Τιμωρήστε τους «παράγοντες», όχι τις ομάδες και τους οπαδούς
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Τιμωρήστε τους «παράγοντες», όχι τις ομάδες και τους οπαδούς

Η νομοθεσία, τόσο η παλιά όσο και η νέα που προσπάθησε να διορθώσει το λάθος, είναι πρωτόγονη, άδικη και ηλίθια. Αντί να τιμωρεί τους αυτουργούς και τους ηθικούς συνεργούς τους για τις παραβάσεις και παραβιάσεις της αθλητικής νομοθεσίας για την πολυϊδιοκτησία και λοιπά δημιουργεί και τιμωρεί τα θύματα: τις ποδοσφαιρικές ή άλλες ομάδες και τους οπαδούς τους. Έτσι, αντί να λύνουν το πρόβλημα, δημιουργούν και προσθέτουν νέα προβλήματα μεγάλης έκτασης και κοινωνικής εκρηκτικότητας. 

Αν οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης (Ιβάν Σαββίδης, Πανόπουλος και Συγγελίδης) παραβίασαν την αθλητική νομοθεσία για την πολυϊδιοκτησία και τα λοιπά, τότε να τιμωρηθούν οι ίδιοι και οι συνεργοί τους. Γιατί τα βάζετε με τους φτωχούς συγγενείς, τους οπαδούς, και όχι με τα αφεντικά τους που έκαναν την παρανομία; Ανόητοι υπουργοί, υφυπουργοί και νομοθέτες μην τιμωρείτε τα θύματα (ομάδες και οπαδούς) αλλά τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τους αυτουργούς και τους συνεργούς τους.

Δεν καταλαβαίνετε ότι τιμωρώντας ομάδες και οπαδούς παίζετε το παιχνίδι των επιχειρηματιών μεγαλομετόχων. Συνήθως αυτοί οι επιχειρηματίες ασχολούνται με παράνομες δραστηριότητες και μαύρο χρήμα…

Αναρωτήθηκαν, άραγε, ποτέ οι "αρμόδιοι" και αναρμόδιοι πολιτικοί γιατί οι επιχειρηματίες σαν τον Μαρινάκη, τον Ιβάν Σαββίδη, τον Μελισσανίδη, τον Μπέο, τον Αλαφούζο και τους υπόλοιπους "αγοράζουν" ή επενδύουν σε ΠΑΕ και ΚΑΕ; Αμφιβάλλω. Κι αν αναρωτήθηκαν κάποτε, στο μεταξύ έχουν ξεχάσει την απάντηση. Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι αυτοί οι κύριοι, επενδύουν σε ΠΑΕ και ΚΑΕ για λίγους αλλά πολύ σοβαρούς λόγους και αιτίες:

1) Επειδή όταν αποκτούν μια ομάδα (ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ) αποκτούν ταυτόχρονα κι έναν ιδιωτικό στρατό φανατισμένων οπαδών δωρεάν, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ομάδες πίεσης σε δύσκολες καταστάσεις. Θυμηθείτε τις κινητοποιήσεις ορισμένων οπαδών του Ολυμπιακού υπέρ του απατεώνα Κοσκωτά. Θυμηθείτε τις κινητοποιήσεις ορισμένων οπαδών του ΠΑΟ υπέρ του συγχωρεμένου Βγενόπουλου. Ακόμη θυμηθείτε τις κινητοποιήσεις των οπαδών της ομάδας του Βόλου υπέρ του Μπέου, που στη συνέχεια τον έβγαλαν και δήμαρχο Βόλου.

Κλείσιμο
2) Επίσης αποκτούν μια δυναμική πελατεία για τις επιχειρήσεις τους, ιδιαίτερα αν αυτές είναι εμπορικές ή παροχής υπηρεσιών και βιομηχανικές. Επιχειρήσεις που πωλούν αυτοκίνητα, τρόφιμα κλπ., επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, νυχτερινά κέντρα και τα ρέστα.

Για τους ίδιους λόγους, εξάλλου, δηλαδή για ν΄ ασκούν πίεση στο πολιτικό σύστημα ή να επηρεάζουν την κοινωνία, πολλοί από τους επιχειρηματίες του αθλητισμού αγοράζουν και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κανάλια, τηλεοράσεις, ιστοσελίδες, περιοδικά κλπ. Ο συνδυασμός ΠΑΕ και καναλιού τηλεόρασης δίνει τη μεγαλύτερη δυνατότητα άσκησης πίεσης στο πολιτικό σύστημα, που περιλαμβάνει και μερικούς αυθεντικούς παράγοντες του αθλητισμού και της τηλεόρασης. Αυτούς τα κόμματα τους χρήζουν υποψήφιους βουλευτές ή δημάρχους ή συμβούλους Περιφερειών και Δήμων στην προσπάθειά τους για ψηφοθηρία, όπως επίσης και διάφορους τραγουδιστές, ηθοποιούς και ήρωες τηλεπαιχνιδιών. Οι αρχηγοί των κομμάτων ξεχνούν την ώρα της επιλογής των "λαϊκών ηρώων" ότι υπάρχουν και συνέπειες, όπως λ.χ. ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το "επαχθές" από το "απεχθές" δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η περίπτωση Ζαγοράκη, Σακοράφα και πολλών άλλων στο παρελθόν.

Οι φράσεις " ο λαός του ΠΑΟ", "Ο Ολυμπιακός είναι θρησκεία", "η ΑΕΚ είναι οι Χαμένες Πατρίδες", "ο Παναθηναϊκός… δεν ξέρω τι" δεν είναι κενές περιεχομένου ή μόνο γελοίες. Είναι συνθήματα υψηλού και έντονου συναισθηματικού περιεχομένου που κινητοποιούν πρωτόγονους ακτιβιστές σε δράση. Σε συνδυασμό μάλιστα με παλιούς και νέους τοπικισμούς κινητοποιούν ακόμη πιο έντονα και πιο πρωτόγονα συναισθήματα. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ απευθύνονται στους πρόσφυγες, ενώ ο ΠΑΟΚ εκπροσωπεί και τον Βορρά, τη "Μακεδονία που είναι ελληνική" και τα ρέστα. Ο Ολυμπιακός συγκινεί τους Πειραιώτες και τους Πασαλιμανιώτες, ενώ ο Παναθηναϊκός τους Αθηναίους. Οι τοπικισμοί που αναβιώνουν μέσω των ομάδων σε συνδυασμό με το αίσθημα φυλής, ορδής ή συμμορίας που συνέχουν τους οπαδούς οδηγούν στις "θύρες". Ακολουθούν οι βρισιές και οι συγκρούσεις των "θυρών" που συνήθως σιτίζουν οι παράγοντες και οι μεγαλομέτοχοι των ομάδων.

Οι "θύρες" όταν ανάψουν τα αίματα δεν συγκρούονται μόνο στις κερκίδες, αλλά δίνουν και ραντεβού στις ερημιές για να συγκρουστούν η μια ορδή και συμμορία με τη άλλη. Λοστοί , ρόπαλα, αλυσίδες, μαχαίρια, ενίοτε και πιστόλια βγαίνουν από τα οπλοστάσια των συνδέσμων προς χρήση. Οι συγκρούσεις έχουν θύματα, τραυματίες κι ενίοτε και νεκρούς. Μην εκπλαγείτε, μην πέσετε από τα σύννεφα αν δείτε ν' αναβιώνουν αυτά τα φαινόμενα. (Η ΑΕΚ το νέο γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια το ονοματίζει "Αγιά Σοφιά" για να μπορούν οι Χριστιανοί οπαδοί της να βρίζουν τον Θεό, τον Χριστό, την Παναγία και τους Άγιους Πάντες μέσα στο ναό της Θεού Σοφίας. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών που έχει άποψη για τις ταυτότητες, τη διδασκαλία των θρησκευτικών κλπ. δεν φαίνεται να έχει άποψη γι΄ αυτή την ιεροσυλία).

Όταν ξεσπάσει, λοιπόν, το σκάνδαλο, τότε οι παράγοντες και οι οπαδοί πιέζουν τοπικούς βουλευτές και δημάρχους να πάρουν θέση για τα "δίκαια της ομάδας", δηλαδή για τα συμφέροντα του μεγαλομετόχου. Οι κακόμοιροι δεν μπορούν (και δεν θέλουν) να ξεφύγουν από την πίεση καθώς χρειάζονται τις ψήφους των οπαδών για να επανεκλεγούν, ψήφους, μάλιστα, που συχνά κινούν και κατευθύνουν οι μεγαλομέτοχοι και οι παράγοντες των ομάδων. Αυτοί οι δεσμοί, αυτό το κουβάρι δεσμών δεν πρόκειται να ελεγχθεί ή να λυθεί αν δεν διαχωριστούν τα συμφέροντα των ομάδων από τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων που χρησιμοποιούν τις ομάδες και τους οπαδούς τους.

Στις ανώνυμες εταιρείες ο νόμος εδώ κι ενάμιση αιώνα διαχωρίζει πλήρως τις επιχειρήσεις από τους επιχειρηματίες. Η νομοθεσία των ΠΑΕ και των ΚΑΕ δεν τους διαχωρίζει, όμως. Γιατί; Επειδή όταν παρανομεί ο επιχειρηματίας δεν τιμωρείται οι ίδιος και οι αχυράνθρωποί του, αλλά η ομάδα, οι παίκτες και οι οπαδοί, δηλαδή τα θύματά του, τα κορόιδα! Ανόητο; Ναι! Ηλίθιο; Ναι! Ίσως, όμως, και σατανικό. Για να μην μπορεί να ησυχάσει ποτέ αυτός ο τόπος και να σκεφτεί την ανάπτυξη και την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, την πρωτόγονη Δημόσια Υγεία και τη Βαλκανική Εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη και την κοινωνική ανισότητα.

Η κυβέρνηση, τώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο, έχει μοναδική ευκαιρία να νομοθετήσει τον διαχωρισμό των επιχειρηματιών και των αχυράνθρωπων τους από τις ΠΑΕ τις ΚΑΕ και κάθε ανάλογη περίπτωση. Να αφήσει στην ησυχία τους την ομάδα, τους παίκτες και τους βασιβουζούκους οπαδούς τους και να τιμωρήσει τους μεγαλομετόχους και τους συνεργούς τους. Και δεν χρειάζεται ντε και καλά να τους στείλει φυλακή. Οχι. Μπορεί να τους χτυπήσει εκεί που πονάνε, στην τσέπη τους. Μερικά αρμυρά πρόστιμα που θα πληρωθούν αμέσως θα τους συνεφέρουν καλύτερα και από ψυχρολουσία. Επειδή όλοι αυτοί ανακατεύονται στις ομάδες για δυο λόγους: για το χρήμα και την εξουσία.

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ