Το #fygete και το αίτημα για εκλογές είναι σωστή αντιπολιτευτική τακτική;
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Το #fygete και το αίτημα για εκλογές είναι σωστή αντιπολιτευτική τακτική;

Είναι λάθος ή έστω βιαστική κίνηση η απόφαση της ΝΔ να ζητάει  επίμονα εκλογές και να προωθεί στο twitter το αντίστοιχο σύνθημα-hastang #fygete (  έξυπνη επινόηση –όπως λένε οι πληροφορίες- του Κ Κυρανάκη, Προέδρου της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και δραστήριου στελέχους της ΝΔ) ;

 Την θεωρία ότι αυτή η κίνηση ήταν λανθασμένη διαδίδουν όχι μόνον κυβερνητικά στελέχη , αλλά και ορισμένα στελέχη της ΝΔ . Οι τελευταίοι επισημαίνουν πως  μια και η ΝΔ δεν μπορεί να επιβάλει τις εκλογές, δεν χρειαζόταν να βιαστεί να τις ζητήσει  γιατί έτσι «αποδυναμώνει το αίτημα».

 Η  συγκεκριμένη λογική , έστω και αν πολλές φόρες γίνεται από ορισμένα στελέχη με κεντρικό στόχο την νέα ηγεσία της ΝΔ, δεν στερείται πραγματικών στοιχείων.
 Όντως, αν δεν έχεις την δυνατότητα να επιβάλλεις κάτι (και η ΝΔ δεν την έχει τώρα αυτή την δυνατότητα τεχνικά –κοινοβουλευτικά τουλάχιστον) είναι λίγο ριψοκίνδυνο να το ζητάς, μια και κινδυνεύεις να το «κάψεις».

Την ίδιαλογικήδιαπνέει και η άποψησύμφωνα με την οποία, η ΝΔ θα πρέπει στην Βουλή και να υπερψηφίζεισυγκεκριμένεςρυθμίσεις ή άρθρα των νομοσχεδίων , ακόμα και των μνημονικών, με τα οποίασυμφωνεί. Θα δείξειλένε πως δεν έχειπροκαταλήψεις, πως δουλεύει με γνώμονα την χώρα ενώ παράλληλα , υπερψηφίζονταςσυγκεκριμένεςδιατάξεις που πιθανόναφορούνσυγκεκριμένεςεπαγγελματικέςκατηγορίες, «θα ψαρεύει και στα εκείεκλογικάνερά».
Κλείσιμο

 Μόνον που και οι δυο αυτές αντιλήψεις , αν και δεν στερούνταιλογικής, ενδέχεται κα προκαλέσουνμεγάλοπρόβλημα στην ΝΔ και να στηρίξουν στην πράξη τον Σύριζα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

   Όταν ως κόμμα, η ΝΔ , θεωρεί πως η κυβέρνηση είναι «καταστροφική» για την χώρα, πως «οδηγεί την χώρα στα βράχια», πως «είναι ανίκανη και ιδεοληπτική» και άλλαπαρόμοιο, τότε δεν υπάρχεικαμία άλλη πιθανότητα , παρά να ζητάς να φύγει μια  ώρααρχύτερα.
 Άρα το αίτημα για εκλογές είναι ουσιαστικάμονόδρομος. Είναι η συνεχεία του σκεπτικού που αναπτύσσεις σε σχέση με το «κακό που κάνει στην χώρα η κυβέρνηση».

Βεβαίως , υπάρχουν οι θεωρίες που λένε πως πρέπει «να δώσειςχρόνο στην σημερινήκυβέρνηση ,να χρεωθείολοκληρωτικά τα σκληρά και καταστροφικάμέτρα που πήρε», έτσι ώστε «και πιο μεγάλη να είναι η νίκη σου στις επόμενεςεκλογές», αλλά και «να μην μπορεί για δεκαετίες να αρθρώσει ο πολιτικόςχώρος του Σύριζα και περί αυτόν, αξιόπιστολόγο ».

  Και αυτές οι θεωρίες δεν είναι χωρίςβάση και χωρίςλογική. Όμως εδώ πρέπει να μετρήσεις πιο είναι το μεγαλύτεροκακό. Και αν πιστεύεις ότι η παραμονή του Σύριζα στην εξουσίακαταστρέφει την χώρα , πρέπει να επιδιώξεις-με κάθε τρόπο- την ανατροπή του και να βάλεις τα αλλάζητήματα (κρίσιμα και αυτά και χρήζονταιδιαίτερηςμελέτης) σε δεύτερημοίρα. Όχι να τα αγνοήσεις, αλλά να μην τα έχεις στην πρώτηγραμμή.
 
 Έτσι, έρχεταιως φυσική συνεχεία και η ανάγκη, να μην ψηφίζεις τίποτε από αυτά που η κυβέρνησηφέρνει στην Βουλή. Ακόμα και αυτά, τα λίγα, με τα όποιαμπορεί και να συμφωνείς. Και αυτό γιατίαν ψηφίζειςέστω και κάποια από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση , δίνεις λάθος μήνυμα στον μέσο πολιτη.

 Του δίνεις την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει«συζήτηση», «διάλογος» αλλά και ένα είδος συνεργασίας με την κυβέρνηση. Και αυτό λειτούργει υπονομευτικά για την όλη προσπάθεια σου να πείσεις τους πολίτες ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, μια και η παραμονή της στην εξουσία βλάπτει την χώρα.

  Δεν είναι εύκολο, αν δεν είναι αδύνατο δηλαδή, να πείσεις τον μέσο πολιτη ότι θεωρείς την κυβέρνηση επικίνδυνη για την χώρα, αλλά εσύ ως αντιπολίτευση ψηφίζεις κάποια από τα προτεινόμενα από την ίδια μέτρα. Δηλαδή μπαίνεις σε συζήτηση μαζί της.

  Με μια τέτοια «συμμέτοχη» στην διαμόρφωση νόμων και διατάξεων, προκαλείς ερωτηματικά στον μέσο πολιτη για το τι τελικά είναι η σημερινή κυβέρνηση. Ουσιαστικά την εντάσσεις στο «αστικό καθεστώς» κάτι βεβαίως που λειτούργει ιδιαίτερα θετικά γι αυτήν. Και από την άλλη, εσύ ως αντιπολίτευση, δεν μπορείς να κάνεις σε όλους σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει (έστω και με μικρά βήματα) την λογική του καθεστώτος της χώρας αλλά και την όλη πολιτική και πολιτιστική κουλτούρα στην κοινωνία. Την οικονομική δομή, από φιλελεύθερη –δυτική (που χρειάζεται οπωσδήποτε μεγάλη διόρθωση και προσαρμογή) σε ένα περίεργο μείγμα κρατισμού με ρίζες σε λανθασμένες απόψεις που κυριάρχησαν και απέτυχαν στις χώρες του  πρώην «ανατολικού μπλοκ», με τραγικές επιπτώσεις στους πολίτες των χωρών αυτών.
Όταν συμμετέχεις σε αποφάσεις που προτείνει μια τέτοια κυβέρνηση , αυτόματα την ενοχοποιείς.

 Κάνεις δηλαδή αυτό που έκαναν ( εν αγνοία τους;) μια σειρά από γνωστοί αστοί πολίτικοι και αλλά γνωστά πρόσωπα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, που υπερασπίστηκαν ή και πολιτεύτηκαν με τον Σύριζα και έτσι του έδωσαν ένα είδος «νομιμοποίησης» στον μέσο πολιτη. Άφησαν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για φορέα απόψεων πολιτικού περιθωρίου και καθυστέρησης , αλλά για ένα ακόμα κόμμα που κινείται στον αστικό χώρο, άσχετα με τις σημαίες και τα λεγόμενα του.  Και αυτοί βοήθησαν καθοριστικά  τον Σύριζα να αποκτήσει την εκλογική πλειοψηφία. Και πολλοί από αυτούς σήμερα , φεύγουν από το κυβερνών κόμμα, άλλοι φωνάζοντας και άλλοι κρυπτόμένοι… Την δουλειά του Σύριζα όμως την έκαναν Και ο Σύριζα έξαλλου δεν τους χρειάζεται πια…

 Η υποστήριξη έστω και σωστών προτάσεων του Σύριζα, μπορεί να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα. Να «νομιμοποιήσει» και πάλι το κόμμα στην λογική του μέσου πολιτη Του πολιτη που η ΝΔ θέλει να πείσει ότι η κυβέρνηση  Σύριζα είναι επικίνδυνη για την χώρα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ