Ετσι όπως πάμε, δεν πάμε
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Ετσι όπως πάμε, δεν πάμε

Ο,τι και να λέμε, όσα γίνουν στα οικονομικά μας και στην ίδια μας τη ζωή δεν πρόκειται να γίνουν με ευχολόγια. Ωραίες είναι οι πολιτικές (παρεμβάσεις) και άλλα τινά, όμως αυτά που παίζουν τον βασικό ρόλο είναι τα νούμερα.

Και εν προκειμένω, το θέμα της ανάπτυξης που αν δεν πάρει μπρος όλοι θα αισθανόμαστε τουλάχιστον άβολα - και η κοινωνία, και οι επιχειρήσεις, και η πολιτική ηγεσία.

Αυτό που ζούμε σήμερα δεν θα πάει μακριά και μην ξεχνάμε τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα σε επίπεδο 3,5% μέχρι το 2022.

Η φούσκα του τουρισμού θα δούμε στο τέλος πόσο επέδρασε στο ΑΕΠ και πόσο ωφέλησε ουσιαστικά την οικονομία. Αναμφισβήτητα, τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας έχει περιορίσει δραματικά τον χρόνο των διακοπών του ή τις έχει μηδενίσει κιόλας.

Κλείσιμο
Ολα αυτά παραπέμπουν στις αλλαγές που πρέπει να κάνει το κυβερνητικό επιτελείο. Η επίσκεψη Μακρόν έχει τη σημασία της και για να λέμε και τα καλά ήταν η επίσκεψη Ολάντ που σηματοδότησε το 2015 τη συμμετοχή της Total στην κοινοπραξία με την Εxxon και τα ΕΛ.ΠΕ. για τις έρευνες των υδρογονανθράκων.

Τώρα, όμως, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια.

Από πολιτικής πλευράς, λείπει από την κυβέρνηση το πρόσωπο που θα χαράξει την αναπτυξιακή τροχιά και θα πάρει πάνω του μια αλλαγή τάσης στην οικονομία.

Το να υπάρχει υπερπλεόνασμα δεν πρόκειται μακροπρόθεσμα να λύσει το πρόβλημα, ούτε να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών για τη διευθέτηση του χρέους. Το ζήτημα, δε, της υπερφορολόγησης θα πρέπει η κυβέρνηση να το διορθώσει προτού την πλήξει και ουσιαστικά και πολιτικά. Η ΔΕΘ είναι μια καλή ευκαιρία.

Η οικονομία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ η σημερινή κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη. Παράλληλα, όσο καθυστερούμε τόσο παίζουμε με την τύχη μας.
Οι αγορές κορυφώνουν κι εμείς έχουμε χάσει την περίοδο όπου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έβρεχε λεφτά.

Η εύρεση κεφαλαίων σε ένα περιβάλλον διορθωτικό δεν θα είναι το ίδιο εύκολη, ενώ και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι μια βασική παράμετρος.

Σίγουρα ο πρόεδρος Τραμπ κάνει λάθη, όμως οι επιθέσεις που δέχεται από τα όλα τα πολιτικά λόμπι και τα μέσα ενημέρωσης που τον έχουν στοχοποιήσει από την αρχή μπορεί να οδηγήσουν σε μια αστάθεια που θα χτυπήσει και την οικονομία διεθνώς. Δεν είναι λίγα τα λόμπι που έχουν βαλθεί να μιλούν για επερχόμενη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ύφεση, αλλά και πτωτική αγορά 30ετούς διαρκείας!

Το ερώτημα είναι τι θα μπορέσει να υλοποιήσει ο Τραμπ απ' όσα έχει υποσχεθεί σε σχέση με τη φορολογία και την ανάπτυξη. Παράδειγμα, οι υποδομές.

Η αγωνία όμως είναι τι θα γίνει με την ελληνική οικονομία και την πορεία της σε περιίπτωση που αυτή η καταιγίδα ξεσπάσει με τα σημερινά δεδομένα. Καλύτερα να μην το σκεφτούμε αυγουστιάτικα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK