Θανάσης Μαυρίδης

Να ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο μνημόνιο

Θανάσης Μαυρίδης

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι το έργο αυτό που ονομάζεται τρίτο μνημόνιο ή αλλιώς «αριστερό μνημόνιο» δεν βγαίνει με τίποτα. Στην Ευρώπη το γνωρίζουν εξίσου καλά

Ολοι γνωρίζουν ότι η κατάληξη του ελληνικού δράματος θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θα δέσει χειροπόδαρα τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες. Καθένας όμως δέχεται το «μοιραίο» για τους δικούς του λόγους. Η μεν κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κερδίσει χρόνο για να στήσει το δικό της καθεστώς, η δε Ευρώπη ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί το πρόβλημα κάποια στιγμή στο μέλλον και σε μια πιο ευνοϊκή συγκυρία. 

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης που χρησιμοποιήθηκε ποτέ στον κόσμο έχει καταλήξει σε πλήρη αποτυχία. Το πώς και το γιατί το έχουμε ήδη συζητήσει πολλές φορές, ενώ στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε άλλες τόσες... Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι ότι η χώρα κινδυνεύει να αλλάξει κατηγορία. Και μάλιστα συζητάμε για μια κατάσταση που δεν θα είναι αναστρέψιμη. Το τέταρτο μνημόνιο σημαίνει δραχμή και μόνιμη φτώχεια. Σημαίνει δέσμευση της εθνικής περιουσίας και κράτος μπανανία. Δυστυχώς, τα χειρότερα είναι μπροστά μας. 

Στην κυβέρνηση καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ελπίζουν, όμως, ότι θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τον κάβο και ότι με τα χρήματα του πακέτου Γιούνκερ και τα ΕΣΠΑ θα φέρουν την ανάπτυξη. Η αλήθεια απέχει σημαντικά απ’ αυτά που πιστεύουν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια. Αν η κατάσταση στην αγορά δεν βελτιωθεί άμεσα, η επόμενη λύση θα είναι ένα ακόμη μνημόνιο, το οποίο και θα είναι το μνημόνιο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Και η κατάσταση στην αγορά δεν πρόκειται να διορθωθεί χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις. Ειδικά αυτό το κεφάλαιο μοιάζει να το αγνοούν στην κυβέρνηση... 

Στην Ευρώπη πίστεψαν πως μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταμορφωνόταν σταδιακά σε σοβαρό σοσιαλδημοκράτη. Και γι’ αυτό τον στήριξαν. Προτιμούσαν στην εξουσία έναν μετανοημένο κομμουνιστή που θα ψήφιζε και θα εφάρμοζε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας από μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Σε κάθε περίπτωση, ήθελαν κάποιον να κάνει τη δουλειά στην Αθήνα, όσο εκείνοι θα αντιμετώπιζαν σοβαρότερα προβλήματα από πλευράς μεγέθους. 

Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είχαν να αντιμετωπίσουν ένα οικονομικό κόστος σε πιθανή αποτυχία του προγράμματος, το οποίο δεν θα ήταν και δυσβάσταχτο για την τσέπη τους. Ναι μεν δεν είναι ευχάριστο σε κάποιον να πληρώνει, αλλά δεν θα εξαρτιόταν και το μέλλον τους απ’ αυτό. Η στάση αυτή αρχίζει να διαφοροποιείται όσο αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Γερμανία! Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκλογική καθίζηση της κυρίας Μέρκελ, τότε δυσκολεύεται οποιαδήποτε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο η ελληνική υπόθεση και ανοίγει η πόρτα για λύσεις όπως εκείνη του σχεδίου Σόιμπλε. 

Από τη μία, έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που δεν πιστεύει στις ιδιωτικές επενδύσεις και περιμένει τα λεφτά της Ευρώπης για να τα μοιράσει και από την άλλη μια Γερμανία που πολύ δύσκολα θα επιτρέψει κάτι τέτοιο στο μέλλον. Τι μένει; 

Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να αλλάξει πολιτική στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπήρχε ελπίδα. Αν έφευγε άμεσα αυτή η κυβέρνηση και ερχόταν μία άλλη περισσότερο φιλική στις επενδύσεις, θα υπήρχε ελπίδα. Επειδή, όμως, δύσκολα θα συμβεί το ένα ή το άλλο στους σωστούς χρόνους, το πιο πιθανό σενάριο είναι εκείνο που θα παρακαλάμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επαναφέρει το σχέδιό του. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι το μόνο στο οποίο θα μπορούμε να ελπίζουμε στην Ελλάδα της δραχμής. Το αξίζουμε;

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Χρόνης

Αλλαγή πολιτικής και έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με το υπάρχον πολιτικό σύστημα και με την υφισταμένη νοοτροπία των νεοελλήνων.Κύριε Μαυρίδη, δεν επιτρέπεται σε έναν έξυπνο άνθρωπο με φιλελεύθερες ιδέες όπως εσείς να χρησιμοποιείται την κλισέ έκφραση των πολιτικάντηδων "το μνημόνιο δεν βγαίνει".Λέει ο θυμόσοφος λαός "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει".Όταν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις συνεχίζονται , όταν υπολειτουργούντα κέντρα υγείας παραμένουν ανοικτά, όταν ΤΕΙ χωρίς φοιτητές και με πληθώρα εκπαιδευτικών λειτουργούν προς εξυπηρέτηση συμφερόντων ενοικίασης στέγης και εστίασης των τοπικών κοινωνιών, όταν εκατοντάδες άχρηστοι φορείς υπάρχουν μόνο για την προσφορά αργομισθιών στην κομματική νομενκλατούρα, πώς θα περιορίσουμε την κρατική σπατάλη;Πώς θα αποκαταστήσουμε τους όρους εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς όταν απατεώνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες δρουν ασύδοτοι και ατιμώρητοι;Οταν κάνουν προσωπική αποταμίευση το ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων , μπαίνουν προσωρινά σε ρυθμίσεις δόσεων για να κερδίσουν λίγο χρόνο μέχρι να ρίξουν κανόνι καταστρέφοντας υγιείς επιχειρήσεις που συναλλάσονταν μαζί τους και τρώγοντας τα λεφτά των εργαζομένων και του δημοσίου. Αμφότεροι , τα σοβιέτ των δημοσίων επιχειρήσεων με προνομιούχα στρώματα ελευθέρων επαγγελματιών και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών , προτιμούν την έξοδο από την ευρωζώνη που θα οδηγήσει την χώρα οριστικά και αμετάκλητα στον τρίτο κόσμο, παρά να θιγούν τα κεκτημένα τους.Επειδή η βλακεία είναι ανίκητη, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μας συμβεί το ατύχημα.

Καραβοκύρης

Να δούμε λίγο το δάσος και ας αφήσουμε το δέντρο του νομίσματος. Με οτιδήποτε νόμισμα η οποιαδήποτε οικονομία χρειάζεται κι άλλα πράγματα για να ευδοκιμήσει. Πρώτα απ' όλα χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς που τηρούν τους νόμους και δεν είναι διαβρωμένοι μέχρι το κόκκαλο. Χρειάζεται κουλτούρα πολιτών που καταδικάζουν και δεν επιδιώκουν το βόλεμα του εαυτού τους και των παιδιών τους στο δημόσιο. Χρειάζεται βουλευτές που δεν κρύβονται πίσω απ' την "ασυλία" για να καλύψουν τις βρωμιές τους. Χρειάζεται τραπεζικό σύστημα που δεν επηρεάζεται από "τηλέφωνα" και "παρεμβάσεις" για να δώσει δάνεια σε ημέτερους. Και τέλος χρειάζεται δικαστική εξουσία που λειτουργεί σαν πέλεκης και δεν εμποδίζεται να κάνει τη δουλειά της. Αυτά και άλλα πολλά, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, χρειάζονται να αλλάξουν. Και φυσικά το νόμισμα είναι το τελευταίο που χρειάζεται αλλαγή.

sterber

Και πεμπτο και εκτο........ σταλεγα , δε μ ακουγες , ναμαστε καλα κι εχει ο Θεος . Δεν αξιζει στην Ελλαδα να βρισκεται στην Ευρωζωνη . Φαινοταν απο την αρχη που τραβαει το πραγμα , τωρα ομως ειναι αργα , τωρα δεν θα παμε στη δραχμη , τωρα θα παμε για αρχη κατευθειαν στο γροσσι και επειτα στην ανταλλακτικη οικονομια . Στερνη μου γνωση να σ ειχα πρωτα !

Tassos

Οταν λετε να αλαζε πολιτικη η κυβερνηση τι εννοειτε? Δε μπορειτε να μας δωσετε ενα παραδειγμα? Πως μπορει να γινει πιο φιλικη στις επενδυσεις? Να μειωσει τους φορους - οπως προτεινει ο κ. μητσοτακης? Με ποιον τροπο θα μπορουσε να γινει αυτο - και να το δεχθουν οι δανειστες? Γιατι αυτη την ωρα οι επενδυσεις ειναι δυσκολες παντου - και οχι μονο στην Ελλαδα.

@

Οπως το λες: μειωνεις φορους κοβοντας παροχες, και κοβεις τα πολλα και πλουμιστα φτερα των συνδικαλιστων για να σιγουρευτεις οτι δουλευει ο κοσμος και δεν κατεβαινει για επαναστατικες ασκησεις στο συνταγμα. Και μη σε παρασερνει ο αλλος (Τσιπρας) που σου λεει οτι θα κοψει το συστημα υγειας. Υπαρχει πολυ λιπος εκει, και ετσι οπως δουλευει, ουτε σημερα εχεις περιθαλψη της προκοπης.

νικ

NAI, το αξίζουμε και το κερδίσαμε με το σπαθι μας...και ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!! ας προσεχε ο "σοφος" λαος τι ψηφιζε τα τελευταια 40 χρονια!!!

Κωστας

Παραφραζω και συμφωνω. Οι Ευρωπαιοι καλως προεβλεψαν οτι η αριστερη κυβερνηση θα ηταν ευκολοτερο να περασει δυσκολους νομους. Βεβαια, δεν ειχαν να χασουν και πολλα. Εξω απο την Ευρωπη αυριο το πρωι και καντε οτι καταλαβαινετε. Τα Σκοπια και η Βουλγαρια ειναι πολυ καλυτεροι φυλακες των νοτιων συνορων. Πηρε 17 ωρες στον Τσιπρα να το καταλαβει. Ομως ο Τσιπρας ακομα ζει τις μερες του δεκαπενταμελους, και σαν γνησιος απογονος ελληναρα που εχει μαθει να κοροιδευει το συστημα (φιλικο του, ουτως η αλλως), προσπαθει επισης να κοροιδεψει τους ξενους και να μην κανει τιποτα ουσιαστικο. (Εγω εξακολουθω να υποψιαζομαι οτι εχουν παντα ενα ποδι στην εξοδο, εγκατασταση μπολιβαριανης δημοκρατιας, και ενωση με τα αδερφια της ανατολης.) Εξακολουθει και δεν καταλαβαινει η αυτου μετριοτητα του καταληψια οτι τα 300Β ειναι ψιλα για την συντηρητικη νομενκλατουρα της Ευρωπης, και ευχαριστως τα θυσιαζουν για να πεισουν το κοινο τους οτι κανουν το σωστο στην Ελλαδα. ("Τους βοηθησαμε οσο μπορουσαμε, τωρα τερμα". Αν επαιζαν μπαλα, "κανουν σοβαρες μεταρρυθμισεις και βοηθαμε"). Αλλα για αλλη μια φορα η αριστερα χανει την μπαλα. Οπως το δευτερο μισο του εικοστου, η οικονομια και η τεχνολογια διαμορφωσαν τα γεγονοτα, ενω η αριστερα σκεφτοταν τις απανθρωπες βιομηχανιες του δεκατου ενατου. Ετσι και τωρα, με το μεταναστευτικο και τα προβληματα συνολικου υπερπληθυσμου, ο Τσιπρας αδυνατει να καταλαβει τον (σωστο) φοβο της Ευρωπης για τις ορδες των μεταναστων, και εμφανιζεται πιο κοντα στον Ερντογαν.

Relevant

Πάντα παίζει ο σκληρός εσωτερικός κύκλος, κυρίως με βόρειες χώρες και σιγά σιγά με ανατολικές, που θα προχωρήσουν σε βαθύτερη ένωση με κοινή οικονομική πολιτική. Ο νότος ψηφίζει γελωτοποιούς στυλ Ρέντσι, Γκρίλο, και Τσίπρα - ανθρώπους μηδενικά - απλά αστείοι λαοί. Οι Ισπανοί ίσως σωθούν με τον Ραχόι και οι Γάλλοι μάλλον έχουν περάσει το 'point of no return' με τους ελάχιστους και αστείους πολιτικούς που διαθέτουν σε όλο το φάσμα. Υπάρχει και η πιθανότητα για μόνιμο μνημόνιο και ΔNT της ΕE. Αλλά τα λεφτά μου τα έχω ποντάρει σε σουτάρισμα της Ελλάδας από το ευρώ - δεν τραβάει η ομάδα. Μετά, με ανθρωπιστική βοήθεια για φάρμακα, τρόφιμα, και καύσιμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία