Σπύρος Γκουτζάνης

Το σύντομο καλοκαίρι της Αριστεράς;

Σπύρος Γκουτζάνης

Στο ενδιάμεσο των εκλογών του 2012 αεροπλάνα από χώρες της ΕΕ προσγειώνονταν στο πολεμικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και ξεφόρτωναν χαρτονομίσματα για να μην ξεμείνουν τα ΑΤΜ -ήταν λίγο πολύ γνωστό αλλά το είπε δημοσίως πριν τις ευρωεκλογές η νυν ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Τώρα, πριν το δημοψήφισμα η Ευρωπαική Τράπεζα και οι εταίροι δεν έχουν κανέναν λόγο να καλύψουν τις ανάγκες σε χαρτονομίσματα, αντιθέτως χρησιμοποιούν την έλλειψη ως όπλο στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Τα ΜΜΕ ήδη από το Σάββατο τα ξημερώματα, μία ώρα μετά την αναγγελία της απόφασης για δημοψήφισμα έπαιζαν ουρές στα ΑΤΜ. Μα καλά αφού οι πολίτες βρίσκονταν στα νυχτερινά κέντρα και στις ταβέρνες ή κοιμούνταν, ακόμη δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν για την απόφαση, πολύ δε περισσότερο να υπολογίζουν τις συνέπειες, πότε πρόλαβαν να τρέξουν πανικόβλητοι στα ΑΤΜ. Το καλύτερο πλάνο που είχαν να δείξουν ήταν από ένα Μηχάνημα που περίμεναν πέντε-έξι άτομα. Αν έκανε κανείς μία βόλτα στις συνοικίες έβλεπε την συνήθη νυχτερινή ηρεμία. Φυσικά το πρόβλημα δημιουργήθηκε, αφού υπάρχει πραγματική έλλειψη, αλλά τα ΜΜΕ φρόντισαν να το επιτείνουν και να το επισπεύσουν και κυρίως να το μεγεθύνουν στην συνείδηση των πολιτών.

Παρομοίως έπαιζαν ελλείψεις και ουρές στα βενζινάδικα. Κι ας διαβεβαίωναν τα ΕΛΠΕ ότι έχουν επαρκή αποθέματα για τους επόμενους μήνες. Το επόμενο αγαπημένο θέμα είναι ουρές στα Σούπερ Μάρκετ, κι ας είναι γεμάτα τα ράφια και οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι διαθέτουν πίστωση ή και ρευστά διαθέσιμα για να εξασφαλίζουν επαρκή ανεφοδιασμό τουλάχιστον για το προβλεπτό μέλλον. Στόχος των ΜΜΕ, στον οποίο θυσιάζουν τα τελευταία διαθέσιμά τους σε αξιοπιστία είναι η πρόκληση φόβου, έτσι ώστε ακόμη κι εκείνοι που δεν θέλουν την λιτότητα, που επιθυμούν μία άλλη συμφωνία με τους δανειστές να πάνε να ψηφίσουν “ναι”, για να μην συνεχιστούν τα προβλήματα την Δευτέρα.

Στο παιχνίδι και πολλές επιχειρήσεις που δεν πιστώνουν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας τις αποδοχές του προηγούμενου μήνα. Δεν λέμε για τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα από την οικονομική κρίση και που κάνουν ηρωικό αγώνα σε αντίξοες συνθήκες, στο τέλος καθέ μήνα για να είναι εντάξει με τους υπαλλήλους τους. Αλλά πχ ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που έχει εισπράξει κανονικά τα δίδακτρα όλης της χρονιάς, αφού μέχρι και το τέλος Ιουνίου υπήρχε ρευστότητα, τί πρόβλημα έχει και δεν πληρώνει τους εργαζομένους του; Φυσικά εδώ πρέπει να επισημανθεί η βλακώδης απόφαση της κυβέρνησης που έκλεισε τις τράπεζες, με αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν, να μην μπορούν να κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές και να πληρώσουν κανονικά.

Έπεσαν όμως και οι μάσκες, επιμελητήρια, επαγγελματικοί φορείς και οργανώσεις, όχι απλώς πήραν θέση δημοσίως, αλλά πρωτοστατούν στον αγώνα υπέρ του “ναι”. Έδειξαν όλοι αυτοί, ότι τα προηγούμενα χρόνια που διαφωνούσαν με τα μνημόνια, το έκαναν απλώς για να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις και να μεταφερθεί το βάρος σε κάποιους άλλους. Τώρα δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα. Ακόμη και η ΓΣΕΕ ζητά να εφαρμοστεί ένα πιο σκληρό μνημόνιο, που θα έχει συνέπεια την κατάργησή της. Είναι εντυπωσιακή η υπερεκπροσώπηση του “ναι” στις ελίτ της χώρας σε εμφανή δυσαρμονία με την κοινωνία που υποτίθεται ότι εκφράζουν.

Αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται είναι ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα, που συντονίζει το Βερολίνο, για να πέσει η εκλεγμένη κυβέρνηση της Αριστεράς. Η κα Μέρκελ το είπε χθες, ότι η διαφορά δεν ήταν τα 400 εκατομμύρια, η διαφορά είναι πολιτική. Γι αυτό και ο κ. Σόιμπλε απέρριψε την ύστατη συμβιβαστική πρόταση της ελληικής κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι αυτό που θέλει το Βερολίνο δεν είναι μία συμφωνία έστω με τους όρους του, θέλει την πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς και την πλήρη παράδοση της χώρας. Άνευ όρων. Εάν κάτι μπορεί να καταλογίσει κανείς σε αυτή την κυβέρνηση είναι ότι σύρθηκε σε έναν πόλεμο που προσπάθησε να αποφύγει. Ακρίβώς επειδή προσπάθησε να τον αποφύγει τελικά μπήκε σε αυτόν απροετοίμαστη, αφήνοντας τον πληθυσμό της απροστάτευτο να δέχεται χτυπήματα από παντού. Τελικά μόνο το πλήθος μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον δυσμενή συσχετισμό που επιβεβαιώνει την δήλωση του πρωθυπουργού ότι “έχει την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία”.

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Εχθρός εδω... και δεν ειμαι ΜΜΕ

Η κυβέρνηση πήρε τη λαική ψήφο με τα παρακάτω: - Θα καταργήσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο - Δε μας ενδιαφέρει η παράταση του προγράμματος, δε θα ζητήσουμε παράταση - Εχουμε επεξεργασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα (Θεσσαλονικης) - Δε θέλουμε τα 7.2 δις - 751 ευρώ κατώτατος μισθός - Δεν θα πληρωθεί ΕΝΦΙΑ το 2015 - Εμείς δε θα κυβερνήσουμε με ΠΝΠ... Προφανώς όλα τα παραπανω τα εκανε, τα θυμάστε? Συνεχίζοντας: 24-4-15: Η ελληνική κυβέρνηση δεν εξετάζει σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης 17/5/2015: Βαρουφάκης: Αν γίνει δημοψήφισμα, θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ. Θα είναι αδικο να τοποθετηθει ο Ελληνας πολίτης απέναντι σε ενα τετοιο δίλλημα και να απαντησει με ενα ΝΑΙ η με ενα ΟΧΙ, 2/7/15: Λαφαζάνης: Κάνουμε ένα πείραμα να πιέσουμε με το δημοψήφισμα 3/7/15: Τσακαλώτος: Καναμε δημοψήφισμα γιατι δεν ήταν δυνατόν να περάσουν τα μετρα από την κοινοβουλευτική ομάδα Βαρουφάκης: Το να διακόψει η ΕΚΤ την ρευστότητα στις ελ. τράπεζες είναι τόσο πιθανό όσο να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος" 17/6/2015: Δ. Μάρδας: Διασφαλισμένες οι καταθέσεις - Δεν θα υπάρξει capital control Σακελλαρίδης: Καμία περίπτωση για capital control - Διασφαλισμένες οι καταθέσεις και το τραπεζικό σύστημα ισχυρό Λαπαβίτσας: Τις τράπεζες δεν τις κλείσαμε εμείς, τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ. Ντράγκι, 13/12/2014: O ΣΥΡΙΖΑ θα βαράει το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν 5-2-15: Σταθάκης: Πιθανή συμφωνία μέχρι τελη Φεβρουαρίου 9-4-2015: Βαρουφάκης Βέβαιος για συμφωνία στις 24 Απριλίου 15-3-15: Θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Πάσχα 12 Απριλίου 24-4-15: Δ. Στρατούλης: Εμείς εχουμε το πάνω χέρι γιατι χρωστάμε πολλά 13/5/2015: Στρατούλης: Να πάμε στους BRICS, να πάρουμε χρήματα χωρίς μνημόνια 20/6/2015: Λαφαζάνης: Η Ελλάδα θα γίνει ισότιμο μέλος της τράπεζας των BRICS 2/7/2015: Ρώσος ΥΠΟΙΚ. Δεν προτείναμε ποτέ στη Ελλάδα να γίνει μέλος BRICS Δημοψήφισμα Τσίπρα: Το ΟΧΙ μας δίνει διαπραγματευτική ικανότητα για να κλείσουμε συμφωνία. TI NA ΠΕΡΙΜΕΝΩ ??? Τους εχθρούς τους φτιαξατε μονοι σας

τασσος

Η λύσσα των εκδοτών και καναλαρχών να προβάλλουν την πολιτική σαπίλα που κατέστρεψε τη χώρα - αλλά έθρεψε τους ίδιους - είναι το καλύτερο επιχείρημα υπέρ του ΟΧΙ. Όσοι σας διαβάζουν και σας ακούν να λέτε "ναι σε οποιοδήποτε μνημόνιο αρκεί να είμαστε στο ευρώ" καταλαναίνουν τι πρέπει να κάνουν. Ακόμη και αν δεν γουστάρουν τους σιχαμένους Συριζαίους που έχουν μολύνει και διαστρέψει κάθε τι εθνικό και αληθινό δεν μπορούν παρά να στηρίξουν την κυβέρνηση που οι πολίτες ανέδειξαν με τρόπο ελέυθερο για να πετύχει την απεμπλοκή από τη σκλαβιά που επέβαλαν οι πλούσιοι και τα λαμόγια αυτής της χώρας. Ποτέ δεν θα γυρίσουμε πίσω στους Σαμαροβενιζέλους και τον Παπανδρέου, ούτε θα αφήσουμε τον Σταύρο να κυβερνήσει με την νεοφιλευλέυθερη γλίτσα και να αποτελειώσουν την πατρίδα. ΟΧΙ.

ΑΡΕΙΑΝΟΣ

ΑΝΤΕ ΒΡΕ, ΕΔΩ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑΜΜΕ.

Δεξιος

Τι θα πει "ειχαν πολιτικο προβλημα" με την κυβερνηση συριζα? κι εσενα αν ερχοτανε ενας γυφτος καθε μερα μεσα στο σπιτι σου, σου πουλαγε μουρη και κουνηματα και μαγκιες και κουτσαβακισμο και θεωριες και σου ζηταγε κι απο πανω, στα ισα, δανεικα κι αγυριγα, ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕΣ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" μαζι του? Θα ειχες και θα παραειχες μαλιστα. Αλλο αν ηταν ενας κανονικος λογικος ανθρωπος, θα συζητουσες. Τι δεν καταλαβαινεις? Σχετικα με την κυβερνηση συριζα και την ευρωπη ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ: ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ!!

Tragic

Σας συμβουλεύω κύριε να προμηθευτείτε χαρτί υγείας το συντομότερο γιατί ζείτε τον ύπνο του δικαίου.

M.Z.

Οι βουλευτές του ΣΡΖ που έσπευσαν στα ΑΤΜ της Voulis το Σάββατο ήταν παραπλανημένοι από τα ΜΜΕ; Βέβαια, τα δικά σας ψέμματα είναι πταίσματα μπροστά στα ασύστολα ψεύδη του ΠΘ, ότι τάχα το Δ/Ψ γίνεται επειδή του επέδωσαν τελεσίγραφο, ενώ ο Tsa ka λώτος ομολόγησε ότι γίνεται επειδή η συμφωνία δεν θα περνούσε από τη Vouli με την κυβερνητική πλειοψηφία

kennytheking

Εισαι απαραδεκτος και εγκαθετος!!! παντου ειχε ουρες απο τις 1 που βγηκε το ξεφτερι και αραδιαζε ασαφειες και τριχες οπως μια ζωη αραδιαζετε ολοι εσεις οι και καλα απολιτικ . Ειχατε σχεδιο και σας το αναγνωριζω το πηγατε τελεια μεχρι εδω αλλα υπαρχει και ενα σημειο που μετα απο αυτο τερματιζει το κοντερ και δεν παει παραπερα ... το πιασατε και τωρα πατε για ολεθριο ντελαπαρισμα και εξοδο χωρις επιστροφη για παντα !!!!Επισης σε ποια αριστερα αναφερεσαι ? Στην αριστερα του Κασιδιαρη ? Στην αριστερα του Καμμενου ? Ντροπη !!!!

κωστας

Βοηθεια, Βοηθεια! Οι κακοι γερμανοι θελουν να κατεβασουν την καλη μας κυβερνηση! Που μια αληθεια δεν μας ειπε. Που ενα πραγμα δεν εκανε καλα. Που τους κοροιδεψε ολους, αλλα τωρα περιμενει συμπαθεια. Που μας ειπε για 60 ευρω την ημερα αλλα δεν ειχε εικοσαρικα. Γκουτζανη, παρτο αποφαση. Μερικοι ανθρωποι δεν ειναι κομμουνιστες και αυτο δεν ειναι επιληψιμο. Και το οτι δεν θελουν κομμουνιστες στην γειτονια τους ειναι δικαιωμα τους. Δεν σου στειλανε τανκς. Μονο δεν σε δανιζουν (επιπλεον). Κρατα λοιπον τον φασισμο σου για σενα, και ασε εμας να εχουμε μια ελπιδα οτι θα εχουμε μια βοηθεια για να απελευθερωθουμε απο τον οψιμο φασισμο. Και να σου θυμισω οτι στη δυσκολη περιοδο 67-74, πολλοι ακουγαμε BBC, DW, για να μαθουμε τι γινοταν στον κοσμο και στη χωρα μας χωρις κυβερνητικη λογοκρισια. Σε πολλα ο κοκκινος φασισμος ειναι ιδιος με τον μαυρο...

NIONIOS

KYRIE GKOUZANH ,EIME O NIONIOS ME NIONIO,SAS STELNO AFTO TO EMAIL APO THN KO TO NHSI POU VRISKOUME,MOLIS TORA MPROSTA MOU EFTASE STHN PARALIA MIA FOUSKOTI VARKA(NTINKY LEGETE) ME PERIPOU 25 LATHOMETANASTES H METANASTES.TO TI MOU PROXENISE ENTYPOSI EINE OTI STHN VARKA ,OTAN ADIASE ,MPIKAN PERIPOU 25 ELLINES(TOUS AKOUSA POU MILAGAN ELLINIKA) KAI PROFANOS TRAVIKASN GIA TOURKIA.

.

Όταν με το καλό φθάσουμε σε συμφωνία, την οποιαδήποτε συμφωνία και η υπόλοιπη Ευρώπη αποφασίσει σαν εμάς, μέσω Δημοκρατικών διαδικασιών να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το αν αποδέχονται οι λαοί τους τα μέτα, τότε τι καμπάνια θα κάνετε; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία