Οι ρέστες της Χίου απειλούνται με εξαφάνιση
Το χιώτικο, άνυδρο τοματάκι, που παλεύει να επιβιώσει στη δύναμη της φύσης
Οι ρέστες με τα άνυδρα τοματάκια της Χίου, στεγνώνουν κρεμασμένα σε μπαλκόνια, χαγιάτια και τοίχους κυρίως στη νότια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για ένα πολύτιμο στοιχείο της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, που αφορά στη διατήρηση της ντομάτας, ώστε να τρέφει την οικογένεια σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η τεχνική της ρέστας περνά από γενιά σε γενιά, ενώ οι σπόροι διαφυλάσσονται από τους ντόπιους με ευλάβεια, θα λέγαμε, συγκινητική.
Το στέγνωμα στη σκιά αναβαθμίζει τη θρεπτική αξίαΚαλλιέργειες άνυδρης τομάτας συναντάμε στη Σαντορίνη, στη Μήλο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Αυτό που κάνει, όμως, τα τοματάκια της Χίου μοναδικά, πέρα από την ταυτότητα του σπόρου, είναι και ο τρόπος που συντηρούνται. Ο θαλασσινός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και οι σχετικά ήπιοι χειμώνες, επιτρέπουν στους μικροσκοπικούς καρπούς με την παχιά και ανθεκτική φλούδα, να στεγνώνουν στη σκιά χωρίς βιασύνη, προστατευμένα από τις ακτίνες του καυτού ήλιου και τις ξαφνικές μπόρες.
Διαβάστε περισσότερα στο cantina.protothema.gr.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr