Οι μετανάστες έγιναν όπλο στα χέρια του Ερντογάν
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Οι μετανάστες έγιναν όπλο στα χέρια του Ερντογάν

Η Ελλάδα με δική της πρωτοβουλία έδωσε στην Τουρκία ένα όπλο για να την πληγώνει και να την τραυματίζει. 

Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι μια ακόμη …επιτυχία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. ΟΙ μεταναστευτικές ροές στα νησιά, αλλά και στη στεριά, στον Έβρο, πολλαπλασιάζονται. Με τα πόδια, μέσα από περάσματα του ποταμού, αλλά και με πλαστικές βάρκες έρχονται στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο και εκατοντάδες μετανάστες που θα μετατρέπονται σε χιλιάδες όσο προχωράμε στο καλοκαίρι.

Ο σουλτάνος της Τουρκίας Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει αδίστακτα τις ροές των μεταναστών από την Ασία και την Αφρική για να πιέσει ακόμη μια φορά την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως κάνει χρόνια τώρα.

Τα επεισόδια στη Μόρια και στα άλλα στρατόπεδα επιβίωσης θα πολλαπλασιαστούν και θα ενταθούν, όπως και τα επεισόδια έξω από τα στρατόπεδα από κατοίκους και επαγγελματίες, αλλά κι από ρατσιστές κι άλλου είδους ξενόφοβους. Ομάδες που δεν διστάζουν να φωνάξουν "κάψτε τους" δεν το 'χουν σε τίποτα στη συνέχεια να βάλουν και οι ίδιοι φωτιά για να τους κάψουν…

Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες μαζικές αφίξεις προσφύγων στα νησιά αλά και στον Έβρο η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε. Δεν περίμενε ότι ο εμφύλιος και ο "διεθνής" πόλεμος που μαινόταν στη Συρία θα έδινε κύματα χιλιάδων μεταναστών, που σωρευτικά θα έφθαναν τα εκατομμύρια. Οι πρόσφυγες της ρημαγμένης Συρίας τραβούσαν στην Τουρκία περνώντας τα σύνορα κι από κει στην Ελλάδα με τελικό προορισμό τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα λόγω της ανεργίας δεν ήταν προορισμός, αφού δεν μπορούσαμε να δεχτούμε να περιθάλψουμε, να ταΐσουμε, να φιλοξενήσουμε τέτοια μάζα ανθρώπων. Εδώ δεν υπήρχε δουλειά και ψωμί για τους Έλληνες, στους ξένους θα κάνουμε φιλανθρωπία; Απλώς η χώρα μας ήταν πέρασμα και διάδρομος όπως ήταν και οι άλλες χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης. Είμαστε μια χώρα ευνοϊκή για δουλεμπόρους και λαθρεμπόρους, αλλά όχι για πρόσφυγες και μετανάστες…

Μπορεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μην είχε δυνατότητες, σχέδια και υποδομές για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά τα …σαΐνια της είχαν "έξυπνες" ιδέες και πονηρές σκέψεις. Μερικές από αυτές ήταν:

• Θα κάνουμε φιλανθρωπία με λεφτά των άλλων. Δεν θα τους ρωτήσουμε αν θέλουν πρόσφυγες και μετανάστες ή πόσους, ποιους και πότε τους θέλουν, απλώς θα τους ζητήσουμε πόρους (χρήματα) για να τους υποδεχτούμε και να τους στείλουμε εκεί

• Θα πλημμυρίσουμε την Ευρώπη μετανάστες, ώστε να τους πείσουμε να πληρώσουν τα …χρέη μας.

• Αν αρνηθούν θα τους απειλήσουμε ότι θα γεμίσουμε δυο αεροπλάνα τζιχαντιστές και θα τους στείλουμε στην Ευρώπη να την κάνουν …καλοκαιρινή.

Με βάση αυτούς τους παραλογισμούς και τις φαιδρότητες άρχισαν τις δηλώσεις και την προπαγάνδα οι κυβερνητικοί. Ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός δήλωσε "Η θάλασσα δεν έχει σύνορα"! Δεν είχε μάθει ο κακομοίρης στις καταλήψεις ότι και η θάλασσα και ο αέρας έχουν σύνορα. ΟΙ υπουργοί δήλωναν τη μια ότι "Δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι" ως αντιπερισπασμό στο "παράνομοι μετανάστες". Προφανώς και αυτοί δεν είχαν ακούσει στις διαδηλώσεις ότι παράνομοι μετανάστες και όχι άνθρωποι είναι όσοι δεν έχουν διαβατήρια, βίζες κι άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα για να μπουν σε μια ξένη χώρα. Η ότι "το μεσημέρι λιάζονται στην πλατεία και μετά εξαφανίζονται"! (Ποιοι; Αυτοί που δεν υπάρχουν;). Ο ψεκασμένος της Άμυνας δηλώνει ότι "θα γεμίσουν δυο αεροπλάνα τζιχαντιστές και θα τα στείλουν στην Ευρώπη να την κάνουν…” κλπ).

Κλείσιμο
Όταν έγιναν γνωστά αυτά στην Ασία και την Αφρική, τότε άνθρωποι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, την Αίγυπτο, το Σουδάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, και τη Νιγηρία άρχισαν να καταφθάνουν με τα πόδια, με κάρα, με λεωφορεία και αεροπλάνα στις ανατολικές ακτές της Τουρκίας για να περάσουν στην Ελλάδα κι από κι στην Ευρώπη. Δεν έφταναν πρόσφυγες μόνο από την εμπόλεμη Συρία και το Ιράκ, αλλά και οικονομικοί μετανάστες, τυχοδιώκτες, ληστές και τρομοκράτες από όλο τον Κόσμο. Κάποιοι από τους χασάπηδες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας κλπ. πέρασαν από την Ελλάδα, για να υλοποιηθεί η ρήση του ψεκασμένου.

Βέβαια ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία (που δέχτηκε κοντά ένα εκατομμύριο πρόσφυγες), η Ολλανδία, η Γαλλία, η Σουηδία κλπ. δέχτηκαν αρκετούς πρόσφυγες. Αλλά υπήρξαν και κυβερνήσεις που ούτε ν΄ ακούσουν ήθελαν για μουσουλμάνους πρόσφυγες, όπως της Ουγγαρίας, Πολωνίας, Αυστρίας κλπ. Γι΄ αυτό σήκωσαν φράχτες και συρματοπλέγματα στα σύνορά τους για ν΄ αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και παράνομων μεταναστών στη χώρα τους. Μετά απ' αυτά αναγκάστηκαν να σηκώσουν φράχτες και συρματοπλέγματα και πολλές χώρες του βαλκανικού διαδρόμου: Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Σλοβενία, Κροατία κλπ. Έτσι έμειναν αμανάτι (εγκλωβισμένοι) στην Ελλάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Μόνο που στην Ελλάδα οι υποδομές για τη φιλοξενία τόσων χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων ήταν ανύπαρκτες και όσες υπήρχαν οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φροντίσει να τις καταργήσουν, όπως εκείνη της Αμυγδαλέζας. Αλλά όταν φούντωσε το κύμα και οι μετανάστες έφθασαν και ξεπέρασαν τις 50.000 έκαναν πάλι kolotumpa και ξανάνοιξαν τις παλιές υποδομές ή "στρατόπεδα συγκέντρωσης" όπως τα έλεγαν. Μόνο που τώρα ήταν αργά, οι πλατείες του Πειραιά, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης , το λιμάνι της Πάτρας κλπ. είχαν γεμίσει απελπισμένους ανθρώπους, που δεν είχαν όχι μόνο πού να κοιμηθούν, αλλά ούτε και πού να αφοδεύσουν. Από την άλλη, η γραφειοκρατία του κράτους ήταν ανίκανη και να μετρήσει τους μετανάστες, όχι να κάνει διαδικασίες ασύλου, επιστροφής ή κατανομής τους…

Το κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ανίκανο να υπερασπιστεί τόσο τα συμφέροντα των πολιτών του όσο και τα συμφέροντα των μεταναστών. Ο τζάμπα ανθρωπισμός τους και "οι καλές προθέσεις" τους κατέληξαν να κάνουν κόλαση τη ζωή τόσο των κατοίκων στις περιοχές που κατέφευγαν οι μετανάστες όσο και των μεταναστών. Απλώς βελτίωσαν τα εισοδήματα των λαθρεμπόρων, των δουλεμπόρων κι έδωσαν ένα ακόμη όπλο στον Ερντογάν να πιέζει την Ελλάδα και την Ευρώπη για διεκδίκηση χρημάτων ή άλλου είδους ανταλλάγματα.

Αυτό το καλοκαίρι, πιθανόν οι ροές μεταναστών να αυξήσουν τον όγκο των ανθρώπων στις 100.000, γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί. Αν μπορεί…

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ