tasos_karamitsos

Η περιπέτεια της Βρετανίας

Τάσος Καραμήτσος

Λένε στις δουλειές του ιδιωτικού τομέα για τους εργαζομένους και τα στελέχη που γκρινιάζουν και απειλούν συχνά με παραιτήσεις διαμαρτυρόμενοι για όλους και για όλα ότι «οι παραιτήσεις ενίοτε γίνονται και δεκτές»

Κάπως έτσι συμβαίνει και με τα δημοψηφίσματα, όπου οι πολιτικοί θέτουν  για λόγους σκοπιμότητας λανθασμένα και άκρως επικίνδυνα ερωτήματα, με μοιραίο ορισμένες φορές αποτέλεσμα. Τρανό παράδειγμα η Βρετανία,  γιατί ο Κάμερον βέβαια εφάρμοσε τη λαϊκή εντολή για Brexit, ενώ ευτυχώς ο Τσίπρας... την έκανε γυριστή και σωθήκαμε.
Αλλά ας μείνουμε στη Βρετανία, που είναι το θέμα των ημερών. Το υποτιθέμενο σοβαρό αστικό κόμμα της χώρας, οι Συντηρητικοί, την οδηγούν ουσιαστικά σε μια μεγάλη εθνική περιπέτεια άνευ σοβαρού λόγου.

Προσοχή, η Αγγλία δεν ήταν μια χώρα σε ύφεση και κρίση όπως, ας πούμε, η Ελλάδα από το 2009 και μετά, αλλά, αντιθέτως, η οικονομία της πήγαινε πολύ καλά. Από το 1973 και μετά, που οι Βρετανοί μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, άρχισαν αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν, να φτάνουν και εντέλει να ξεπερνούν σε μεγέθη τις τρεις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες: της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Από το 2013 η βρετανική οικονομία είναι πιο ισχυρή από τον μέσο όρο των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, κάτι που είχε να συμβεί από το 1965.

Η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με την απεμπλοκή της βρετανικής οικονομίας από τα δεσμά του κρατισμού -τη 12ετή θητεία της Θάτσερ-κατέστησε το Λονδίνο χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου (εφάμιλλο της Νέας Υόρκης), με απίστευτους ρυθμούς ανάπτυξης και αποδόσεις στην οικοδομή, στον τουρισμό, στην παιδεία κ.λπ.

Παρά ταύτα η φαεινή ιδέα του συντηρητικού Κάμερον να θέσει θέμα Brexit προεκλογικά και να κάνει  δημοψήφισμα με το ερώτημα αυτό λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Δίχασε τη χώρα, δημιούργησε τεράστια αβεβαιότητα και φυσικά έδωσε πόντους στους Εργατικούς που, πρώτον, υποστήριξαν την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και, δεύτερον, βρήκαν εύκολο στόχο την αδύναμη αντικαταστάτριά του, τη Μέι, με άφθονο και άκοπο λαϊκισμό. Σε κανονικές συνθήκες, ηγέτες τύπου Κόρμπιν δεν θα στέκονταν πουθενά.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ένα και ξεκάθαρο: ότι όσοι ηγούνται μιας χώρας δεν εκλέγονται για να ικανοποιούν ό,τι ακούγεται δίκαιο και όμορφο στον κόσμο, ειδικά σε τόσο ταραγμένες εποχές. Κάτι που κάνουν κατά κόρον στην Ελλάδα για πολλά χρόνια οι πολιτικοί, ειδικά βέβαια η σημερινή κυβέρνηση.

Γιατί ενίοτε συμβαίνουν και εθνικές περιπέτειες ή ακόμα και εθνικές τραγωδίες, που μας στριφογύρισαν κι εμάς το 2015, χωρίς να έχουν εκμηδενιστεί ακόμα οι πιθανότητες να ξαναγυρίσουν.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Γιώργος

το 2016 εργάστηκα στο Λονδίνο απο τις αρχές του χρόνου, και παρακολούθησα την καμπάνια του brexit με μεγάλο ενδιαφέρων. Αρχικά μου είπαν εκεί οτι τους υποσχέθηκαν οτι κάποια στιγμή θα ψηφίσουν, και οτι ήταν σίγουρο 60-40 κατα του brexit. Το βασικό επιχείρημα του NAI ηταν οτι αν μεινουμε Ευρωπη τοτε 75 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ θα μπορούν να έρθουν ελεύθερα στην χωρα μας. Και το ΟΧΙ διατυμπάνιζε ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Βασικά η αγανάκτηση των Αγγλων και ο ρατσισμός τους σε ότι ήταν διαφορετικό, ήταν εμφανης και κατα εμε το αποτέλεσμα αναμενώμενο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τους είναι οι Πολωνοι και Ρουμανοι που έχουν κατακλύσει την Αγγλία και εισπράτουν επιδόματα και δωρεαν σπίτια, και οι μουσουλμάνοι για την εγκληματικότητα και τις μεγάλες οικογένειες του. . Εμάς τους Έλληνες μας έχουν κατατάξει "σε αυτούς εκει κάτω" , δηλαδή στην ίδια μοίρα με τους Τουρκους και Αλβανούς και δεν μας ξεχωρίζουν. Αυτήν την στιγμή χαίρονται διότι θα ξεβρωμίσει η χώρα τους, αλλα ανυσηχούν διότι οι εταιρίες και τα κεφάλαια άρχισαν να μεταναστευουν, και αναγνώρισαν οτι οι μετανάστες έσωναν την οικονομία τους με την υψηλή φορολογία που πλήρωναν. Ελπίζω και στην χώρα μας οι Αγγλοι να θεωρηθούν εργαζόμενοι τριτων χωρών και να προσδιοριστεί η μισθοδοσία τους ανάλογα. Επίσης, οι Αγγλοι δέν καταδέχονται να εργαστούν σε επαγγελματα όπως οικοδομή, ή σερβιτόροι, η καθαριστές, η μάγειροι. Είναι όλοι τους η μαλλον παριστάνουν οτι ειναι όλοι μόνο για τραπεζες, γραφεία, Δημαρχεία, Διευθηντές και Υψηλά στελέχη. Για τα άλλα εισάγουν φτηνούς και ακριβούς . Ακόμα και οι άχρηστοι Αγγλοι ή Αγγλίδες, εισπράτουν υψηλα επιδόματα και δωρεαν σπίτι ως ψυχοπαθής, βιασμένες, μάνα με παιδί, κ.α. Αυτά ενδέχεται να περιοριστούν και να αναγκαστούν να εργαστού στις θέσεις που θα αφήσουν οι μετανάστες, Προσωπικά, σιχάθηκα τον ρατσισμό τους, διαπίστωσα πόσο ελεινή φυλή είναι οι Αγγλοι, και πόσο εχθρικοί σε κάθε τι δέν είναι δικό τους. Καλά έκαναν και αποχώρησαν τότε, καλα θα κάνουν και οι μετανάστες να τους αφήσουν να ξεβρωμίσουν μόνοι τους τα σπίτια τους, και όχι μόνο. Το μέλλον θα δείξει ποιος έκανε σωστα.

Planet

Ενδιαφέρουσα η άποψη σου μία και από ότι φαίνεται έχεις ζήσει εκεί. Εγώ από κάτι φίλους γιατρούς που πήγαν Αγγλία έχω διαφορετική άποψη.

Γιώργος

Έχει ενδιαφέρον να μοιράζεται τις εμπειρίες σου, όχι τις γνώμες των φίλων σου. Πριν πάω Λονδίνο, είχα άλλη άποψη και εγώ. Και να σου πω κάτι? Όλοι οι Έλληνες εκεί περιμένουν την στιγμή να γυρίσουν πίσω. Η δήθεν φυσικη ανωτερότητα των Άγγλων, η οποία δεν αποδεικνύεται πουθενα, και ο κομπλεξικισμος τους είναι κάτι που δεν χωνεύεται. Μόνο τον αυστηρό νόμο τους φοβούνται και κρατάνε ακόμα τα προσχήματα. Η αποικιοκρατική τους νοοτροπία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή κουλτούρα που μας πουλάνε.

το δημοψήφισμα

έγινε στην Βρετανία με σύνθημα (( αη γουοντ μαη καντρυ Μπακ)) (( θέλω πίσω την πατρίδα μου ).Αυτό γιατί πριν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεχόντουσαν ελεγχόμενα κύματα μεταναστών από την βρετανικη κοινοπολιτεία πρώην αποικίες κλπ ,σε ελεγχομενο ρυθμό και αφομοιωσιμο βαθμό προς όφελος τους δηλαδή δεχόντουσαν ανθρώπους χωρίς προσιντα πτυχια και εκπαίδευση κλπ ανιδεικευτο εργατικό δυναμικό για να κάνουν όλες τις χαμηλομισθες χαμαλιδικες βρώμικες βαριές δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Άγγλοι και οι Άγγλοι κρατούσαν τις καλές δούλειες.Οταν όμως άνοιξαν τα βρετανικά σύνορα για Ευρωπαίους πολίτες τις καλες δούλευες των Άγγλων τις άρπαζαν για μικρότερο μισθό οι Ευρωπαίοι οι οποίοι και πτυχία έχουν και προσόντα και εξειδικευμένοι είναι και καλούς μισθούς παίρνουν ,ενώ η Βρετανία εφόσον μεινουν χρόνια εκεί και μείνουν άνεργοι ωφειλει να τους παρέχει προνοιακά επιδόματα τροφή στέγη περίθαλψη κλπ .Με τον ευσχημο τρόπο λοιπόν της ελεύθερης μετακίνησης εντος της ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανία έστρεψε το κύμα του (( Πολωνού υδραυλικού )) απο τη Γερμανία κατά Βρετανία μερια και μετά από λίγο άρχισαν στη Βρετανία οι απολύσεις Άγγλων υδραυλικών για να προσλάβουν Πολωνούς φθηνότερους και Άγγλιδων πωλητριων σε σούπερ μάρκετ κλπ για να προσληφθουν οι φτηνότερες πολωνεζες γυναίκες αδελφές θειτσες των Πολωνών υδραυλικών που τις κουβάλησαν κι αυτές στην Βρετανία μαζί τους , αθρωες προσληψεις Ελλήνων,Ιταλών γιατρών νοσηλευτών κλπ με αποτελεσμα τα σκηνικά με τις συχνές επιθεσεις μέσα στα λεοφωρεια απλού αγανακτησμενου κόσμου κατά πολιτών πρώην κομμουνιστικών χώρων της ευρωπαϊκής Ένωσης και νοτίων .Σίγουρα η βρετανική κυβέρνηση θα ανησυχησε με αυτά τα ολοένα και αυξανόμενα σκηνικά επιθέσεων και σωστά θα προέβλεψε ότι δεν θα μπορούσε να τα διαχειριστεί από ένα σημείο και πέρα και θα γινόταν το μπαμ ( εμφύλιος ανεξαρτητοποίησεις κλπ ) σε μια χώρα με φθίνουσα βιομηχανία λόγω υψηλών εργατικών με πληθωρισμο με διολίσθηση του νόμισματος της έναντι του ευρώ για αυτό και έκανε το λυτρωτικό δημοψήφισμα.Αλλωστε η Βρετανία δεν ήταν πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν στο ευρώ ήταν σε προνομιακή σχέση ,ζητούσε και έπαιρνε συνεχώς εξαιρέσεις και προνόμια έναντι των άλλων ,έπαιρνε τις περισσότερες αγροτικές επιδοτήσεις ,( τα περισσότερα στρέμματα τα χει η βασίλισσα Ελισάβετ και παίρνει τις περισσότερες επιδοτήσεις ).Θα τα χάσει αυτά η Βρετανία τώρα αλλά τουλάχιστον θα αποφύγει όλες τις δουλειες στη Βρετανία να τις πιάσουν Πολωνοί κλπ και οι Βρετανοί να είναι παρίες ζητουλες

ΓΙΩΡΓΟΣ Τ

Εζησα στο Λονδινο απο το 2000 εως το 2004. ΑΝ θυμαμαι καλα, τοτε βγηκε μουσουλμανος δημαρχος, για πρωτη φορα σε καποια πολη. Τωρα εχουν και στο Λονδινο. Απο εκεινη την εποχη, οι δρομοι ηταν γεματοι απο διαφορες εθνικοτητες, κυριως λογω της Κοινοπολιτειας. Τωρα περπατας στο Λονδινο και οι Αγγλοι ειναι μειοψηφια. Τουρισμος, Νοσοκομεια και Πανεπιστημιακες σπουδες ηταν οι μεγαλυτερες πηγες εσοδων. Η παλαι ποτε κραταια Βρετανικη βιομηχανια εχει ξεπεσει ποιοτικα. Παρα ταυτα, ηταν μια τροχοπεδη στα σχεδια της Γερμανιας. Εαν πραγματοποιηθει η εξοδος απο την Ευρωπη, η (τεως) Μεγαλη Βρετανια, θα εξαρταται απο τις ΗΠΑ. Η Ευρωπη θα υπαρχει κατω απο την απολυτη Γερμανικη κυριαρχια.

terres

Σύμφωνα με το αθρο οι Εγγλέζοι δεν είχαν λόγο να φύγουν από την Ευρωπαική Ένωση (ΕΕ). Τότε γιατί το έκαναν? Είχα καθηγητή αγγλικών Αγγλο και πριν λίγες εβδομάδες τον ρωτάω: συμφωνείς πως οι Αγγλοι έφυγαν από την ΕΕ γιατι δεν αντεχαν τα κύματα μεταναστών ιδίως από την νότια και δυτική Ευρώπη που έπαιρναν όλες τις δουλειές και τα επιδόματα και λόγω ΕΕ ήταν υποχρεωμένοι να τους δεκτούν? Μου απαντάει ''ναι''. Τον ρωτάω ''θα το παραδεχόσουν δημοσίως''? Μου απαντά πως δεν είναι πολιτικά ορθό (politically correct) να το παραδεχτεί! Ήδη ο πληθωρισμός στην Αγγλία αυξάνει ελαφριά και η λίρα ξεφτελίζεται. Ας μου πει κάποιος ποιο θα είναι το όφελος του Brexit. Το ότι η Αγγλία τα τελευταία χρόνια είχε ανάπτυξη αφήστε να το αμφισβητήσω, μιας και μόνον η Γερμανία πλέον έχει ανάπτυξη. Όταν είχα πάει λονδίνο ρώτησα τον ταξιτζή αν υπάρχουν εργοστάσια και μου είπε πως όλα έκλεισαν. Οπότε με μηδενική παραγωγή τι ανάπτυξη θα έχει η Αγγλία? Απλά παράγει σερβις και το...σιτι του Λονδίνου. Κάποιος γνωστός μου υπονόησε πως η Αγγλία θα γίνει κέντρο ξεπλύματος χρήματος. Ίσως... Η Αγγλία θα γίνει δυσπρoσιτη χώρα και τα αγγλικά πανεπιστήμια δεν θα είναι τόσο ελκυστικά, αφού δεν θα υπάρχουν Ευρωπαίοι φοιτητες που λόγω ΕΕ θα πληρώνουν λιγότερα, αλλά όλοι θα αναγνωρίζνται ως διεθνείς (overseas) φοιτητές και θα πληρώνουν ακριβά διδακτρα! Πάντως σε κουβέντα με εγγλέζους στο YouTube που είχα για το θέμα ρώτησα τι παράγει η Αγγλία και να μου πουν μια Αγγλική εταιρία διεθνούς εμβέλειας. Τελικά βρήκαμε την γκλαξκο σμιθ κλάιν (όπως λέμε κλαιν μαιν) που παράγει φάρμακα. Τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα αγαθά παράγονται Κίνα και Ινδία. Πέρα από το να ξεφορτωθούν τους ξένους, οι Εγγλέζοι έφυγαν από την Ευρώπη γιατί τους ξεγέλασαν οι Αμερικάνοι, αφού τους άκουσαν για το Μπρεξιτ, ενώ οι ΗΠΑ ήξερε ότι το Brexit θα είναι η καταστροφή τους. Η διπλή επίθεση των χακερς δεν ήταν τυχαία, όπως και οι 3 τρομοκρατικές επιθεσεις στην Αγγλία σε 1 χρόνο...

Για πες μας βρε Τάσο

Πρέπει να καταργηθεί η λαϊκή κυριαρχία; Αυτό που λέει το Σύνταγμα ότι κάθε εξουσία πηγάζει από τον λαό; Και με τι πρέπει δηλαδή κατά τη γνώμη σου να αντικατασταθεί; Από κάποια ελίτ; Και ποια ακριβώς;

@Για πες μας βρε Τάσο

Ό,τι ναναι είστε... Τί σχέση έχει η "λαική κυριαρχία", στο εσωτερικό ενός κράτους, με τις διεθνείς συνθήκες και συνεργασίες; Άλλα πράγματα δίνει κανείς για να γίνει μέλος ενός κλάμπ κρατών, όχι την "λαική κυριαρχία". Η αλήθεια είναι ότι η Βρετανία αυτοκτόνησε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποτέλεσμα εξαπάτησης των αφελών λαικών στρωμάτων από απατεώνες ολκής τύπου Φάρατζ και Τζόνσον, και τώρα τρέχουν και δε φτάνουν, μη ξέροντας πως να τα μαζέψουν.

Η Βρετανία γλύτωσε

Από τον ζουρλομανδύα της γερμανικής Ε.Ε. Εμείς εδώ έχουμε μείνει μέσα δυστυχώς, και καταστρεφόμαστε, κύριε @.

Παραμύθια πουλάς ...

Αν το Ελλήνικο δημοψήφισμα ήταν ΣΑΦΕΣ, και όχι ανούσιο ώστε να το ερμηνεύει ο καθένας όπως τον συμφέρει, θα ήταν τελείως διαφορετικά τα ποσοστά. Αν ρώταγε "θές να βγείς από το Ευρώ?" ή "θες να βγείς από την Ε.Ε ?", θα έβλεπες ότι είναι πολύ λίγοτεροι αυτοί που έχουν το κουράγιο για μια τέτοια σύγκρουση. Τώρα σε ερώτησεις "θες να δεχθείς τη πρόταση που μόλις απέσυρε ο Σοίμπλες ?" Απαντάει ο καθένας σε ότι ερώτηση φαντασιώνεται. Και μετά ο κάθε λαικιστής παρερμηνεύει τα γεγονότα για να ταιριάζουν στο αφήγημα του.

Τζουτζουκος

Ένα άλλο μάθημα είναι ότι τα "προπυργια της λογικής" πέφτουν από τη μία μέρα στην άλλη αν καταφέρει να πλειοψηφισει ο λαϊκισμός. Ο τελευταίος είναι η αχίλλειος πτέρνα της δημοκρατίας. Το είχε εντοπίσει και ο Σωκράτης από τις πρώτες μέρες σύλληψης του συγκεκριμένου πολιτεύματος. Υπάρχουν λύσεις αλλά είναι δύσκολο να προωθήσουν πολιτικά ακριβώς λόγω του λαϊκισμού. Είναι ένα τέρας που αυτοπροωθειται και αυτοαναπαράγεται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία