tasos_karamitsos

Μυρίζει το πράγμα...

Τάσος Καραμήτσος

Το καλοκαίρι του 2014, όταν οι δανειστές είδαν ότι ο Σαμαράς έχασε τις ευρωεκλογές με τέσσερις μονάδες διαφορά και για να... διορθώσει την κατάσταση πρόσθεσε κάτι λαϊκιστές δευτέρας κατηγορίας στο υπουργικό του συμβούλιο, πήραν την απόφαση: αφού κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση αυτή φτάνει προς το τέλος της και δεν πρόκειται να χρησιμεύσει σε τίποτα, δεν μπορεί να περάσει ούτε καν ένα σχετικά εύκολο πακέτο μέτρων σε σχέση με τα προηγούμενα -το περίφημο email Χαρδούβελη-, την αποτελείωσαν μια ώρα αρχύτερα.

Ναρκοθέτησαν κάθε βήμα της για ένα εξάμηνο και στο τέλος, λίγο πριν την ώρα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, φρόντισαν να κάνουν γνωστό και ορατό διά γυμνού οφθαλμού παντού ότι τη θεωρούν τελειωμένη.

Σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα δεν βρίσκεται ακριβώς στην ίδια μοίρα με αυτήν του κ. Σαμαρά, αλλά... το πράγμα μυρίζει από μακριά το τέλος της.

Οι δανειστές γνωρίζουν ότι ο χρόνος για την κυβέρνηση μετράει αντίστροφα, αφού το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να μείνει στην εξουσία είναι έως τον Μάιο του 2019 και αυτό με το ζόρι. Πιο μετά αδύνατον αφού θα έχει χάσει πανηγυρικά τις ευρωεκλογές και θα πηγαίνει για... double score απ’ ό,τι έχασε στις εθνικές. Έτσι έπαθε και ο Σαμαράς άλλωστε. Έχασε με τέσσερις μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές και με οκτώ στις εθνικές.

Αλλά και μέχρι τον Μάιο του 2019 υπάρχουν ουκ ολίγες μεγάλες δυσκολίες, όπως η μείωση των συντάξεων από τον Δεκέμβριο του 2018, ίσως και η μείωση του αφορολόγητου ορίου αν επικρατήσει η λογική του ΔΝΤ.

Πάντως σίγουρα το πιο μεγάλο κακό για την κυβέρνηση -αν θέλει να το πάει μέχρι τον Μάιο του 2019- είναι ότι από τον Αύγουστο του 2018 θα έχει υπογράψει ένα αυστηρό πρόγραμμα εποπτείας δίχως παροχές και έως τις εκλογές οι πολίτες δεν θα έχουν δει κάποια σοβαρή βελτίωση στην τσέπη τους. Επομένως το μυθιστόρημα της καθαρής εξόδου και των καλύτερων ημερών θα πάει στράφι.

Οι δανειστές βλέπουν επίσης τα σημάδια της φθοράς και εκείνα της εντατικής προετοιμασίας για εκλογές. Η φθορά φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και φυσικά από τη σχέση με τους ΑΝ.ΕΛ., που ο Καμμένος τούς έχει μετατρέψει κυριολεκτικά σε τσίρκο. Λίγο πολιτικό φιλότιμο αν διέθετε ο κ. Τσίπρας, θα είχε ξεκαθαρίσει την κατάσταση, έστω και διακινδυνεύοντας την πρόωρη πτώση του. Υπάρχει όριο; Αλλά και η προετοιμασία είναι εμφανής, με δεκάδες χιλιάδες ρουσφέτια και διορισμούς, με επιδοτήσεις και επιδόματα του κομματικού στρατού.

Δεν υπάρχει -για μένα- καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά θα εξαγγείλει ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», έστω ολίγον παραλλαγμένο, αλλά σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δεσμεύσεις και τα μνημόνια που ανέλαβε και υλοποίησε από τον Αύγουστο του 2015 και μετά.

Όλο θα είναι ψεύτικο προκειμένου να πάει σε εκλογές και οι δανειστές θα τρίβουν τα μάτια τους για το... πόσα ψέματα μπορεί να ξαναπούν οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν τα πιο δραστικά μνημονιακά μέτρα (πολλά εξ αυτών πολύ σωστά). Αυτό ξέρουν και αυτό θα κάνουν, χωρίς βέβαια πολλές πιθανότητες να τους πιστέψουν περισσότεροι Έλληνες από όσους τους ακολουθούν σήμερα, δηλαδή περίπου το 20%-22% των ψηφοφόρων, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

δεν είναι όλα προβλέψιμα

δεν θα φύγουν ειρηνικά με εκλογές κλπ δεν προλαβαίνουν να γίνουν όσα λέτε, θα τους θα μας προλάβουν γεγονότα, στα Βαλκάνια ανάβει φωτιά βλ Κόσοβο, θα τους μείνει στα χαρτιά η προδοσία που τόσο βιάζονται να πράξουν, κάποιοι γνωρίζουν τις εξελίξεις επακριβώς λόγω προφητειών στις γνήσιες αναφέρομαι

dimitris13

καλημέρα σε όλους...σωστά τα λέτε κ. Καραμήτσο...μια σημείωση μόνο αυτό το 20-22% για το οποίο αμφιβάλλω(πιστεύω θα είναι χαμηλότερο)αναφέρεται στο 56% που ψήφισε το 2015...υπάρχει λοιπόν ένα 46% που δεν ψήφισε και που εάν 1 μέρος του το αποφασίσει αυτήν την φορά(έστω 10%) τα νούμερα θα είναι ακόμα πιο χαμηλά για τον θίασο...

Πωλ_Σ

Το πρόβλημα είναι πως αυτό το 20% δεν είναι συριζα, ούτε ήταν ποτέ. Είναι το σύνολο (και μάλλον μαζί με αυτούς και οι του πασοκ θα πρέπει να προστεθούν) των συμπολιτών μας που με θράσος και ατιμωρησία κάνουν το παν για την θέση του δημοσίου, σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να συντηρήσουν το πασοκικο δημόσιο, του τίποτα, της απαξίωσης, της τεμπελιάς, που για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάζει τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους, διαλύοντας τα πάντα στο... καθισιό του.

Hris

Ok, exeis dikaio, to allo 80% omos ti kanei?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία