Μια ιστορία για την ανάπτυξη
Κώστας Τσαούσης

Κώστας Τσαούσης

Μια ιστορία για την ανάπτυξη

Η ιστορία διδάσκει έλεγαν οι παλιοί και δεν είχαν άδικο.

Εκείνο που θα είχε νόημα να προσθέσει κανείς εκ των σημερινών είναι ότι η ιστορία και οποιαδήποτε ιστορική αναδρομή δίνουν την δυνατότητα να αξιολογηθούν οι χαμένες (κατά κύριο λόγο) ευκαιρίες ιδιαίτερα όταν γίνεται λόγος για την οικονομία και την αγορά.

Στην χώρα μας ένας από τους πλέον επιτυχημένους χρηματοοικονομικούς θεσμούς ήταν και παραμένει παρά τα πλήγματα της συγκυρίας αλλά και των αντιλήψεων του κρατισμού ήταν τα Venture Capital.

Αντιγράφω από την ομιλία του Γιάννη Παπαδόπουλου – επικεφαλής του Attica Ventures και προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA - Hellenic Venture Capital Association) στο συνέδριο Equity Investment Forum που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

«Τα πρώτα Venture Capital funds δημιουργήθηκαν στη σύγχρονη Ελλάδα στις αρχές την δεκαετίας του 1990. Σημαντικές επενδύσεις της εποχής γνωστές και μεγάλες σήμερα επιχειρήσεις όπως η Goody's, η Jumbo, η Wind, ο Γερμανός, η Chipita, η Yula, η Computer Logic και άλλες. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με την διαμόρφωση του νέου νομικού πλαισίου των ΑΚΕΣ (που σημειωτέον θεωρείται από τα καλύτερα στην Ευρώπη) και την ενεργοποίηση του ΤΑΝΕΟ που αποτέλεσε και τον καταλύτη για την ανάπτυξη της αγοράς, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα αναπτυξιακή περίοδος με την δημιουργία 14 νέων funds στη διάρκεια αυτή από το 2004. Με την δημιουργία με κεφάλαια ΕΣΠΑ και των Jeremie EIF funds το 2012, η αγορά διευρύνεται περαιτέρω και περισσότερες από 50 νέες επενδύσεις σε ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα τελευταία 3 χρόνια.

Σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά 22 εταιρίες και τα επενδεδυμένα κεφάλαια ξεπερνούν τα € 1 δις. Με τα κεφάλαια αυτά έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια επενδύσεις σε περισσότερες από 130 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμβάλλοντας σημαντικά στην δημιουργία και διατήρηση περισσοτέρων από 50.000 θέσεων εργασίας , στην ανάπτυξη, τη μεγέθυνση τους και την ανταγωνιστικότητά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εταιριών είναι η Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες, η ICAP, τα mastihashop, η Foodlink, η Ευρωκλινική, η Performance Technologies, η Micrel, η CBL, o Κρόκος Κοζάνης, η Unismack, η Mobile Technologies, η voiceweb, η Doppler, όλες εταιρίες που στηρίχθηκαν με κεφάλαια και τεχνογνωσία από ελληνικές εταιρίες venture capital και private equity funds. Αρκετές μάλιστα από αυτές είναι σήμερα εισηγμένες στο ΧΑ».
Κλείσιμο

Ιστορία θα πείτε – αλλά η Ιστορία και οι ιστορίες της έχουν και συνέχεια. Σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης τα εργαλεία των venture capital και των private equity funds μπορεί και να αποδώσουν και πάλι «καρπούς» (αποτελέσματα) αρκεί να τους δοθεί ρόλος, άνεση κινήσεων στην δύσκολη και απαιτητική αγορά των μετοχικών και εταιρικών αναδιαρθρώσεων αλλά και πρώτη ύλη για τροφοδοσία. Η τελευταία δεν μπορεί παρά να προέλθει από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, με τη δέσμευση περισσοτέρων κεφαλαίων για επενδύσεις αυτής της μορφής μέσα από τα κεφάλαια του νέου ΕΣΠΑ, με την άντληση κεφαλαίων απευθείας από Κοινοτικές Πρωτοβουλίες όπως τα προγράμματα Horizon 2020 και COSME, με την ένταξη venture capital/private equity δράσεων στο υπό Juncker Plan και ειδικότερα στο Joint Equity Investment Platform, μηχανισμό συνεργασίας των εθνικών παρόχων venture capital/private equity χρηματοδότησης και του European Investment Fund.

Προτάσεις υπάρχουν – στο συνέδριο ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες από κάθε άποψη. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει θέληση, διάθεση και πάνω από όλα, σχέδιο και στρατηγική για τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Αν υπάρχουν όλα αυτά, τα κεφάλαια μπορούν να βρεθούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης