melas02

Κώστας Μελάς

Η συνεχής μονοδιάστατη επεκτατική νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ, δεδομένου ότι δεν συνοδεύεται από τις κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές, έχει και ανεπιθύμητες παρενέργειες: τα επιτόκια καταθέσεων τα οποία βρίσκονται μια ανάσα από το να περάσουν σε αρνητικό πρόσημο.

Η εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης, από τη δεκαετία του 1970, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας ήταν η εφαρμογή των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου, της απρόσκοπτης κίνησης των κεφαλαίων με βάση τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, συνοδεύτηκε, pari passu, από την εμφάνιση και τη σταδιακή εξάπλωση των Περιφερειακών Συμφωνιών Εμπορίου (ΠΣΕ). Αναφέρω, συνοπτικά, τις πλέον γνωστές Περιφερειακές Συμφωνίες Εμπορίου στον πλανήτη.

4

Μία από τις βασικές έννοιες, μέσω της οποίας επιχειρείται να επεξηγηθούν οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις, είναι αναμφισβήτητα αυτή του λαϊκισμού. Γνωστή ως έννοια, φορτισμένη κυρίως με αρνητικές συνδηλώσεις, πολυχρησιμοποιημένη κυρίως από τις πολιτικές ελίτ, οι οποίες αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση της χώρας τη χρησιμοποιούν κατά κόρον ενάντια στις προτάσεις και στις απόψεις των αντιπολιτευόμενων πολιτικών ελίτ, που αγωνίζονται να αποτελέσουν την ερχόμενη κυβέρνηση

2

Η οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση, παρότι πρέπει να περιμένουμε αρκετά για να αποφανθούμε με βεβαιότητα μέχρι την κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού, στηρίζεται στη δραστική μείωση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ενώ λοιπόν η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε σειρά δραστηριότητες κρίνεται αναγκαία και επιθυμητή, εντούτοις θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι υπάρχοντες περιορισμοί της οικονομίας αλλά και της οικονομικής θεωρίας και εμπειρίας.

1

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στις αρχές των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς της ΕΕ . Ήδη παρατηρείται η πρώτη μεταστροφή στην μέχρι σήμερα πορεία των σχέσεων της χώρας μας με τους εταίρους –δανειστές.

1

Καλό είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που ενέχουν «τεχνικής ορολογίας» , αντί να επιχειρούμε να τα αποδώσουμε με το δικό μας τρόπο να ανατρέχουμε στις ανακοινώσεις και συνεπώς και στις διαπιστώσεις των επισήμων και αρμοδίων φορέων. Στην περίπτωση των stress test των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι σωστό να ανατρέξουμε στην ανακοίνωση της ΤτΕ και στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα σχετικά με τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών η ανακοίνωση της ΤτΕ είναι η ακόλουθη:

Οι οικονομικές εξελίξεις προβληματίζουν τα χρηματιστήρια. Όλες οι  υπάρχουσες ενδείξεις δημιουργούν αρνητικές προσδοκίες εκτός από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Χθες (13.10.2014) στο χρηματιστήριο της ΝΥ , συνεχίστηκε η διόρθωση που έχει αρχίσει εδώ και ένα μήνα.

4

Είναι γνωστόν ότι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν επιθυμεί πρωτίστως για πολιτικούς λόγους νέα χρηματοδότηση και νέα συμφωνία,  υποστηρίζει ότι μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό το 2015, ακόμη και αυτό που θα προκύψει εάν φύγει το ΔΝΤ.

4

Στη φετινή σύνοδο των Κεντρικών Τραπεζιτών (21-22 Αυγούστου) που διοργανώνει κάθε χρόνο η Federal Reserve of Kansas, το θέμα που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι αφορούσε την ανεργία στην ευρωζώνη1.

Μια προσεχτική ματιά στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη γείτονα Τουρκία μας οδηγεί σε ορισμένα περισσότερο ακριβή  συμπεράσματα .