tsekouras-thanasis

Η μονοτονία των δημοσκοπήσεων

Θανάσης Τσεκούρας


Ο Σεπτέμβριος του 2019 είναι ευκταίος για την κυβέρνηση αλλά μάλλον αδύνατος. Ο Μάιος επιθυμητός και ο Φεβρουάριος δυσάρεστος, αλλά μπορεί να προκύψει ως αναγκαίος. Aυτά είναι πλέον τα χρονικά ορόσημα για τις επόμενες εκλογές.

Αν θέλαμε να τζογάρουμε στον πιθανό χρόνο όπου θα στηθούν οι κάλπες, θα ποντάραμε 10% στον Σεπτέμβριο και από 45% στην πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν είτε τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά τις γιορτές, είτε τον Μάιο, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο συμπέρασμα λοιπόν: η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της από 12 (στην απίθανη περίπτωση) έως 5 ή 8 μήνες για την ώρα της κάλπης. Τα κλισέ ορίζουν ότι στην πολιτική ο χρόνος είναι συμπυκνωμένος και ότι ο χρόνος είναι πολύς. Είναι όμως έτσι και στην πραγματικότητα;

Αν χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων από τέσσερις εταιρείες που κατά τεκμήριο θεωρούνται οι πιο αξιόπιστες (Metron, Marc, Pulse και MRB), διαπιστώνουμε το εξής παράδοξο: για δύο χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Ν.Δ. έχει αποκτήσει ένα προβάδισμα που προσδιορίζεται από 8 έως 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με τη μεθοδολογία κάθε εταιρείας. Το προβάδισμα αυτό αυξομειώνεται αναλόγως των εξελίξεων της συγκυρίας. Κάποιες στιγμές μέσα στη διετία άγγιξε τις 13 μονάδες (σε μια-δυο περιπτώσεις τις ξεπέρασε), άλλες στιγμές προσγειώνεται πέριξ των 10 μονάδων. Το παράδοξο, λοιπόν, συνίσταται στη «μονοτονία» των δημοσκοπήσεων: μια διαφορά παγιωμένη λίγο πάνω, λίγο κάτω από τις 10 μονάδες.

Δεν θυμάμαι άλλη φορά στην ιστορία που οι τάσεις και οι συσχετισμοί των εκλογικών δυνάμεων να διατηρούνται τόσο σταθεροί και ποιοτικά αμετάβλητοι για μια τόσο μεγάλη πολιτική περίοδο. Γι’ αυτό μιλάμε για «μονοτονία» των δημοσκοπήσεων.

Πόσο πιθανό είναι η «μονοτονία» να διακοπεί στους 5, 8 ή 12 μήνες που απομένουν μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Δύσκολο έως απίθανο. Αντιθέτως υπάρχουν άλλες παράμετροι που παραμένουν ανοιχτές και πιθανόν θα αποτελέσουν τα μείζονα διακυβεύματα στην περίοδο μέχρι το άνοιγμα της κάλπης.

Δύο είναι οι πιο ενδιαφέρουσες: αν η Ν.Δ. θα κατακτήσει την αυτοδυναμία και ο αριθμός των κομμάτων που θα αντιπροσωπεύονται στην επόμενη Βουλή. Δύο παράμετροι που σχετίζονται και απόλυτα μεταξύ τους. Γιατί, με βάση τη λογική του εκλογικού νόμου, όσο λιγότερα κόμματα αντιπροσωπεύονται στην επόμενη Βουλή τόσο πιο εύκολη γίνεται η αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. Αντίστροφα, ο «πληθωρισμός» των εντός Βουλής κομμάτων τη δυσκολεύει.

Στασιμότητα λοιπόν για τα «μικρά» κόμματα (Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή). Ασφαλές προβάδισμα για τον Κ. Μητσοτάκη. Καθαρή ήττα για τον Αλ. Τσίπρα. Αλλά ταυτόχρονα υψηλά ποσοστά «αντοχής» και δυνατότητα διαχείρισης της επόμενης μέρας. Μικρές πιθανότητες για εκπλήξεις από τους υπόλοιπους παίκτες στο πολιτικό παιχνίδι. Τα bets, λοιπόν, είναι στο τραπέζι. «No more bets», που θα έλεγε και ο γκρουπιέρης.

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Δήμος

Πάντα επίκαιρος ο τσεκούρας δυνατή πένα και γνώστης Αποτελεί όπλο στο οπλοστάσιο του πρώτου θέματος

agg

Αν πάρει το τσίρκο σύριζα πάνω από 10% θα είμαστε γελοίοι . Αν βγει δεν θα υπάρχει Ελλάδα με Έλληνες σίγουρα, Κοιτάξτε τι θα ψηφίσετε διότι αυτά τα μικρά κόμματα που μεγάλωσαν χάρισαν την Ελλάδα στους μετανάστες. Δεν είναι μόνο λεφτά η ζωή φίλοι μου. Είναι αξίες ιδανικά ήθη & έθιμα που μας διαλύσαν μόλις σε 3 χρόνια.

Montazieros

Με την εξαέρωση του Καμμένου και με τα διαλυτικά φαινόμενα που παρατηρούμε στο κόμμα του Λεβέντη η επόμενη βουλή θα είναι το πιθανότερο πεντακομματική που σημαίνει ότι η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ που νομίζω ότι θα είναι η έκπληξη των εκλογών μπορεί μαζί να φτάνουν τους 200 βουλευτές. Και με έναν νέο άξιο πρόεδρο της δημοκρατίας όπως π.χ τον Βαγγέλη Βενιζέλο προβλέπεται μια σταθερή τετραετία που μπορεί επιτέλους να αλλάξει η Ελλάδα.

Δημήτριος.-

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό βέβαια έχει να κάνει ποιος το μεταφράζει και το αναλύει. Αν είναι πίσω, μιλάει για ανακριβείς δημοσκοπήσεις. Μιλάει για το 2015 κτλ. Το 2015 αγαπητά Συριζόπουλα, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω γιατί ο κόσμος που ψήφισε Τσίπρα δεν δήλωνε πουθενά το τι θα ψηφίσει πραγματικά (απλά ντρεπόταν) συν ότι πάρα πολλοί ως αναποφάσιστοι επέλεξαν τον Τσίπρα την τελευταία στιγμή μπας, και αλλάξει την Ελλάδα (εδώ γελάνε). Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Ο Τσίπρας είναι γνωστός και όσοι την έκαναν από ΠΑΣΟΚ/ΝΔ κατάλαβαν ότι κάτι άλλο από τα αστικά κόμματα είναι ρίσκο. Το νιώσαμε όλοι στο πετσί μας. Ο Σύριζα και ο Τσίπρας θα χάσει με μεγάλο ποσοστό διότι τον τελευταίο μήνα όλοι πάνε με τον νικητή (αυτό ο Τσίπρας το ξέρει καλά) και ο Σύριζα σε ποσοστά θα είναι για γέλια. Όσο για τον πλανητάρχη Τσίπρα, αν κάνει το λάθος και ψηφίσει το Μακεδονικό, εξαφανίστηκε για πάντα από τον πολιτικό χάρτη σαν προδότης κάτι, που επίσης ξέρει καλά.

ΖΙΟΝ

Κάθε μηνα τα πρακτορεία μεταδιδουν 20 γκαλοπ από διαφορες ευρ. χωρες. Και μεταδιδουν ένα αποτέλεσμα, το τελικο, χωρις αποχες και αναποφασιστους και άλλα ιερογλυφικα. Για να ξερει ο κοσμος που κινειται το κάθε κομμα εάν εγενοντο εκλογες την άλλη Κυριακή. Ετσι και σε μας σε οτω γκαλοπ του Σεπτ18 (χωρις της οπινιο), έχουμε κατά μεσον όρον: ΝΔ35.4-Σ=25.7, στα δεξιά της νδ η ΧΑ με 7.8 και στα αριστερά της νδ το ΚΙΝΑΛ με 8.1 Στις 31/3/19 δηλ σε 6 μηνες ορκιζεται υπηρεσιακή! Η αριστερά μάλλον αποχωρεί. Η διαφορά δε λεει να κλεισει ουσιωδώς. Ανεβαινει ο Συριζα αλλα ανεβαινει και προς την αυτοδυναμία και η ΝΔ.

kostasv

Αξιόπιστες; Ακόμη και ο "Τοτός" του ανεκδότου ωχριά

Νταξ

νταξ μωρε και συ,,επειδη το 2015 ξευτιλιστηκαν τις θεωρεις αναξιοπιστες?

Γιώργος

Κάνε μια δική σου δημοσκόπηση. Μπες σε ένα λεωφορείο, όποια γραμμή και ώρα θες και πες δυνατά το οτιδήποτε θες υπέρ του Τσίπρα. Μετά μέτρα μπινελίκια και σφαλιάρες που θα τρως.

ξερεις

οτι παντα ο πρωθυπουργος (και τελειος να ειναι)θα ακουει μπινελικια,,το ζητημα ειναι οτι αν φωναξεις υπερ του κουλη θα σε κατεβασουν και απο το λεωφορειο!

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ αριστερά.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ προδότες, λαμόγια, απατεώνες, ψεύτες!!!

Να ισχύει το ότι...

"Η αριστερά είναι ψυχική νόσος και μάλιστα σχεδόν ανίατη";;;

ΝΑΙ.

Ισχύει.

σαν

σαν να τις εχουμε ξανακουσει τις προβλεψεις των δημοσκοπησεων συνοδευομενα φυσικα απο αυτα τα δεξια τρολλιστικα θριαμβευτικα σχολιακια,,ποτε ηταν να δεις??αα ναι τον γεναρη του 2015,,,αληθεια,,ποιο ηταν το αποτελεσμα τοτε?Το ιδιο θα ειναι και στις επομενες εκλογες,,,θριαμβευτρια η ΝΔ στις δημοσκοπησεις,,,νικητης στις εκλογες ο Συριζα,,ετσι,,για να μην το κουραζουμε!

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, βαζελίνη, βαζελίνη...

Τον πόνο σας κάπως να απαλύνει!

Διάβασε τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis...

η οποία δημοσιεύθηκε χθες, (24-09-2018), στον ιστότοπο tvxs του συριζαίου ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και κλάψε πικρά ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΗ!!! Τα αποτελέσματά της, στο αποκρυπτόμενο τελικό μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων», (το οποίο ανακοινώνουν οι δημοσκόποι παγκοσμίως, πλην Ελλάδος...), είναι τα εξής: Νέα Δημοκρατία 35,427 % και 161 βουλευτές, Σύριζα 24,894 % και 78 βουλευτές, ΚΚΕ 8,069 % και 25 βουλευτές, Κίνημα Αλλαγής 6,153 % και 19 βουλευτές και Χρυσή Αυγή 5,471 % και 17 βουλευτές. Συμπερασματικά, θα έχουμε πεντακομματική βουλή, με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας τον Ιανουάριο 2020 συνεργαζόμενη μόνο με το Κίνημα Αλλαγής.

τρεις

τρεις φορες την ανεβασες την δημοσκοπηση,,,αυτη σε βολευει θα μου πεις ,,αυτην ονειρευεσαι,,ποσως με απασχολουν οι δημοσκοπησεις πλεον,,τα ιδια ελεγαν το 2015,,,τα ιδια θα λενε το 2020,,τα ιδια θα λενε το 2024,,,και το αποτελεσμα των εκλογων θα ειναι ακριβως το αντιθετο,, υγ,,η δημοσκοπηση της ιδιας εταιρειας το 2015 εδινε μπροστα την ΝΔ με 3,5%διαφορα,,,το αποτελεσμα των εκλογων,,,γνωστο!!

Συνέχισε να αναρτάς τα σχόλιά σου...

Πάντοτε μας διασκεδάζουν οι αμετανόητοι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ!!!

δεν

δεν σε διασκεδαζω φασιστακο,,,σε γλενταω!!εχει μια διαφορα ετσι?

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΗ η δημοσκόπηση είναι συριζαίϊκη...

Και εσύ ακόμα να το αντιληφθείς!!!

Όταν οι ίδιοι οι συριζαίοι ομολογούν...

Διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα 10,533 % και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με 161 βουλευτές, τι χρείαν έτι έχομεν αποδείξεων;;;

σωστα

αρα ας μην καμωμεν εκλογες,,,

ας

ας ψηφισει ΝΔ ο ελληνικος λαος,,σαμπως θα ειναι η πρωτη φορα που ψηφιζει αυτους που τον εκλεψαν και τον οδηγησαν στην ανεχεια και την κριση?κακο του κεφαλιου του!!πολυ κοντη μνημη εχει ο ελληνας,,,οσο και να χτυπιεστε μια ειναι η αληθεια,,ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας εφεραν την κριση,,ο Συριζα μας εβγαλε απο αυτην,,και μακαρι ο ελληνικος λαος να σκεφτει ορθολογικα και να μην αφησει να επιστρεψουν στην εξουσια αυτοι που επι 40ετιας με σκανδαλα,διαφθορα και ανικανοτητα μας οδηγησαν στο τελμα,,Συριζα λοιπον για να εχουμε παρον και μελλον!!αλλιως,,,κακο του κεφαλιου μας!!!

ας

ας ψηφισει ΝΔ ο ελληνικος λαος,,σαμπως θα ειναι η πρωτη φορα που ψηφιζει αυτους που τον εκλεψαν και τον οδηγησαν στην ανεχεια και την κριση?κακο του κεφαλιου του!!πολυ κοντη μνημη εχει ο ελληνας,,,οσο και να χτυπιεστε μια ειναι η αληθεια,,ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας εφεραν την κριση,,ο Συριζα μας εβγαλε απο αυτην,,και μακαρι ο ελληνικος λαος να σκεφτει ορθολογικα και να μην αφησει να επιστρεψουν στην εξουσια αυτοι που επι 40ετιας με σκανδαλα,διαφθορα και ανικανοτητα μας οδηγησαν στο τελμα,,Συριζα λοιπον για να εχουμε παρον και μελλον!!αλλιως,,,κακο του κεφαλιου μας!!!

δεξιος ισον ψευτης

η δημοσκοπηση αναφερει 7,7%διαφορα,,απο 16%πριν κανα χρονο,,,παλι ηττα θα φας δεξιουλη,,

Για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση της Palmos Analysis...

Υπάρχουν τα ακόλουθα τέσσερα, (4), μεγέθη, τα οποία υπολογίζονται διαδοχικά. Το αρχικό «μέγεθος πρόθεση ψήφου επί των δημοσκοπηθέντων». Τα αποτελέσματα είναι: Νέα Δημοκρατία 25,9 %, Σύριζα 18,2 %. Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 7,7 %. Το πρώτο ενδιάμεσο μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί όσων θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα», (δηλαδή το προηγούμενο αρχικό μέγεθος αφαιρώντας όσους δηλώνουν ότι θα απέχουν και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά). Τα αποτελέσματα είναι: Νέα Δημοκρατία 27,263 %, Σύριζα 19,157 %. Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 8,106 %. Το δεύτερο ενδιάμεσο μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων», (δηλαδή αφαιρώντας από το αμέσως προηγούμενο πρώτο ενδιάμεσο μέγεθος όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν 'Ακυρο/Λευκό και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά). Τα αποτελέσματα είναι: Νέα Δημοκρατία 28,776 %, Σύριζα 20,220 %. Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 8,556 %. Το τελικό μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων», (δηλαδή το δεύτερο ενδιάμεσο μέγεθος στο οποίο κατανέμονται σε όλα τα κόμματα, αναλογικά με τη δύναμη κάθε κόμματος, όσοι δηλώνουν ότι Δεν Απαντούν ή δηλώνουν Αναποφάσιστοι και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά. Τα αποτελέσματα είναι : Νέα Δημοκρατία 35,427 %, Σύριζα 24,984 %. Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 10,533 %.

και

και ετσι απλα και μπακαλιστικα κανεις το 7,7%διαφορα 10,5%,,δημοκρατια εχουμε,,οτι θες γραφεις,,,το βραδυ των εκλογων θα βγεις να κανεις αναλυση πως εχασε η ΝΔ που ειχε 10,5%διαφορα?,,,μπα,,,εξαφανισμενος θα εισαι!

Ο σχολιαστής απέδειξε με αδιάσειστα μαθηματικά...

Ότι έχει δίκιο. "Μπακαλίστικα" είναι τα όσα εσύ, (φανατισμένος ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΗΣ...), γράφεις, αρνούμενος να αποδεχθείς την πραγματικότητα. Ευτυχώς, με άτομα όπως εσύ δεν είχα και δεν θέλω να έχω την παραμικρή σχέση... Αυτονόητο ότι θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία.

Ντύσου, στολίσου και βαλε τα καλά σου...

Και να "δεχθείς" ετοιμάσου το "εκλογικό αγγούρι" που θα' ρθεί!!!

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, σας συνιστώ...

Να είσθε "ορθάνοιχτοι" διότι η ημέρα των εθνικών εκλογών πλησιάζει!!!

ετσι

ετσι ειχες ετοιμαστει και εσυ το 2015?μιλησε μας για την εμπειρια του αγγουριου που ακομα την γευεσαι,,τα ιδια λεγατε και τοτε,,τα ιδια και τωρα,,,τα ιδια θα λετε και το 2023,,,

Κακομοίρη ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΗ...

Πραγματικά είσαι αξιολύπητος.

ποιος

ποιος μιλαει,,,αυτος που εχει σκοπο να ψηφισει μια παραταξη που κοροιδευει και κλεβει τον ελληνικο λαο 40 χρονια τωρα,,,βοιδη!!!!!ξυπνα!!!ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει δεξια!!

για

για να καταλαβω,,,εγω ειμαι αξιολυπητος που ψηφιζω συριζα που ειναι στην κυβερνηση 3 χρονια(τα πιο δυσκολα απο την μεταπολιτευση και μετα)και εσυ εισαι ο εξυπνος που ψηφιζεις δεξια(πασοκ η ΝΔ δεν εχει σημασια)που ηταν 40 χρονια στην εξουσια και οδηγησαν τον τοπο στην κριση(τα πιο δυσκολα χρονια μετα την μεταπολιτευση)?δλδ εσυ ψηφιζεις αυτους που μας κατεστρεψαν,,,εγω αυτους που μας εβγαλαν απο την κριση(με λαθη οντως),,και ο αξιολυπητος ειμαι,,,ΕΓΩ???ξυπνα κοιμισμενε!

Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 18,176 %...

Χθες δημοσιεύθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο iefimerida δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll. Στο κρίσιμο τελικό μέγεθος "εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων", η δημοσκόπηση αυτή δίδει τα ακόλουθα αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 39,134 %, Σύριζα 20,958 %, Κίνημα Αλλαγής 8,417 %, Χρυσή Αυγή 8,117 % και ΚΚΕ 7,560 %. Σε αριθμό βουλευτών: Νέα Δημοκρατία 116, Σύριζα 62, Κίνημα Αλλαγής 25, Χρυσή Αυγή 24 και ΚΚΕ 23. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του Σύριζα κατά 18,176 %, θα έχουμε πεντακομματική βουλή, με μεγάλη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να εκλέξει το 2020 πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής.

Δόρθωση προφανούς λάθους.

Το ορθό είναι: Σε αριθμό βουλευτών: Νέα Δημοκρατία 166, Σύριζα 62, Κίνημα Αλλαγής 25, Χρυσή Αυγή 24 και ΚΚΕ 23.

ποσο γελιο

ποσο γελιο ριχνουμε οταν αναλυεται δημοσκοπησεις επι δημοσκοπησεων και το βραδυ των εκλογων δεν σας βρισκουμε να αναλυσετε το αποτελεσμα των εκλογων ομως...εξαφανισμενοι θα ειστε τοτε,,,Παθατε!δεν μαθατε??

Γιώργος

Σίγουρα θα γίνουν τον Μάιο. 4 κάλπες = τεράστιες ουρές. Ο παράδεισος του κουμουνιστή!

Θα πάμε όλοι-ες με σταυρωμένα ψηφοδέλτια...

Και απλά θα τα τοποθετήσουνε στους φακέλλους του ιδίου χρώματος με κάθε ψηφοδέλτιο. 'Οτι και να κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ δεν πρόκειται να γλυτώσουν το "εκλογικό αγγούρι"!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία