Η Παναρίτη και η «άφεση» χρέους αλά Αργεντινή
Μαίρη Λαμπαδίτη

Μαίρη Λαμπαδίτη

Η Παναρίτη και η «άφεση» χρέους αλά Αργεντινή

Με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, έχει ενδιαφέρον να μεταφέρω κάποιες απόψεις της Ελενας Παναρίτη που άκουσα συμπτωματικά  τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η συνέντευξη που έδωσε η οικονομολόγος στο συνάδελφο Κώστα Μαρδά είχε γυριστεί το Δεκέμβριο του 2014- δηλαδή πριν από τις εκλογές – και μεταδιδόταν σε επανάληψη.

Η κυρία Παναρίτη που έχει δεχτεί πολλές φορές τα πυρά της αριστεράς  υποστήριξε ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών (κυρίως ο Ντράγκι) δε θα δεχτούν ποτέ αναδιάρθρωση ή μείωση του ελληνικού χρέους γιατί δεν ξέρουν να το κάνουν. Δεν έχουν την εμπειρία καθώς δεν το έχουν κάνει ποτέ στο παρελθόν παρότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την  Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη. Το χρέος της ευρωζώνης είναι επίσης μη βιώσιμο, όπως και το ελληνικό χρέος. Αντίθετα το ΔΝΤ  έχει το know how να το κάνει καθώς έχει πολλές φορές διαγράψει χρέος πάνω από 60% στις χώρες της νότιας Αμερικής (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ισημερινός).

Η διαδικασία, όπως τόνισε η κυρία Παναρίτη, λέγεται «άφεση- συγχώρεση χρέους» και συνοδεύεται από μέτρα σταθεροποίησης(;) της οικονομίας.

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των μνημονίων, τόνισε ότι η Ελλάδα της θυμίζει πολύ τη Βενεζουέλα η οποία -παρότι είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ- δεν μπόρεσε να εξυγιανθεί, αντίθετα με τη Βραζιλία και κυρίως με το Περού που τα κατάφεραν. Η Βενεζουέλα δεν πιέστηκε ποτέ να εφαρμόσει προϋπολογισμούς λιτότητας καθώς είχε πάντα τα έσοδα από τα πετρέλαια που κάλυπταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Λογικό είναι η πρώην βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ  που εργαζόταν επί 10 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα και θεωρείται εκλεκτή του ΔΝΤ να θέλει να εξάρει το έργο των   «αφεντικών» της αλλά και να προμοτάρει την υποψηφιότητα της ως εκπρόσωπος του Ταμείου. Άλλο αν στη συνέχεια η επιλογή της από τον κ. Βαρουφάκη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από στελέχη του Σύριζα αλλά και από το ΠΑΣΟΚ  το οποίο τη χαρακτήρισε  ως ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
Κλείσιμο

Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά της στα γεγονότα  όπως τα έζησε λίγο πριν την ένταξη της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Όπως ισχυρίστηκε είχε ενημερώσει διεξοδικά τον κ. Παπακωνσταντίνου για την δραματική κατάσταση της οικονομίας και του είχε προτείνει να πάρει μέτρα (χθες) πχ. πάγωμα μισθών και συντάξεων και να καλέσει στην Αθήνα οικονομολόγους διεθνούς κύρους πριν αναμειχθούν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο δεν εισακούστηκε για δύο λόγους : α) όλοι πίστευαν ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση. Και άλλες  ευρωπαϊκές χώρες άλλωστε είχαν πρόβλημα και «μαγείρευαν » τα στοιχεία. Κανείς δεν περίμενε ότι οι Ευρωπαίοι θα κρατούσαν τόσο εχθρική στάση κατά της  Ελλάδας και β) ο ΓΑΠ αποδείχθηκε πολύ εύπιστος  ως προς τη βοήθεια που του έταξαν οι Ευρωπαίοι.

Όπως υποστήριξε η κυρία Παναρίτη, η Ελλάδα μπορούσε να διασωθεί με δικά της μέσα  αν δεν υπήρχαν λάθος εκτιμήσεις  σε συνδυασμό με την υπεραισιόδοξη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Αν ξέρει τόσα πολλά από εκείνη την κρίσιμη περίοδο, μήπως πρέπει να κληθεί άμεσα να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα μνημόνια;

Όταν ρωτήθηκε (θυμίζουμε ότι η συνέντευξη δόθηκε πριν από τις εκλογές) αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κυβερνήσει απαλλάσσοντας τη χώρα από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, απάντησε ότι εκφράζει «συγκρατημένη απαισιοδοξία».

Τα είχε ακούσει αυτά ο κ. Βαρουφάκης πριν την προτείνει;

Για το τέλος κράτησα ένα δυσοίωνο σχόλιο της κυρίας Παναρίτη, όταν ο Κ. Μάρδας της  ανέφερε ότι «όλοι οι Έλληνες έχουμε ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».
-    «Και πού είσαι ακόμα!» του απάντησε...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης