ αυτό, την ώρα που μάθαινε πώς να λύνει έναν κινητήρα αεροσκάφους, παράλληλα μελετούσε και την ιστορία κινηματογράφου. Σύντομα, πήρε τη βαλίτσα του με τα πράγματά του και τα όνειρά του και έφυγε για τη Μαδρίτη και, συγκεκριμένα, για το Instituto de CineCanal+, όπου παρακολούθησε μαθήματα ψηφιακού μοντάζ και σκηνοθεσίας. Ένας καθηγητής του έδωσε την εξής συμβουλή: «Κλείσε τα μάτια, άκου τη μουσική και σκέψου πώς θα 'θελες το βίντεο... Άνοιξε τα μάτια και κάν' το». Για χρόνια, ο Βασίλης υπήρξε βοηθός του Ιταλού μοντέρ Gianni Livi, τον οποίο θαύμασε για την αφοσίωσή του που είχε για αυτή τη δουλειά αλλά και για τα ειλικρινή λόγια. Εκείνος από την πλευρά του τον συμβούλευσε: «Σε αυτή τη δουλειά ξέχνα την προσωπική σου ζωή».
Κλείσιμο



Ωστόσο, εκείνος νιώθει τυχερός που προλαβαίνει και βγάζει βόλτα τον σκύλο του, Νώντα, κάθε πρωί πριν τη δουλειά του. Τα λόγια του Gianni έρχεται να επιβεβαιώσει και ο Βασίλης μέσα από την εμπειρία του που μας καταθέτει. «Απ' τη στιγμή που κάθεσαι στο μοντάζ ξεχνάς τους δείκτες του ρολογιού σου, ξεχνάς υποχρεώσεις. Κάποτε έμεινα 34 ώρες πάνω από έναν υπολογιστή μέχρι να τελειώσουμε», σημειώνει ο 35χρονος μοντέρ ο οποίος μεταφέρει τις ίδιες συμβουλές ακόμα και σήμερα όταν συναντά νέα παιδιά από σχολές μοντάζ και σκηνοθεσίας.



Το πάθος του για τη δουλειά φαίνεται και στις δουλειές του, που έχουν πάρει αρκετές διακρίσεις, ενώ έχει επηρεάσει και τη διδακτέα ύλη στα τμήματα μοντάζ των δημόσιων ΙΕΚ. «Είναι δύσκολο να εξηγήσεις τον ρυθμό πλάνων μέσα από τη θεωρία. Το μοντάζ είναι ρυθμός, είναι ένταση και συναίσθημα. Παίρνεις πλάνα, εικόνες και τους δίνεις ροή. Αν δεν είμαι καλά ψυχολογικά, δεν μπορώ να μοντάρω, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ, να ακούσω τη μουσική, να ακολουθήσω το ρυθμό».

Τα τελευταία χρόνια δουλεύει σχεδόν καθημερινά με τον σκηνοθέτη Γιάννη Παπαδάκο. «Η εμπιστοσύνη είναι το παν σε αυτή τη δουλειά. Πρέπει να υπάρχει χημεία με τον σκηνοθέτη. Να συνεχίζεις αυτό που έχει αφήσει, να βαδίζετε στην ίδια αισθητική και να 'χετε όρεξη για δουλειά και οι δυο, αλλιώς θα έχεις κακό αποτέλεσμα. Κάθε δουλειά είναι μια ξεχωριστή μικρή ιστορία. Μου αρέσει να μοντάρω βίντεο κλιπ, όλο αυτό το πάντρεμα εικόνας ήχου μου δίνει χαρά», αποκαλύπτει ο ίδιος για τη δουλειά του. Ωστόσο, όνειρό του είναι να συνεχίσει να αγαπά αυτό που κάνει και μια μέρα να φύγει ξανά από την Ελλάδα για το Canal+, απ’ όπου ξεκίνησε.



Τι θα άλλαζες από τη ζωή σου αν θα μπορούσες να γυρίσεις πίσω τον χρόνο;
Ειλικρινά δεν θα άλλαζα τίποτα. Νομίζω ότι όλα έγιναν τη κατάλληλη στιγμή.

Τι σε εντυπωσιάζει σε αυτό που κάνεις, αλλά και τι σε χαλάει;
Η δημιουργικότητα κάποιων ανθρώπων πάντα με εντυπωσίαζε. Με χαλάνε οι «ψεύτικοι» επαγγελματίες πλέον.



Ένας καθηγητής σου σε συμβούλεψε «Κλείσε τα μάτια, άκου τη μουσική και σκέψου πώς θα 'θελες το βίντεο... Άνοιξε τα μάτια και κάν' το». Τι σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή;
Την αλήθεια θα σου πω, μια παραλία. Πέρασε ένα καλοκαίρι που δεν θα 'θελα να ξαναγυρίσει.

Για χρόνια υπήρξες βοηθός του Ιταλού μοντέρ Gianni Livi. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου.
Όποιος συνεργάστηκε μαζί του μπορεί να με καταλάβει. Ήταν δάσκαλος για μένα, ήταν ο άνθρωπος που μου έμαθε να «κόβω» πρώτα σε ένα χαρτί με στυλό και μετά σε μια timeline.



Τι θεωρείς επιτυχία σε ένα βίντεο κλιπ;
Να τελειώσει και να θες να το ξαναδείς πάλι και πάλι.

Πού θα ήθελες να φτάσεις;
Να κάνω απλώς καλές δουλειές. Όποιος κάνει μοντάζ μάλλον το ίδιο θα σου πει.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σου στη δουλειά σου;
Τις αληθινές φιλίες που έχουν δημιουργηθεί, αυτό θεωρώ επιτυχία. Πρόσφατα έμαθα να ξεχωρίζω τον φίλο από τον κακό συνεργάτη.

Τι θα έλεγες σε έναν που θα ήθελε να κάνει το ίδιο με εσένα;
Θέλει γερό στομάχι κάποιες φορές. Να προσπαθήσει, να κυνηγήσει αυτό που θέλει και θα τα καταφέρει.

Info
Εδώ θα βρείτε όλα τα βίντεο κλιπ στα οποία έχει δουλέψει ο Βασίλης: https://vimeo.com/vtzanis
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης