gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι

Εδώ και λίγους μήνες, το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού χαρακτηρίζεται περισσότερο από την παγίωση των εκλογικών συσχετισμών και λιγότερο από τις δευτερεύουσες μεταβολές τους.

 Τόσο το σημαντικό προβάδισμα της Ν.Δ. και η υπεροχή της σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες όσο και η εικόνα αποσυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά. 
Με βάση τις καταγραφές των ερευνών κοινής γνώμης, συμπεραίνουμε με ισχυρή βεβαιότητα πως αν είχαμε σήμερα εκλογές, θα τις κέρδιζε η Ν.Δ. Ισχυρή είναι επίσης η βεβαιότητα πως το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα ήταν αισθητά μικρότερο από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, λόγω της απογοήτευσης των ψηφοφόρων και της ολοένα αυξανόμενης αμφισβήτησης της ικανότητας του πολιτικού προσωπικού να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. 

Ωστόσο, τα ερωτήματα που αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου είναι περισσότερα από τις ισχυρής βεβαιότητας απαντήσεις που δίνουν. 
Το πρώτο αφορά στην εκλογική διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Το μέγεθός της στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου είναι η πιο ασταθής παράμετρος κάθε έρευνας. Ενέχει εξ ορισμού διπλάσια στατιστική απόκλιση από τις υπόλοιπες μεταβλητές. 

Σε μία δημοσκόπηση με αποδεκτό όριο σφάλματος +/-3%, το σφάλμα στην περίπτωση της διαφοράς ορίζεται στο +/- 6%. Αυτό σημαίνει πως εάν δύο κόμματα καταγράφονται με διαφορά, π.χ., 10 ποσοστιαίων μονάδων, τότε σύμφωνα με τους κανόνες της στατιστικής επιστήμης συμπεραίνεται ότι η διαφορά τους αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4% και 16%. Η παραπάνω διαπίστωση, σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικού ποσοστού αδιευκρίνιστης ψήφου, δεν επιτρέπει βεβαιότητες ως προς την ακριβή πρόβλεψη της αναμενόμενης διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. 

Το δεύτερο ερώτημα αφορά στο ποια θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη. Η τρίτη θέση διεκδικείται με αξιώσεις από τρία κόμματα (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη) που καταγράφονται σήμερα ως σχετικά ισοδύναμα με διαφορές μικρότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Το τρίτο ερώτημα αφορά στο πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Στην περιοχή πέριξ του 3% καταγράφονται η Ενωση Κεντρώων, οι ΑΝ.ΕΛ., Το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας. Το ποια από αυτά τα κόμματα θα κατορθώσουν ή όχι να περάσουν το κατώφλι της Βουλής δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. 

Το τέταρτο ερώτημα αφορά στο αν θα έχει ή όχι αυτοδυναμία η Ν.Δ. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, αλλά ούτε και να υποστηριχθεί με βεβαιότητα από τις δημοσκοπήσεις. Η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας εξαρτάται -εκτός από τον απόλυτο αριθμό ψήφων που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα- από πολλούς παράγοντες που δεν μπορούν εκ των προτέρων να υπολογιστούν, όπως το ποσοστό της συμμετοχής στις εκλογές, πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, ποιο θα είναι αθροιστικά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κ.ά. 
Συχνά τονίζουμε ότι τα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου δεν αποτελούν πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά καταγραφή των τάσεων τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Πολλοί λένε πως οι δημοσκοπήσεις είναι μία φωτογραφία της στιγμής. Για να καταλάβουμε όμως τι δείχνει η κάθε φωτογραφία πρέπει να παρατηρήσουμε το σύνολο των στοιχείων που την απαρτίζουν. Τότε ίσως συμφωνήσουμε ότι στις όποιες υποθέσεις μας δεν πρέπει να παραβλέπουμε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις: ότι σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι δηλώνουν πως δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψήφιζαν ή αν θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές. 

* Ο κ. Θωμάς Γεράκης είναι πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Marc

ΣΧΟΛΙΑ (4)

George

Ποιον νά ψηφίσεις τελικά??? Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα υπέρογκα έξοδα στη λειτουργία του δημοσίου .ΛΥΣΗ μια και μοναδική οι αποκρατικοποιησεις και οι περικοπές προνομίων στους εναπομείναντες του δημοσίου. Το κυβερνών κόμμα το αποκλείω διότι δεν πρόκειται να βάλει χέρι στο δημόσιο , αντίθετα το υπερδιογκώνει περισσότερο. Η Ν.Δ. πρώτη στίς δημοσκοπήσεις??? Ο Αρχηγός της υπόσχεται "όχι απολύσεις στο δημόσιο". Να ξύνονται δηλαδή περισσότεροι στο δημόσιο και να ανεβαίνουν οι φόροι στους λογαριασμούς για να συντηρούνται απο τον ιδιωτικό τομέα. Ως πότε ο δημόσιος τομέας θα είναι τροχοπέδη της Ελλάδας??? Οσο δεν προχωρούν σε αποκρατικοποιησεις , και περικοπές των προνομίων στον εναπομείναντα δημόσιο τομέα Δεν υπάρχει ελπίδα για την Χώρα.

WWW

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΟΥΛΗ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ..........

Και ποιον ενδιαφέρουν αυτά. ......

Η ποιό ανηκουστη διαφθορά ήταν και θα είναι η εκλογική παραισθηση.Ότι τάχα μου τάχα μου γινοντε εκλογές και ότι μπορουμε να βγάλουμε και τα άλλα κόμματα της Βουλής. Και -το περισσότερο ελπιδοφόρο-να απαλαγουμε από τον στρατό κατοχής, τον πελατειακο φασισμό, την δικτακτορια του κοινοβουλίου. Θυμηθητε τα αποτελέσματα του δημοψηφισματος.Το 62 τής εκατό , δική μου άποψη, έβγαλε το δηλοσιουπαλληλικο κατεστημένο, η μεγαλυτερη πολιτική δύναμη στην χώρα. Από Ανδρεα και μέχρι σήμερα, ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Αυτη η δύναμη ανεβαζει και καταβαζει κυβερνήσεις αναλόγως τι προνόμια υπόσχεται κάθε φορά.Ο λεγόμενος πελατειακος φασισμός. Λίγο ,ένα σκαλί ποιο κάτω από τον ερυθρό φασισμό. Έγινε και μια μικρή αλλαγή , όταν τα λαμογια του πασοκ μεταναστευσαν στον συριζα και βγηκε κυβέρνηση. Και παίζεται το παιχνίδι της δημοκρατίας του κοινοβουλίου, που είναι πολιτική του οριμου φρούτου. Αφού δεν αντεχει άλλο ο λαός, να του αποσπάσει πλούτο υπέρ του δημοσιυπαληλληκου κατεστιμενου, έρχεται το άλλο κόμμα, να κερδίσει και υποτίθεται να ξανά σώσει την πατρίδα. Τώρα οριμαζει το φρούτο του Σύριζα παλαιο πασοκ. Να ανέλθει το επόμενο κόμμα της Βουλής. Επαναλαμβανεται αυτή η μάσκαρατα από το 80 και. Τα γεγονότα δεν αλλάζουν ότι το 38% πληρώνει συντηρει όλους τους υπολοιπους .Βέβαια τα λεφτά δεν φθανουν και να τα δάνεια αβέρτα. Ο Σοιμπλερ πρεπει να πήρε πολλά αντάλλαγματα να παριστάνει τον ηλιθιο, και να αφησει ακέραιο τον στρατό κατοχής. Ενώ αν εφαρμόσουν τη λύση Λαγκαρντ, να βγουν από το ασφαλιστικο σύστημα τα γιουσουφακια, οι μαϊμού συνταξιούχοι, και να έχουν ένα επιδομα ,που ίσως ξεπερνούν και το εκατομμύριο, δημιουργοντας αναλογία -τέρας -στα ταμεία με έναν συνταξιούχος, ένα εργαζόμενο. Επίσημα. Εχουμε μετά τις δημοσκόπησεις να πιστοποιεισουν τα παραπάνω. Να ξανά παραπλανησουν το λαό που συρικνωθηκε ακόμα περισσότερο.Και να ξανά ξανά ατιμωρησία από την επόμενη κυβερνηση. Βαίνει επικυνδυνα προς εξαφάνιση. Πλασαροντας το ιδιο παραμυθάκι. Αλλά και ποιον ενδυαφερουν τελικά. ...Ο στρατος κατοχης θα συνεχίσει να τρώει από τις σάρκες του.

sakis

όσα ερωτήματα και να θέσεις, απαντήσεις δεν πρόκειται να βρείς...... στο γάμο του καραγκιόζη βαράτε κάθε φορά. Τυχαίο?? δε νομίζω...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία