LIVE

Κορωνοϊός

tsekouras-thanasis-2

Το μάθημα του Κύρκου και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Θανάσης Τσεκούρας

Ασφαλώς δεν είναι κακό που οι φίλοι στη Χαριλάου Τρικούπη σπαζοκεφαλιάζουν με το ερώτημα γιατί το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν κερδίζει τίποτα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σηκώνεται από το 20% στις δημοσκοπήσεις. Απλώς δεν θα ήταν άσκοπο εκτός από πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνιολόγους και λοιπούς δημοσιολόγους να κάνουν τον κόπο να φωνάξουν και κανέναν ψυχίατρο μήπως καταφέρει να τους φωτίσει.

Τα φαινόμενα εκτροπής πληθαίνουν καθημερινά. Για παράδειγμα, την Πέμπτη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών. Τι έκανε η κυβέρνηση; Απόλυτα φυσιολογικά επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία. Τι έκανε το ΚΙΝ.ΑΛ.; Ακριβώς το ίδιο. Επιτέθηκε στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση αφελής: Οταν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης και ένα άλλο κόμμα επιτίθεται στην αντιπολίτευση, τότε πού τοποθετείται το δεύτερο κόμμα στον πολιτικό χάρτη, στην αντιπολίτευση ή στη συμπολίτευση;

Για να προεκτείνουμε τον συλλογισμό, όταν το συγκεκριμένο κόμμα σε όλες τις κρίσιμες αντιπαραθέσεις μετά τις εκλογές του 2019 συντάσσεται με την πλειοψηφία και στηρίζει τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, τότε σε ποια πλευρά του πολιτικού χάρτη κατηγοριοποιείται, στην αντιπολίτευση ή τη συμπολίτευση; Απλό το ερώτημα, καλό θα ήταν να παίρναμε και μια απλή απάντηση.
Οσο η απάντηση εκκρεμεί, να προχωρήσουμε σε μια λογική διαπίστωση. Μάλλον δεν έχουν κανένα νόημα η οργή και οι οιμωγές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ ως «δεξαμενή στελεχών». Γιατί το γεγονός προκύπτει ως αποτέλεσμα της ιδιότυπης πολιτικής γεωγραφίας που θέλει το ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ μια συμπληρωματική δύναμη στη Ν.Δ. Απλώς κάποιοι μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση από τους άλλους στις VIP θέσεις της αμαξοστοιχίας. Και πολύ καλά κάνουν.

Δυστυχώς η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. αδυνατεί να καταλάβει μια νέα πραγματικότητα. Οτι 16 μήνες μετά τις εκλογές το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» αφήγημα αξιοποιήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Η ιδέα μιας «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» αντιπολίτευσης με κύριο όχημα το ΚΙΝ.ΑΛ. δοκιμάστηκε στις εκλογές του 2019. Απέτυχε στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και στις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε, αλλά το άθροισμα της εκλογικής του δύναμης μαζί με το κόμμα του Βαρουφάκη είναι οριακά μειωμένο σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. Μετά από 4,5 χρόνια αποτυχημένης διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα. Ολο το παιχνίδι κατέληξε στα χέρια του Μητσοτάκη.

Γιατί λοιπόν επιμένουν σε μια εξόφθαλμα αδιέξοδη και χωρίς νόημα πορεία; Αγνωστο. Απλώς να υπενθυμίσουμε μια ανάλογη ιστορία από το παρελθόν, που μπορεί να κρύβει ένα συγκριτικό νόημα.

Ο Λεωνίδας Κύρκος, μια εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς, μετά δυσκολίας κατάφερνε να κρύβει τη διαχρονική εχθρότητά του με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πολλές φορές μάλιστα αυτή η εχθρότητα έγινε «σημαία» της δικής του Αριστεράς. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Στις εκλογές του 1981 το ΚΚΕ Εσωτ. του Κύρκου δεν κατάφερε να αντιπροσωπευτεί στη Βουλή. Το ίδιο επαναλήφθηκε στις εκλογές του 1993, λίγα χρόνια μετά το «Βρώμικο ’89». Ας ψάξουν οι φίλοι της Χαριλάου Τρικούπη τις ομοιότητες. Και τότε τα ξαναλέμε...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (39)

Εύα Καϊλή

Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός. Τι περιμένετε πια;

Δημήτριος.- (Πρόβλεψη)

Πολύ σωστή διαπίστωση Κε Τσεκούρα. Είναι όμως λογικό να επιτίθεται το Κιναλ στην ΝΔ ακόμα και όταν αυτά που κάνει είναι σωστά και πρέπει να γίνουν, μόνο και μόνο για να φανεί οτι είναι αντιπολίτευση? Νομίζω πως στην πλειοψηφία των επιλογών της ΝΔ ακόμα και ο Συιζα θα έπρεπε να συμφωνεί απλά δεν το κάνει για λόγους πολιτικούς και αυτό δεν το κατανοούν ούτε οι πολίτες. Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που ο Σύριζα δεν παίρνει μια στις δημοσκοπήσεις. Το ΚΙΝΑΛ λοιπόν επιλέγει να συμφωνεί με την κυβέρνηση που είναι το λογικό σε πολλές περιπτώσεις και να αντιπαρέρχεται τον Συριζα που έχουν την ιδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Ακόμα και να μην φαίνεται έξυπνο, είναι όμως λογικό.

Ο Σύριζα είναι πλέον ένα εξαιρετικά τοξικό πολιτικό προϊόν...

Και κανένα κόμμα δεν επιθυμεί οιαδήποτε συνεργασία μαζί του.

Ιδού γιατί ο Σύριζα ευρίσκεται πλέον στον βόθρο της Ιστορίας!!!

Δικαιότατα. Και εκεί θα παραμείνει, με την ψήφο μας στη Νέα Δημοκρατία.

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ

Κύριε Τσεκούρα, Η απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να αλώσει το χώρο του ΚΙΝΑΛ έχει ναυαγήσει στην κυριολεξία, γιατί ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να συνυπάρξει με ένα κόμμα που επιστρέφει στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που είχε όταν η δύναμή του περιοριζόταν στο 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καλύψει το πατριωτικό κομμάτι της Κεντροαριστεράς, καθώς επίσης τους κεντρογενείς ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των μικρομεσαίων εισοδημάτων αλλά ταυτόχρονα απαιτούν και μεταρρυθμίσεις. Ένα ακόμα στοιχείο που λειτουργεί διαλυτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ταύτισή του με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα με κίνδυνο να προκληθούν κοινωνικές ρήξεις και Λιβανοποίηση της χώρας.

Ο σχολιαστής αυτός τα είπε όλα!

"Η χείριστη Νέα Δημοκρατία είναι απείρως καλύτερη του άριστου Σύριζα. 26/10/2020, 08:07 Τελεία και παύλα.-"

Συμφωνώ...

Απολύτως.

Οι αρλούμπες περί "Προοδευτικού Μετώπου" και η μαρμάγκα...

Ο Σύριζα υφίσταται συντριπτική ήττα από τη Νέα Δημοκρατία, (σύμφωνα και με τις 105 δημοσκοπήσεις που έχουν ανακοινωθεί από τις εθνικές εκλογές της 07-07-2019...). Αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί προς τη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκει να συμπήξει "Προοδευτικοί Μέτωπο", (υπό την ηγεσία του, φυσικά...). Σε ποια κόμματα απευθύνεται; Προφανώς, στα αριστερά κόμματα, (κάθε απόχρωσης...). Ποια είναι αυτά τα κόμματα; Το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και τα ακροαριστερά κομματίδια, (Πλεύση Ελευθερίας, Ανταρσύα, ΛΑΕ κλπ.). Ποια από αυτά τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για τη σύμπηξη "Προοδευτικού Μετώπου"; Το ΚΚΕ, (το οποίο ζει στο δικό του κόσμο) και τα ακροαριστερά κομματίδια, (Πλεύση Ελευθερίας, Ανταρσύα, ΛΑΕ κλπ.), τα οποία κατηγορούν τον Σύριζα για ανεπίτρεπτη στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία. Ποια κόμματα απομένουν; Το Κίνημα Αλλαγής, (το 70 % των οπαδών του οποίου δεν θέλουν τον Σύριζα ούτε ζωγραφιστό και επικροτούν την πολιτική Μητσοτάκη...) και το Μέρα 25, (του οποίου ο επικεφαλής Γιάννης Βαρουφάκης είναι στα μαχαίρια με τον Αλέξη Τσίπρα). Συμπέρασμα: το "Προοδευτικό Μέτωπο" το έχει ήδη φάει η μαρμάγκα...

Επεξήγηση.

"Εκφράσεις: τον έφαγε η μαρμάγκα: για κάποιον/κάτι που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη."

Η σημερινή πολιτική κατάσταση.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, που κινείται στο 50 % και διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, (έχοντας ήδη κατακτήσει το σημαντικότερο, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών). Ακολουθεί ένα μεσαίο κόμμα, ο Σύριζα, που κινείται στο 25 %. Έπονται δυο μικρά κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, που κινούνται στο 6 % - 7 % και δύο ακόμα μικρότερα κόμματα, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25, που κινούνται στο 3 % - 4 %. Τα υπόλοιπα κομματίδια κινούνται κάτω του ορίου του 3 % και συνεπώς δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν κοινοβουλευτικά.

Λαμπρή, συνεκτική και αντικειμενική...

Πολιτική ανάλυση.

Η χώρα χρειάζεται

Μια σύγχρονη κεντροαριστερά ,ένα νέο κατά προτίμηση κόμμα, σαν εναλλακτική πρόταση εξουσίας με έναν νέο άφθαρτο ηγέτη ,σοβαρό ,αξιόπιστο, ορθολογιστή , μορφωμένο ,με άριστο βιογραφικό ,καλλιεργημένο ,χωρίς δογματικές μαρξιστικές ιδεοληψίες και εμμονές , μη λαϊκιστή, μη δημαγωγό, χωρίς αναχρονιστικά αντιδεξιά απωθημένα και κόμπλεξ και με κουλτούρα διακομματικής συνεργασίας για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της Ελλάδος .

Αλλος

Ίσως, σε έναν άλλο πλανήτη.

Πλήρης ομολογία από τον αριστερότατο αρθρογράφο!!!

"Μετά από 4,5 χρόνια αποτυχημένης διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα. Ολο το παιχνίδι κατέληξε στα χέρια του Μητσοτάκη".

Κάθε περαιτέρω σχόλιο...

Περιττεύει.

'Οταν το ομολογούν οι ίδιοι...

Οι αριστερότατοι αρθρογράφοι ότι: "Ασφαλώς δεν είναι κακό που οι φίλοι στη Χαριλάου Τρικούπη σπαζοκεφαλιάζουν με το ερώτημα γιατί το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν κερδίζει τίποτα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σηκώνεται από το 20% στις δημοσκοπήσεις", τι χρείαν έτι έχομεν μαρτυριών;;;;

Καμμία...

Απολύτως.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία