Τα λόγια έξω μετράνε διπλά
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Τα λόγια έξω μετράνε διπλά

Αγρια εβδομάδα για την Ελλάδα αυτή που πέρασε, για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετίζεται άραγε το ναυάγιο στο Παρίσι (με την τρόικα) με την τραγωδία στο Λονδίνο (Μηλιός - Σταθάκης στο Σίτυ); Μα φυσικά και σχετίζεται απολύτως, αφού ας μην ξεχνάμε ότι οι δανειστές, είτε είναι κράτη είτε ιδιώτες επενδυτές, είναι ένα πράγμα, μιλάνε και έχουν συνεχή επαφή μεταξύ τους.

Οι υπερβολές που άκουσαν τα στελέχη των επενδυτικών εταιρειών στο Λονδίνο από οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ (ίσως όχι και από τους δύο) σαφώς μεταφέρονται στις αγορές και μια και μιλάμε για το πρώτο κόμμα και με διαφορά στα γκάλοπ, τους φοβίζουν ακόμα περισσότερο. Οταν πας και λες σε ανθρώπους που ξέρουν τη διεθνή οικονομία σαν το σπίτι τους και διαχειρίζονται τρισ. ευρώ και δολάρια ότι «θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μας σβήσει το χρέος των 70 δισ. ευρώ ως χώρα», είναι λογικό να τρομάζουν. Γιατί πολύ απλά αυτό δεν θα το έκανε όχι ο Ντράγκι, αλλά ούτε ο Αϊ-Βασίλης.

Οταν μιλάς σε επενδυτές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν ακουμπήσει στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία περί τα 20 δισ. ευρώ σε τράπεζες, ομόλογα κ.λπ. και τους λες ότι είμαστε ένα τεράστιο «μπουρδέλο», λογικότατο είναι αυτοί να σκέφτονται το... ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Αυτά μπορεί να τα λέει κάποιο μικρό κόμμα που δεν θα κυβερνήσει ποτέ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να κυβερνάει σε δυο μήνες. Ή όχι;

Αυτά λοιπόν βλέπουν και οι ξένοι και αρχίζουν προκαταρκτικά το πνίξιμο από τώρα στη σημερινή κυβέρνηση. Στο Παρίσι οι τροϊκανοί είπαν στους Ελληνες αξιωματούχους: «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος κυβερνάει, τι κόμματα είστε, πότε έχετε εκλογές! Το μόνο που μας νοιάζει είναι να μη χάσουμε τα λεφτά μας». Αυτό που δεν τους είπαν, αλλά το εννοούσαν, ήταν ακόμα πιο προχωρημένο και σκληρό: υπονοούσαν απλώς ότι αν εσείς, δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, είστε μια φορά αναξιόπιστοι, αυτοί που έρχονται και μ’ αυτά που λένε είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Νομίζω ότι για τον ίδιο τον Τσίπρα και το επιτελείο του, που κάνουν σοβαρή προσπάθεια να φτιάξουν την εικόνα ενός κόμματος με κυβερνητική αξιοπιστία, η εβδομάδα στο Σίτυ ήταν όντως ατυχής. Υπάρχει χρόνος να την αλλάξει και πρέπει να αναθεωρήσει την τακτική του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ