Η αλήθεια για τη σύνθετη ονομασία
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Η αλήθεια για τη σύνθετη ονομασία

Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουν και αυτό είναι μια βασική αρχή, την οποία μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει παραβεί καμία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση -τουλάχιστον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- στην Ελλάδα. Ούτε η αντιπολίτευση, βέβαια, μπορεί να παίζει, αλλά... για να μην τρελαθούμε, τον πρώτο λόγο έχει όποιος κυβερνά, άρα δεν μπορεί να ξεκινάμε με το τι λένε ο Μητσοτάκης ή η Φώφη, αλλά τι θα υποστηρίξει το ενιαίο κυβερνητικό σχήμα Τσίπρα - Καμμένου.

Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να τοποθετηθεί, εφόσον το θέμα εξελιχθεί και φτάσουμε να έχουμε προτάσεις από τους διαμεσολαβητές για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων. Και ο Καμμένος φυσικά, ο οποίος ως βουλευτής και υφυπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ. είχε αποδεχτεί τη σύνθετη ονομασία. Ή όχι;

Δεύτερον, θα ήταν καταστροφικό να επαναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το κόλπο του δημοψηφίσματος, γιατί αυτή τη φορά δεν μπορεί να μετατρέψει το «Οχι» σε «Ναι». Και θα είναι κρίμα αν βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό όνομα με σαφή προσδιορισμό.

Τρίτον, η Ν.Δ. φυσικά και οφείλει να μη διευκολύνει την κυβέρνηση, εφόσον οι ΑΝ.ΕΛ. είναι υπέρ του «Οχι» έτσι γενικά και ειδικά, αν υπάρχει στο τραπέζι μια ανεκτή πρόταση για σύνθετη ονομασία. Αλλά, κακά τα ψέματα, δεν μπορεί και να αρνηθεί το σωστό, αυτό που έχει υποστηρίξει από την εποχή που τέθηκε το θέμα επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Εντάξει, μπορεί να υπάρξουν μερικοί Βορειοελλαδίτες βουλευτές της που να μη θέλουν να ακούσουν καν τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομα, το οποίο και είναι σεβαστό. Ας μην ψηφίσουν. Ωστόσο επισήμως και η θέση της αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

Θα πείτε -όσοι αντιτίθεστε στον ΣΥΡΙΖΑ- ότι έτσι η Ν.Δ. ή το (πρώην) ΠΑΣΟΚ διευκολύνουν τον Τσίπρα και ειδικά τον Καμμένο. Δίκιο έχετε κι εσείς αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο σωστό να λέει κάποιος την αλήθεια και να τιμά την άποψή  του μέχρι τέλους. Ούτως ή άλλως η κοινή γνώμη θα στείλει την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση για όσα είπε και δεν έκανε.
Μια σύνθετη ονομασία, λοιπόν, ειδικά με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι εθνικά σωστότερη θέση από το σκέτο «Μακεδονία» που τους αποκαλούν εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια και οτιδήποτε άλλο ή χαϊδεύει απλώς τα αυτιά μας ή λαϊκίζει ασύστολα, ειδικά όταν πρόκειται για ολόκληρο κόμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK