mpousmpourelis

Ετσι όπως πάμε, δεν πάμε

Παν. Μπουσμπουρέλης

Ο,τι και να λέμε, όσα γίνουν στα οικονομικά μας και στην ίδια μας τη ζωή δεν πρόκειται να γίνουν με ευχολόγια. Ωραίες είναι οι πολιτικές (παρεμβάσεις) και άλλα τινά, όμως αυτά που παίζουν τον βασικό ρόλο είναι τα νούμερα.

Και εν προκειμένω, το θέμα της ανάπτυξης που αν δεν πάρει μπρος όλοι θα αισθανόμαστε τουλάχιστον άβολα - και η κοινωνία, και οι επιχειρήσεις, και η πολιτική ηγεσία.

Αυτό που ζούμε σήμερα δεν θα πάει μακριά και μην ξεχνάμε τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα σε επίπεδο 3,5% μέχρι το 2022.

Η φούσκα του τουρισμού θα δούμε στο τέλος πόσο επέδρασε στο ΑΕΠ και πόσο ωφέλησε ουσιαστικά την οικονομία. Αναμφισβήτητα, τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας έχει περιορίσει δραματικά τον χρόνο των διακοπών του ή τις έχει μηδενίσει κιόλας.

Ολα αυτά παραπέμπουν στις αλλαγές που πρέπει να κάνει το κυβερνητικό επιτελείο. Η επίσκεψη Μακρόν έχει τη σημασία της και για να λέμε και τα καλά ήταν η επίσκεψη Ολάντ που σηματοδότησε το 2015 τη συμμετοχή της Total στην κοινοπραξία με την Εxxon και τα ΕΛ.ΠΕ. για τις έρευνες των υδρογονανθράκων.

Τώρα, όμως, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια.

Από πολιτικής πλευράς, λείπει από την κυβέρνηση το πρόσωπο που θα χαράξει την αναπτυξιακή τροχιά και θα πάρει πάνω του μια αλλαγή τάσης στην οικονομία.

Το να υπάρχει υπερπλεόνασμα δεν πρόκειται μακροπρόθεσμα να λύσει το πρόβλημα, ούτε να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών για τη διευθέτηση του χρέους. Το ζήτημα, δε, της υπερφορολόγησης θα πρέπει η κυβέρνηση να το διορθώσει προτού την πλήξει και ουσιαστικά και πολιτικά. Η ΔΕΘ είναι μια καλή ευκαιρία.

Η οικονομία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ η σημερινή κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη. Παράλληλα, όσο καθυστερούμε τόσο παίζουμε με την τύχη μας.
Οι αγορές κορυφώνουν κι εμείς έχουμε χάσει την περίοδο όπου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έβρεχε λεφτά.

Η εύρεση κεφαλαίων σε ένα περιβάλλον διορθωτικό δεν θα είναι το ίδιο εύκολη, ενώ και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι μια βασική παράμετρος.

Σίγουρα ο πρόεδρος Τραμπ κάνει λάθη, όμως οι επιθέσεις που δέχεται από τα όλα τα πολιτικά λόμπι και τα μέσα ενημέρωσης που τον έχουν στοχοποιήσει από την αρχή μπορεί να οδηγήσουν σε μια αστάθεια που θα χτυπήσει και την οικονομία διεθνώς. Δεν είναι λίγα τα λόμπι που έχουν βαλθεί να μιλούν για επερχόμενη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ύφεση, αλλά και πτωτική αγορά 30ετούς διαρκείας!

Το ερώτημα είναι τι θα μπορέσει να υλοποιήσει ο Τραμπ απ' όσα έχει υποσχεθεί σε σχέση με τη φορολογία και την ανάπτυξη. Παράδειγμα, οι υποδομές.

Η αγωνία όμως είναι τι θα γίνει με την ελληνική οικονομία και την πορεία της σε περιίπτωση που αυτή η καταιγίδα ξεσπάσει με τα σημερινά δεδομένα. Καλύτερα να μην το σκεφτούμε αυγουστιάτικα!

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Προγραμματισμένο το μέλλων.

Δεν θα υπήρχε καμία αγωνία αν γνωρίζαμε τον τρόπο σκέψης των Μαρξιστών. Όταν σε κάποιο κράτος ανέτειλε η επικράτηση τής ιδεολογίας τής σημερινής κυβέρνησης της κομμουνιμαρξιστικης φασιστικής, το πρώτο πού γίνονταν ήταν η Αλλαγή τής ιδιοκτησίας.Μπουκαριζαν τα κομμουνια και καταλάμβαναν την ιδιοκτησία των καπιταλιστών. Επειδή έχουν μείνει μόνοι στον κόσμο, με τρέλλα τους δεν μπορούν να το κάνουν πλέον. Μπορούν εύκολα όμως να ροκανίζουν τις περιουσίες των άλλων. Φτωχοί ή πλούσιοι. Κόβοντας τις δουλειές, και φορολογοντας αντισυνταγματικα ,έχοντας δύο χρόνια ακόμα. Κατοχειρονοντας σύγχρονως και τούς ψηφοφόρους τους στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και εδώ η προπαγάνδα,το άσπρο γίνεται μαύρο και ταναπαλιν ,θα συνεχίσουν να κυβερνούν .Να ληστεύουν να ασχημονουν. Με την αντιπολίτευση να περιχαρακώνεται στις παλιές αξίες χωρίς ουδεμία συνταγματική παραχώρηση. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πιο προγραμματισμένη εξέλιξη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία