Το προλεταριάτο του κολλάρου και οι θεσιθήρες
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Το προλεταριάτο του κολλάρου και οι θεσιθήρες

Σε σχέδιο νόμου για την ένταξη ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια που δόθηκε ως τις 8 Οκτωβρίου 2018 για δημόσια διαβούλευση διαβάζουμε: «Άρθρο 09 – Ίδρυση Τμημάτων στο Ε.Κ.Π.Α.

Στο Ε.Κ.Π.Α. ιδρύονται τα εξής Τμήματα: (…) γ) Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών».

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Από την δεκαετία του ΄80 υπάρχει στα Ψαχνά το Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών. Το συγκεκριμένο Τμήμα στα πρώτα του χρόνια είχε ως σημείο αναφοράς μια κρατική επιχείρηση, την ΕΑΒ με το εργοστάσιο της στο Σχηματάρι. Το «στόρι» έπαιζε καλά όσο η ΕΑΒ παρά τις ζημιές της μπορούσε να απορροφά αποφοίτους τεχνολόγους αεροσκαφών από τα Ψαχνά. Για το τι και το πώς καλύτερα θα ήταν να ερωτηθεί το πολιτικό προσωπικό της περιοχής που πλειοδοτούσε στην προσπάθεια να βρουν τα «παιδιά» επαγγελματική αποκατάσταση…

Κάποια στιγμή το ΤΕΙ της Χαλκίδα συγχωνεύθηκε με το γειτονικό ΤΕΙ της Λαμίας και ο καρπός της συγχώνευσης τους ήταν το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Από τότε πέρασαν χρόνια και το πέρασμα του χρόνου, πέραν όλων των άλλων, ανέδειξε τα αδιέξοδα ενός εκπαιδευτικού σχεδιασμού που θέλησε να μείνει μακριά από τις νέες τάσεις αλλά και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα δια του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου παρουσίασε την μαγική λύση της ενσωμάτωσης των κατά τόπους ΤΕΙ – άνευ ουσιωδών επιστημονικών και εκπαιδευτικών όρων και προϋποθέσεων- στα γειτονικά Πανεπιστήμια. Έτσι, ένα κομμάτι του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας πέρασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το υπόλοιπο κομμάτι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο «Αθήνησι» βρέθηκε το Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών το οποίο – αν περάσει το νομοσχέδιο από την Βουλή- θα ονομάζεται Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Η έδρα του παραμένει η κωμόπολη των Ψαχνών όπου μεταξύ άλλων θα βρίσκονται και οι έδρες των εξής Τμημάτων: - Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών,

Κλείσιμο
Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας, Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας ,το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας και το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας.

Τώρα τι δουλειά έχει ο Κινηματογράφος σε μια Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών αλλά και οι Τεχνολογίες Ψηφιακής Βιομηχανίας σε μια Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ. δεν μπορώ να σας διαφωτίσω, άγνωστες οι προθέσεις των εμπνευστών του εγχειρήματος.

Αλλά, δεν είναι μόνον αυτό. Με το σχέδιο νόμου προτείνεται με την σφραγίδα του Ε.Κ.Π.Α. « Τεχνόπολη – Σύμπλεγμα Τεχνολογίας, Τέχνης και Πολιτισμού (Τεχνόπολη Ευρίπου) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Χαλκίδας, ως χώρος ανάπτυξης καινοτόμων ερευνητικών, αναπτυξιακών και πολιτιστικών δομών». Η οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία της Τεχνόπολης ανατίθεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ε.Κ.Π.Α.

Όλα αυτά είναι τα δεδομένα. Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός ως ο ανώτατος άρχων ελέω Θεού αποφασίζει, «κόβει και ράβει»… Η αυτονομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πάει περίπατο – μια γραφειοκρατία με οδηγό διευθετήσεις μικρο- συμφερόντων σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο κάνει κουμάντο δίχως σχέδιο και πυξίδα. Και «Τεχνόπολη» θα σας φτιάξουμε… και επί μια δεκαετία θα αναζητούνται οι κατάλληλοι χώροι για να στεγάσουν τις δραστηριότητες της και το μπαλάκι θα πηγαίνει από τους δήμους της περιοχής στην Περιφέρεια και από εκεί στο υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο.

Αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο θα διαπιστώσει ότι από τις διατάξεις απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις πηγές χρηματοδότησης, την εμπλοκή της αγοράς και των φορέων της…

Με τούτα και με εκείνα θυμήθηκα τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου όταν στο Πρόγραμμα της Τετραετίας (1928-1932) μιλούσε για το φαινόμενο των «Θεσιθηρών» - που θεωρούσε ότι ήταν αποτέλεσμα της διάθρωσης και των προσανατολισμών του εκπαιδευτικού συστήματος. Μάλιστα, το σχετικό κεφάλαιο του Απολογισμού της Τετραετίας διαβάζουμε - από ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Μαυρογορδάτου, Μετά το 1922 /Παράταση του Διχασμού- μεταξύ άλλων: «τα Πανεπιστήμια μας εδημιούργουν κατ΄έτος τους “εγγραμμάτους ” και τους επιστήμονας οι οποίοι ήσαν καταδικασμένοι ή να μένουν άνεργοι ή να κερδίζουν ελάχιστα». Εκείνη την εποχή ο Γεώργιος Παπανδρέου – εισηγητής των εκπαιδευτικών νομοσχεδίων και κατά την διάρκεια της τελευταίας τετραετίας του Βενιζελισμού υπουργός Παιδείας-έκανε λόγο «για το προλεταριάτον του κολλάρου όπως ονομάζεται ο εσμός των θεσιθηρών». Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 90 χρόνια – παρ΄ολίγον ένας αιώνας – και οι κουβέντες του Βενιζέλου και των συνεργατών του παραμένουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ