LIVE

Κορωνοϊός

felekis_nikos

«Εμβόλιο» 65 δισ. στη μάχη κατά της ύφεσης

Νίκος Φελέκης

Εξετάζεται η ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων να μην περιοριστεί μόνο στη ρευστότητα που θα παράσχουν οι τράπεζες, αλλά να γίνει και με απευθείας κρατική βοήθεια - Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της ύφεσης, οι διαφωνίες Βόρειων και Νότιων στην Ε.Ε. και οι προοπτικές του αναπτυξιακού ριμπάουντ

Η σταδιακή άρση της καραντίνας σηματοδοτεί και την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού. Το υγειονομικό στοίχημα κερδήθηκε. Τουλάχιστον προσώρας. Τώρα το πρόβλημα είναι η οικονομία. Στην κυβέρνηση εμφανίζονται να έχουν πλήρη επίγνωση αφενός της αυξημένης δυσκολίας που παρουσιάζει η επίλυση των παρενεργειών στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και αφετέρου της (αναμενόμενης) όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης για τα θέματα της ύφεσης, της ανεργίας, των επενδύσεων, των οικονομικών ενισχύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του μπορεί να έχουν αίσθηση της έκτασης και έντασης της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης, όμως επειδή αυτή είναι συνάρτηση της προόδου (σε φάρμακα και κυρίως εμβόλιο) από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, είναι λογικό να έχουν δυσκολία στην εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην κοινωνία. Εχουν αποφασίσει πάντως να μην κάνουν πολιτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης, προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές, όπως κάποιοι, ακόμη και από τη συμπολίτευση, προτρέπουν.

Οπως μας λένε, αυτό που προέχει είναι, εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να στηριχθούν κλάδοι και επιχειρήσεις που είτε είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, είτε συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, είτε έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό. Και οι οποίες -όχι όλες, αλλά αρκετές- βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους που βρίσκονται στις πλούσιες χώρες και οι οποίοι στηρίζονται αναφανδόν από τις κυβερνήσεις τους.

Με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να ενισχύσει με περίπου 1 τρισ. ευρώ εταιρείες γερμανικών συμφερόντων προκειμένου αυτές όχι μόνο να ξεπεράσουν τα προβλήματα, αλλά και να επεκταθούν εξαγοράζοντας τα «διαμάντια» των φτωχότερων κρατών που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού.

Περί κρατικοποιήσεων

Κρατικοποιήσεις πάντως, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και για να μην επαναληφθούν αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος, δεν θα γίνουν, παρότι υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις και κατά ορισμένους, σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως να είναι και η καλύτερη λύση. Εξετάζεται, όμως, σοβαρά η ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων να μην περιοριστεί μόνο στη ρευστότητα που έχουν δεσμευθεί ότι θα παράσχουν οι τράπεζες, αλλά να γίνει και με απευθείας κρατική βοήθεια είτε με συνδυασμό δανείων και κεφαλαιακών ενισχύσεων είτε με αγορά προνομιούχων (και όχι κοινών) μετοχών, ακόμη και με CoCos και warrants.

Εν πάση περιπτώσει, να δοθεί με τρόπους που να στηριχθούν μεν οι επιχειρήσεις, αλλά να μην εξαερωθεί -όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες- και η κρατική ενίσχυση. Ο προβληματισμός εστιάζεται τόσο σε επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, ο ΟΛΘ, η Αττικό Μετρό, όσο και σε ιδιωτικές εταιρείες όπως η Aegean, η ΔΕΛΤΑ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς και σε εταιρείες ή κλάδους (τουρισμός, μεταφορές, ιχθυοκαλλιέργειες, οινοποιία κ.ά.) που τα προϊόντα τους έχουν αξιοπρόσεκτη προστιθέμενη αξία και λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν πρόσθετα και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ακόμη και επιβίωσης.

Κρίσιμο πάντως μέγεθος για το τι τελικά (και σε ποια έκταση) θα συμβεί είναι οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων. Η 6η Μαΐου, που η Κομισιόν θα παρουσίαζε, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Απριλίου, την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης και Αλληλεγγύης και τους τρόπους χρηματοδότησης των κρατών-μελών της Ε.Ε., παρήλθε άπρακτη. Σύμφωνα με πληροφορίες -και επειδή οι διαφωνίες Βόρειων και Νότιων παραμένουν ισχυρές- ούτε την επόμενη εβδομάδα, όπως κάποιοι του οικονομικού επιτελείου προεξοφλούσαν, θα έχουμε συμφωνία. Η συζήτηση, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, παραπέμπεται για τα τέλη Μαΐου με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν, ιδιαίτερα οι χώρες που έχουν μεγάλη ανάγκη, τα ποσά που μπορούν να λάβουν και με τι όρους.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ακριβής γνώση περί του recovery fund είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού εάν το ποσό που θα (δικαιούται να) πάρει η χώρα μας είναι, όπως υπολογίζεται, της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και από τα οποία το 50% θα είναι επιχορήγηση και το υπόλοιπο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, τότε μπορεί να μην πάρει το δάνειο που της αντιστοιχεί από τα 240 δισ. ESM (περίπου 4 δισ.) και να γλιτώσει έτσι τις μνημονιακές δεσμεύσεις που αυτό συνεπάγεται.

Αντίθετα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα μερίδια (περίπου 5 δισ.) που της αντιστοιχούν από το πρόγραμμα (100 δισ.) της Κομισιόν για την απασχόληση και τα 200 δισ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αν στα προαναφερόμενα 25 δισ. (20+5) προσθέσουμε τουλάχιστον άλλα 25 που υπάρχουν από τα ταμειακά διαθέσιμα, τις εισπράξεις από τις εκδόσεις ομολογιών και το λεγόμενο «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η χώρα μπορεί να διαθέσει έως και 50 δισ. για να αντιμετωπίσει την κρίση λόγω κορωνοϊού.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα περίπου 15 δισ. δάνεια που οι διοικήσεις των τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι θα διαθέσουν στις επιχειρήσεις εντός του 2020 και με διαφοροποιημένα, συγκριτικά με το παρελθόν, κριτήρια όσον αφορά τις εμπράγματες διασφαλίσεις τους.

Η σχετική (ταμειακή και σε επίπεδο εγγυήσεων) άνεση σε συνδυασμό με την κρυφή -εδραζόμενη όμως σε πληροφορίες- αισιοδοξία ότι εντός του 2020 θα έχει βρεθεί το εμβόλιο για τον COVID-19 και δεν θα χαθεί εντελώς η τουριστική περίοδος είναι, όπως λέγεται, και ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται υπεραισιόδοξος για το ποσοστό της ύφεσης στα καθ’ ημάς. Το -4,7% είναι κοντά στο -4% που προβλέπει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, όμως απέχει παρασάγγας από το -9,7% που προβλέπει η Κομισιόν. Κυβερνητικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα προτιμούσαν πάντως, όπως λένε, ο Χρήστος Σταϊκούρας να υιοθετήσει την άποψη της Κομισιόν προκειμένου να αποφευχθεί, στο μέλλον, πολιτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση για τα ποσοστά της ύφεσης και τις συνακόλουθα κυβερνητικές ευθύνες.

Επίσης θα προτιμούσαν η Κριστίν Λαγκάρντ να στείλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα -και να μην περιμένει τρεις μήνες- στη Γερμανία την απάντηση της ΕΚΤ σχετικά με τη νομική αμφισβήτηση της εγκυρότητα της Ποσοτικής Χαλάρωσης από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό της Δικαστήριο. Η ένταξη προσφάτως των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα -κατά παρέκκλιση των κανόνων και με αιτιολογία την αντιμετώπιση της πανδημίας- αποτελεί σημαντικό πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για να αντιμετωπίσει με επιτυχία η χώρα μας την κρίση. Και κατά συνέπεια, οποιαδήποτε αμφισβήτηση που θα αυξήσει τις πιέσεις των αγορών και ιδιαίτερα των «κορακιών» θα συνιστούσε αρνητική εξέλιξη.

Ομως δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι η ίδια η ΕΚΤ και το ενωσιακό δίκαιο που θα τιναχτούν στον αέρα αν γίνουν δεκτές οι ενστάσεις του δικαστηρίου της Καρλσρούης. Η ΕΚΤ, όπως μας λέει ανώτερο στέλεχός της, είναι ευρωπαϊκή αρχή και απολογείται μόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν αρχίσει κάθε εθνικό δικαστήριο των κρατών-μελών της Ε.Ε. να την εγκαλεί για αποφάσεις της, τότε ουσιαστικά καταργείται, ενώ καίριο πλήγμα θα δεχθεί και η συνοχή της Ε.Ε., αφού ιδιαίτερα οι ακραίοι λαϊκιστές και οι αντιευρωπαϊστές θα μπορούν να φορτώνουν στη Φρανκφούρτη δικές τους εγχώριες ευθύνες. Για να εκτονώσει την ένταση, η διοίκηση της ΕΚΤ θα στείλει -ενδεχομένως και εντός του Μαΐου και μάλιστα μέσω της Μπούντεσμπανκ και όχι απευθείας στο γερμανικό δικαστήριο- κάποιες από τις μελέτες που τεκμηριώνουν τις αποφάσεις της για την Ποσοτική Χαλάρωση.

Οι προοπτικές

Πάντως και εν κατακλείδι, το Μαξίμου ελπίζει ότι στο πεντάμηνο της (βασίμως πιθανολογούμενης) ύφεσης του κορωνοϊού θα ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα της επίπτωσης από την πανδημία στην οικονομία, η ζημιά θα είναι μεγάλη αλλά όχι ανεπανόρθωτη, ενώ οι προοπτικές του λεγόμενου αναπτυξιακού ριμπάουντ θα αυξηθούν κατά πολύ εάν δεν έχουμε νέο κύμα πανδημίας και στο μεταξύ έχει βρεθεί, όπως υποστηρίζουν οι ειδήμονες, το εμβόλιο. Η αίσθηση ότι επίκειται η ανακάλυψη εμβολίου και φάρμακο, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι σημαντική παράμετρος στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος που χρειάζεται η οικονομία για να αναρρώσει.

Επίσης, και παρά τις επιμέρους ενστάσεις, ακόμη και το άνοιγμα των σχολείων συντελεί στη διαμόρφωση θετικού οικονομικού κλίματος αφού δίνει την εντύπωση επιστροφής στην κανονικότητα. Αρκεί βεβαίως να μην υπάρξουν ατυχήματα που θα οδηγήσουν εκ νέου σε καραντίνα. Ακόμη κι αν δεν έχουμε γενικό lockdown, αλλά επιμέρους περιορισμούς και απαγορεύσεις, η επίπτωση στην ψυχολογία θα θέσει πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, ενώ θα επιβαρύνει και το πολιτικό κλίμα, το οποίο, όπως πιστοποιούν και οι δημοσκοπήσεις, είναι εύκρατο, σήμερα, για τη συμπολίτευση, αλλά μπορεί να αλλάξει εάν τα πράγματα δεν πάνε, όπως ευελπιστούν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, δεξιά. 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Επιτέλους, επανεμφάνιση του "δημοσκόπου"...

Επιτέλους, ένα σχόλιο από τον πασίγνωστο "δημοσκόπο". Με τη γνωστή ποιότητα και αξιοπιστία.

Είναι απορίας άξιο...

Γιατί τις προηγούμενες ημέρες, στον ιστότοπο αυτόν δεν αναρτήθηκαν τα σχόλια του δημοσκόπου... Ο ίδιος τα αναζήτησα και τα βρήκα στον ενημερωτικό ιστότοπο newsbeast

ΤΙΜΩΡΟΣ

Ψευτοδημοσκοπε, Θυμάσαι τα δεκάδες σχολια κατά της κυβέρνησης στο προηγούμενο άρθρο του κυρίου Φελεκη? Αυτά που σε ενοχλουσαν κι έτρεχες πανικοβλητος να απαντας?! Σίγουρα θυμάσαι! Ε" επειδή μου αρεσαν, τα συγκέντρωσα και τα αναδημοσιεύω Παντού!! Κυρίως στα social, αλλά όχι μόνο. Χιχιχιχιχιχι

Προς τον σχολιαστή με το ψευδώνυμο "ΤΙΜΩΡΟΣ"...

Κύριε σχολιαστά, εκτιμώ ότι θα είναι σοφό να αλλάξετε το ψευδώνυμό σας. Το "δημοσκοπο - πονεμένος" σας πηγαίνει γάντι.

Δημοσκόπηση της Opinion Poll, την 10-05-2020: Νέα Δημοκρατία 50,75 %, Σύριζα 25,25 %...

Την 10-05-2020 ανακοινώθηκε η δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll, για τον μήνα Μάϊο 2020. Αφαιρώντας την Αποχή, το Λευκό και το Άκυρο, (8,7%) και κατανέμοντας αναλογικά με τη δύναμή τους στα κόμματα την αδιευκρίνιστη ψήφο,(11,5 %), τα αποτελέσματά της είναι: Νέα Δημοκρατία 50,75 %, Σύριζα 25,258 %, Κίνημα Αλλαγής 5,68 %, ΚΚΕ 6,31 %, Ελληνική Λύση 5,05 %, Μέρα 25 3,78 %, Χρυσή Αυγή 1,38 % και 'Αλλο Κόμμα 2,52 %. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία έχει κατακτήσει πλέον την ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, προηγείται του Σύριζα κατά 25,50 %, και τα τρία από τα τέσσερα κόμματα της Δεξιάς – Κεντροδεξιάς, (Νέα Δημοκρατία, Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή), λαμβάνουν συνολικά το 57,18 % των ψήφων, (το άλλο κόμμα, δηλαδή η Δημιουργία Ξανά, δεν καταγράφεται δημοσκοπικά άνω του 1 %)!!! Εάν γίνονταν εκλογές, με το εκλογικό σύστημα του Σύριζα, τα αποτελέσματα σε αριθμό βουλευτών είναι: Νέα Δημοκρατία 157, Σύριζα 78, ΚΚΕ 19, Κίνημα Αλλαγής 18, Ελληνική Λύση 16 και Μέρα 25 12. Εάν γίνονταν εκλογές, με το εκλογικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα σε αριθμό βουλευτών είναι: Νέα Δημοκρατία 181, Σύριζα 65, ΚΚΕ 16, Κίνημα Αλλαγής 15, Ελληνική Λύση 13 και Μέρα 25 10.

Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα: Από το 8,32 % στο 25,50 %...

Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα, ήταν 8,32 % στις εθνικές εκλογές της 07-07-2029. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της δημοσκόπησης, η διαφορά έχει εκτοξευθεί στο 25,50 %, 10 μήνες αργότερα. Δηλαδή, έχει υπερτριπλασιασθεί. Συριζαίοι, τα πάτε περίφημα...

Πρόκειται για την 5η δημοσκόπηση του μηνός Μαίου 2020…

'Εχουν προηγηθεί οι δημοσκοπήσεις των εταιριών: Pro Rata, Interview και Pulse και η δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. 'Ολες δείχνουν το ίδιο. Η Νέα Δημοκρατία έχει διπλάσιο ποσοστό από εκείνο του Σύριζα, 10 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές της 07-07-2019.

Φίλε, μας έλειψες. Πολύ...

Διαπιστώνεις την αξία των ανθρώπων και των πραγμάτων, μόνον όταν τα στερηθείς. Φίλε, μας έλειψες. Πολύ...

Συριζαίοι, το' πε - το' πε ο "δημοσκόπος", ...

'Ότι προσπαθείτε ασκόπως...

Θραξ

Κύριε αρθρογράφε τα εμβόλια των 65 δις πού λέτε θα λέγονται ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ

σιγα σιγα κ.Φερεκη

μη ξυλωνεστε τοσο πολυ μονο η προπαγανδα θα σας μεινει.Ευτυχως που αφησε ο Αλεξ 36 δις ευρω και κουνιουνται οι νδκρατες.Ακου 65 δις στη μαχη του κορονοιου? Ετουτοι εδω δεν ειναι ικανοι να κρατησουν περιπτερο σε δραστηριοτητα .Το μονο που ξερουν ΑΡΙΣΤΑ ειναι οι μιζνες και τα μνημονια και να εισαι σιγουρος οτι θα μας τα φορεσουν δυο τρια ακομα οποτε θα βλεπεις οι μουτζες θα κρυψουν τον ηλιο γιαυτο να εισαι σιγουρος.

Θεέ μου

δεν κατάλαβες ρε φίλε ( φίλε τρόπος του λέγειν) ότι αυτός ο φέλεκας είναι δικός σας ; συριζας είναι. όμως τι τα ήθελες κοίτα τι γίνεται από σχόλια

Ιδού γιατί η Νέα Δημοκρατία θα σαρώσει τον Σύριζα...

"Με πρωτοφανείς υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, αφήνοντας μάλιστα και σεξιστικές αιχμές, επιτέθηκε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. Με οχετό ύβρεων, ο κ. Πολάκης σχολίασε έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του καναλιού και αφορούσε τις χώρες που διεξάγουν τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ ανά κρούσμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σελίδα Our World Data που συλλέγει διαθέσιμα στοιχεία από έρευνες ανά τον κόσμο η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση πραγματοποιώντας 32,9 τεστ ανά θετικό κρουσμα, όταν η Πολωνία διεξάγει 28,1 τεστ. Το σχόλιο του κ. Πολάκη, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις, ήταν το εξής: «ΤΕΣΤ ΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ!!!!! ΕΛΕΟΣ !!!! Τι λεσ βρε λοιμωγμενο σούργελο, βρε σκοϊλικιασμενη ΕλλικικοΣΚΑΙταισμενη, γ@μω το μετζη του νεούκτη μου". (Πηγή: iefimerida.gr)

Θα ψηφίζουμε τη Νέα Δημοκρατία, εφ΄όρου ζωής!!!

Η σύνδεσή μας με τη Νέα Δημοκρατία είναι μόνιμη πολιτική επιλογή. Την οποία καθιστούν ακατάλυτη οι ανατριχιαστικές διατυπώσεις του αλέξη τσίπρα: ''Η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν", οι αστείες απειλές του παύλου πολάκη: "Mετά θα λογαριαστούμε", "Θα ξανάρθουμε και όλα θα είναι αλλιώς" και οι χυδαιότητες του ηλία γρηγόρη:: «… Και στη δεύτερη φορά αριστερα, δεν θα παιξουμε όπως στην πρώτη…. ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΑΧΝΩΣΟΥΜΕ!!»

Kostas xray

Όλο αυτό συμβαίνει γιατί ο λαός είναι αμνήμων, ανημέρωτος,απαίδευτος. Πιστεύω πως όλοι αυτοί που θεωρούν την χώρα ιδιοκτησία τους, χαρακτηρίζουν τον λαό απλά ηλίθιο και γελούν με την κατάντια του. Όπως και να το δεις το πράγμα, από όποια οπτική γωνία,με όποια οικονομική θεωρία, βάζοντας στην εξίσωση το ένστικτο της επιβίωσης, ΔΕΝ ψηφίζεις για κυβερνήτες, αυτούς που κατέστρεψαν την χώρα. Ξέχασαν όλοι τα πάντα, υπόθεση Οτσαλαν, Ίμια, χρηματιστήριο, Ολυμπιακούς αγώνες, δομημένα ομόλογα, εξοπλιστικά σκάνδαλα,novartis, καταστροφη του ΕΣΥ, μνημόνια, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων,μείωση μισθών και συντάξεων. Τι να πρώτοθυμηθεί κανείς... Οι χρήσιμοι ΗΛΙΘΙΟΙ του συστήματος, οι αναποφασιστοι & όσοι δεν πάνε να ψηφίσουν, , καθορίζουν το μέλλον της χωρας. Πίκρα...

Απλά και σταράτα. Νέα Δημοκρατία θα ψηφίζουμε πάντα.

Αριστερούληδες, (πάσης αποχρώσεως), ελπίζω τώρα να αντιλαμβάνεσθε ότι στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, υποστήκατε στρατηγική ήττα τεραστίων διαστάσεων που καθόρισε το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες. Γνωρίσαμε την κομμουνιστοκρατία, (1941-1945), την ένοπλη ανταρσία της, (1946-1949), την πασοκοκρατία, (1981-1989, 1993-2004 και 2009-2012) και την συριζοκρατία, (2015-2019) και τις απορρίψαμε για πάντα!!! Απλά και σταράτα. Νέα Δημοκρατία θα ψηφίζουμε πάντα.

"οι Γερμανοί είναι φίλοι μας"

"Γνωρίσαμε την κομμουνιστοκρατία, (1941-1945)" καταλαβαμε τι εκαναν οι παππούδες σου στη κατοχή....

Όχι απλά σωστός, αλλά...

ΟΛΟΣΩΣΤΟΣ!!!

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.

Και από τα σχόλια κάποιων και από την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα βλέπει κανείς οτι το απόκομα της Κουμουνδούρου εξαρτά την πολιτική του επιβίωση και επαναφορά, στην αποτυχία της χώρας.Κρυφός πόθος του Τσίπρα και των υπόλοιπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, να πάνε άσχημα τα πράγματα στην οικονομία για να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.Τα Εθνικά εγκλήματα της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς για αυτούς τους κρετίνους δεν παραγράφονται.

ηκ

στους γύφτους, τους μειονοτικούς, στους φυλακοβιους πήρε όμως ο Τσιπρας 80%.

kasi

Εξαιρετικό άρθρο. Ο τσίπρας δεν έχει τί να πει πλέον, γιατί ακριβώς οι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι σωστοί. Έτσι ο αλέξης άρχισε το λαϊκισμό, όχι μόνο για το άνοιγμα των σχολείων και τα τεστ, αλλά και για τη χορήγηση επιδομάτων σε όλο τον κόσμο, αλλά ξέχασε ότι "λεφτόδεντρο ξεράθηκε το 2015". Λυπάμαι που το λέω, αλλά πολλοί συριζαίοι, σχεδόν, απεύχονται να επιτύχει η κυβέρνηση στην διαχείριση της κρίσεως της επιδημίας προκειμένου να μπορούν να αυτοί κάνουν αντιπολίτευση....

Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.

"Λυπάμαι που το λέω, αλλά πολλοί συριζαίοι, σχεδόν, απεύχονται να επιτύχει η κυβέρνηση στην διαχείριση της κρίσεως της επιδημίας προκειμένου να μπορούν να αυτοί κάνουν αντιπολίτευση...."

GEORGIA.

Κουφετο εκατσε η πανδημια στη κυβερνηση αυτη. Οχι μονο θα μπορεσει να δικαιολογησει τις κακες της επιδοσεις στην οικονομια αλλα θα μπορεσει να σπρωξει τα πιο αντιδραστικα της σχεδια με προσχημα την Κριση (v2.0). Ο σοφος Ελληνικος Λαος θα πειστει εν χορω απο τα Μεσα οταν ερθει η ωρα της καλπης οτι δεν ειχαμε Αγιο , ειχαμε Κυριακο κ αυτος μας εσωσε. Θα κανουν εκλογες οσο πιο συντομα μπορουν για να καψουν την απλη αναλογικη κ να κρατησουν τη κουταλα μπροστα στη Φτωχεια που ερχεται. Εχει υπολογισει κανεις ποσα εκατονταδες μυρια εχουν δωσει εδω κ εκει με προσχημα τον ιο? Πρεπει να εχουν ξεπερασει τα 100 (and counting). EE, ρε γλεντια!

Βουρ στο γκρεμό

Ύφεση εσωτερικού και ...ύφεση εξωτερικού Για ύφεση 10% μίλησε ο Μητσοτάκης στο CNN, από 4,7% που εκτιμούσε το ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή! Άλλα λέει τελικά η κυβέρνηση στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό; Στην Ελλάδα έχουμε “μεθύσει” με το νέο “έπος”, μετά από αυτό του Έβρου, του κορονοϊού και μπορεί να λέει κάθε μέρα και κάποιος από την κυβέρνηση ό,τι νούμερο θέλει; Εκτιμήσεις με βάση στοχεία είναι τα νούμερα που λένε για την ύφεση ή προβλέψεις που κάνει μέντιουμ δια τηλεφώνου;

Η χείριστη Νέα Δημοκρατία είναι απείρως καλύτερη του άριστου Σύριζα.

Γι' αυτό και τον Σύριζα τον έχουμε απορρίψει ως πολιτική επιλογή. Οριστικά και αμετάκλητα.

Το συνόψισες τέλεια.

Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.

123

ΤΑ 220 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΏΣΕΤΕ??

Αll

Απλα θυμισε μου ποτε παρεδωσε 37 δις ή γενικότερα μια ελλάδα με καλύτερους δείκτες ή εκτός μνημονίων...

Οτιδήποτε αριστερό και οποιοσδήποτε αριστερός...

Μας προκαλεί αφόρητη απέχθεια και άμεση απόρριψη.

Είναι γεγονός...

Δεν αντέχετε με τίποτα η αφόρητη μπόχα της "αριστερίλας".

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία