Οι 40 μέρες …
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Οι 40 μέρες …

Η λέξη καραντίνα προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις quaranta giorni που σημαίνει 40 μέρες.

Οι 40 μέρες ήταν το υποχρεωτικό χρονικό διάστημα που έπρεπε να απομονωθούν τα πλοία και τα πληρώματα κατά την επιδημία της μαύρης πανώλης, της πανδημίας του 14 ου αιώνα, (1348 – 1353), η οποία ήταν από τις πλέον θανατηφόρες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η καραντίνα, ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους αλλά και σε πολλά είδη ζώων αλλά και για προστασία μιας χώρας με αποκλεισμό των συνόρων της.

Η καραντίνα αποτελεί περιορισμό στην κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων και στοχεύει στην αποτροπή της εξάπλωσης μιας επιδημίας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία αυτών που έχουν εκτεθεί σε μια μεταδοτική ασθένεια. Η καραντίνα μπορεί να εφαρμοσθεί σε ομάδα ανθρώπων αλλά και σε μεμονωμένα άτομα.

Εφέτος θα εορτάσουμε το Πάσχα κάτω από δυσβάσταχτα περιοριστικά μέτρα, που σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας, έχουν εξελιχθεί σε καραντίνα. Μακριά από τις εκκλησίες, μακριά από τις παραδοσιακές εξόδους στην επαρχία, μακριά από τα παραδοσιακά γλέντια που εμείς οι Έλληνες έχουμε άρρηκτα συνδέσει με την γιορτή του Πάσχα…Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης φέτος θα είναι πρωτόγνωρη και μελαγχολική…

Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλές δεκαετίες, ο θρήνος της Μεγάλης Πέμπτης, ο επιτάφιος θρήνος της Μεγάλης Παρασκευής, και το αναστάσιμο φως, θα βρουν τους Έλληνες περιορισμένους στα σπίτια τους και το χειρότερο, με τον φόβο της νέας πανδημίας που ταλανίζει τον πλανήτη να πλανάται απειλητικός.
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, οι πολίτες θα το γιορτάσουν εξ αποστάσεως.

Η Ιερά Σύνοδος, ακολουθώντας τις ανάγκες των χαλεπών καιρών, κάλεσε τους πιστούς να εορτάσουν την ανάσταση την τελευταία ημέρα που προβλέπεται, δηλαδή 40 μέρες μετά το Πάσχα, τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, με το σκεπτικό ότι «Δεν έγινε μετάθεση της εορτής. Τη μέρα εκείνη που είναι η απόδοση της γιορτής, που θα γίνει η ίδια η ιερά ακολουθία, να έχουμε τη δυνατότητα να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί»

Την Τετάρτη 27 Μαΐου. Ημέρα της αναλήψεως. Την ημέρα που ο Χριστός , σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ευλόγησε τους μαθητές Του και «ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ' αυτούς και «εφέρετο προς τα πάνω», στον ουρανό, μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους…

40 μέρες (ακόμα ;) σε περιορισμό…40 μέρες ακόμα, πιθανά, χρειάζονται για την σταθεροποίηση του εξαιρετικού αποτελέσματος στον αγώνα για τον έλεγχο της πανδημίας. Ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, που αντικειμενικά δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν τους ρυθμούς εξάπλωσης της πανδημίας, τον αριθμό των νοσηλευόμενων, των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, των θανάτων… Μια αποτίμηση, που η αξία της γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν συγκρίνουμε τα δικά μας στοιχεία με τα ανάλογα γειτονικών, θεωρούμενων προηγμένων ιατρικά, χωρών.

Ένα, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα, που έγινε εφικτό με την ομοψυχία του πολιτικού συστήματος, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τον ηρωισμό του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και την ανοχή και αντοχή του Ελληνικού λαού…Και με τα περιοριστικά αυτά μέτρα, έγινε κατορθωτό να ελεγχθεί η πανδημία.

Κλείσιμο
Μια πανδημία, που η ιατρική επιστήμη απέναντί της, βρέθηκε απροετοίμαστη. Χωρίς εμβόλιο, χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, χωρίς προληπτική φαρμακευτική αγωγή… Μόνο με περιοριστικά μέτρα ή και καραντίνα. Ότι γινόταν στον δέκατο τέταρτο αιώνα για την αντιμετώπιση της πανώλης…

Την εποχή εκείνη όμως, που πέρα από την καραντίνα, δεν υπήρχαν τα υπόλοιπα μέσα εναντίον του λοιμογόνου αιτίου. Δεν υπήρχαν τα ειδικά αντισηπτικά διαλύματα, δεν υπήρχαν οι συνθήκες ατομικής ή ομαδικής υγιεινής, δεν υπήρχαν τα επιστημονικά επιδημιολογικά δεδομένα παρακολούθησης της πανδημίας και δεν υπήρχε το οργανωμένο κράτος για την επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων.

40 μέρες ίσως χρειασθούν ακόμα, για την διασφάλιση του άριστου αποτελέσματος που πέτυχε η πατρίδα μας … Ίσως η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα ή η χαλάρωσή τους, συμπέσει με την νέα γιορτή του Πάσχα που η Ιερά σύνοδος της Εκκλησίας μας προτείνει.. Την ημέρα που γιορτάζεται από την ορθοδοξία, η ανάληψη του Χριστού, την 26η του Μαΐου.

Και βέβαια, αυτή η συμβολική ημερομηνία για την γιορτή του Πάσχα, θα είναι μόνο για εφέτος.

Του χρόνου, η επιστήμη θα είναι έτοιμη και πάνοπλη για να αντιμετωπίσει τον επικίνδυνο κορωνοϊο.

Η ιατρική επιστήμη, που νίκησε και την πανώλη και τόσες άλλες επικίνδυνες λοιμώδεις ασθένειες που ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες.

Η ιατρική, που οι πρόγονοί μας, με πρώτο τον μεγάλο Ιπποκράτη, καθιέρωσαν ως επιστήμη, διαχωρίζοντας την από την μαγεία.
Και την παρέδωσαν στην ανθρωπότητα!...

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK