katsanevas

Θεόδωρος Κατσανέβας

Η καταστροφική εισβολή της πανδημίας δοκίμασε τις αντοχές των διάφορων υγειονομικών συστημάτων, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι, η υγεία είναι κατ’ εξοχήν δημόσιο αγαθό. Το ελληνικό σύστημα υγείας με τις όποιες ελλείψεις και ατέλειές του, ανταποκρίθηκε καλύτερα από άλλους τομείς του δημόσιου τομέα, αλλά και συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 17 Ιουλίου αν δεν δοθεί σχετική παράταση, τα παιδιά μας που έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό επιλέγοντας τις σπουδές που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο μέλλον. Λίγο πριν την απόφαση αυτή, τους συμβουλεύω να χαλαρώσουν και να κάνουν  ένα υποθετικό άλμα στο μέλλον. Να προσπαθήσουν να δουν τον εαυτό τους ύστερα από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια και να σκεφτούν τι θα ήθελαν και τι θα μπορούσαν να κάνουν στη ζωή τους, συνεκτιμώντας τα ακόλουθα βασικά δεδομένα :

Η ένταξή της στην ευρωζώνη έγινε με την προϋπόθεση ότι, πληρούσε ορισμένες  βασικές προϋποθέσεις, η κυριότερη από τις οποίες ήταν να υπάρχουν αποδεκτά όρια δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τα επίπεδα της ανεργίας στη χώρα μας σε δραματικά επίπεδα της τάξης του 25-26% και άνω του 60%, για του νέους, με συνακόλουθα αδιέξοδα για τις επαγγελματικές προοπτικές