
Παρότι ο κόσμος μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και της τέως Σοβιετικής Ένωσης ξέφυγε ταχύτατα προς τον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση, παρόλα αυτά υπάρχουν κόμματα και στην Ελλάδα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το DER LINKE στην Γερμανία η το PODEMOS στην Ισπανία, που επιθυμούν κομμουνισμό για τους πολίτες τους και ακραίο καπιταλισμό για τους ίδιους και την νομενκλατούρα τους με κότερα, βίλες και πούρα. Αυτοί είναι που δημιουργούν την μεγαλύτερη σύγχυση, μπέρδεμα και αναστάτωση στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.
άστοχο σχόλιο. Στην ουσία αντί να ρωτήσετε αυτούς που δυσανασχετούν και δημιουργούν τα παγκόσμια κινήματα, τους φορτώνετε στην κασίδα τη δική σας μαρξιστικοειδή ανάλυση. Αν κοιτάξει κανείς τους ψηφοφόρους του Τραμπ και τους οπαδούς του μπρέξιτ, θα διαπιστώσει τα εξής: Με βάση έρευνες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων, προκύπτουν τα εξής: 1) η εισοδηματική κατάσταση ΔΕΝ είναι σημαντική παράμετρος. 2) Είναι λευκοί 3) έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο 4) τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ηλικία 5) είναι άνδρες. Προφανώς μιλάμε για στατιστικές τάσεις. Μη μου πείτε ότι ά ξέρω και κάποιες γυναίκες που ψήφισαν τραμπ. Φυσικά και υπάρχουν και μορφωμένοι και μαύροι που τον ψήφισαν. Μιλάμε για τα μεσοσταθμικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των ομάδων. Δεν τον ψήφισαν οι φτωχοί και οι άνεργοι. Των ψήφισαν οι "άγνωστοι διαμαρτυρόμενοι". Οπότε αντί να ψάχνετε να βρείτε τι είναι αυτό που κίνησε το χέρι αυτών των ανθρώπων να ψηφίσουν όπως ψήφισαν, απλώς πετάτε τη γνωστή θεωρία για τις ανισότητες και καθαρίσατε. Δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια. Ούτε εσάς. Παρότι ισχυρίζεστε το αντίθετο. Ναι οι πολυεθνικές παίζουν το ρόλο τους. Η παγκοσμιοποίηση επίσης. Τα καίρια σημεία που φαίνεται να ωθούν αυτά τα κινήματα είναι: 1) η απώλεια εθνικής ταυτότητας που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και η μετακίνηση μεγάλων μαζών μεταναστών. 2) η απώλεια ελευθερίας ιδιωτικής πρωτοβουλίας που δημιουργεί η όλο και μεγαλύτερη επικράτηση των πολυεθνικών. Αυτές συνεχώς γιγαντώνονται και θέλουν να κάνουν τους πάντες υπαλλήλους τους. Ο πλανήτης σταδιακά μετατρέπεται σε έναν τεράστιο δημόσιο τομέα. Η ελεύθερη αγορά σταδιακά εξαφανίζεται. Ο άνθρωπος που θέλει ελεύθερα να καλλιεργεί το χωράφι του, να φτιάχνει την επιχείρησή του και να ζήσει το αμερικάνικό όνειρο (αν μιλάμε για ψηφοφόρους του τραμπ, αλλά τα ίδια ισχύουν για όλους), σταδιακά γίνεται είδος υπό εξαφάνιση. Η ζωή που ξέραμε, οι καθημερινές συνήθειες το να πάμε για καφέ, στο μπαρ, στην παμπ ή στο ...σαλούν, ανατρέπονται σταδιακά και δημιουργείται μια παγκόσμια ομογενοποίηση. Όλοι σταδιακά γινόμαστε γρανάζια ενός παγκόσμιου "δημόσιου" τομέα. Αυτές είναι οι κινητήριες δυνάμεις των ψηφοφόρων, τραμπ, μπρεξιτ, τσιπροκαμένου και χρυσής αυγής. Όχι δεν έχουν εντελώς άδικο όλοι αυτοί. Ίσως να έχουν και αρκετό δίκιο υπό κάποια σκοπιά. Και επίσης ο ενοποιητικός ρόλος του διαδικτύου γι αυτά τα κινήματα πρέπει επίσης να αναλυθεί. Αλλά εσείς και οι συνάδελφοί σας σε όλο τον κόσμο έχετε φαγωθεί να μας αναλύσετε την νέα κατάσταση με εργαλεία του παρελθόντος.
Μπρέξιτ και Τράμπ είναι στην κατεύθυνση που περιγράφετε, αλλα οι Τσιπροκαμμένοι είναι στην εντελώς αντίθετη, απλά συνέπεσαν χρονικά γιατί η Ελλάδα ως συνήθως έχει διαφορά φάσης: Kρατιστές και κρατικοδίαιτοι είναι, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με μαζική μετανάστευση και απώλεια ταυτότητας, αρκεί να συνεχίσει να πέφτει η κρατική σύνταξη/κρατικός μισθός, δηλαδή αντίθετα κίνητρα από τον Τραμπ και το Μπρέξιτ. Στην Ελλάδα είχαμε την εξέγερση των βολεμένων του δημοσίου...
Δεν ξέρω αν έχεις απόλυτα δίκαιο , αλλά πιστεύω ότι έχεις σωστή οπτική. Η Δύση ζει σίγουρα την τραγωδία της κακής εξέλιξης του δικού της συστήματος και της ανυπαρξίας της πολιτικής της ηγεσίας . Την κρατάει ακόμη ζωντανή ο μεγάλος "κουμπαράς" που έχει δημιουργηθεί μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δύση πλέον δεν πιστεύει στον εαυτό της, ο πολιτισμός της εξέπνευσε οριστικά την δεκαετία του 1960. Τώρα παρατηρούμε και την βιοϊστορική της εξόντωση μέσω της αρνησιτεκνίας και της μετανάστευσης. Υπόψιν, τον Σπένγκλερ τον απαγόρευσε πρώτα ο Χίτλερ και μετά ο Στάλιν.
Εξαιρετικό άρθρο. Μπράβο. You hit the nail on the head.