Νέες Τεχνολογίες και Υγεία: Ψηφιακό οικοσύστημα και ψηφιακές εφαρμογές στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των ασθενών
zafir

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος*

Νέες Τεχνολογίες και Υγεία: Ψηφιακό οικοσύστημα και ψηφιακές εφαρμογές στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των ασθενών

Την τελευταία δεκαετία, τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, κυρίως ως αποτέλεσμα του αυξημένου φορτίου των χρονίων νοσημάτων, της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και των αυξημένων απαιτήσεων των πολιτών για μείωση των ανισοτήτων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, οι ραγδαίες ψηφιακές και τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την ψηφιακή ωρίμανση του πληθυσμού, έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις προσδοκίες των πολιτών σε σχέση με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πρόληψη ασθενειών και την παροχή περίθαλψης. Οι πολίτες πλέον επιθυμούν να λαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες τους ανάγκες. Η χώρα μας υπολείπεται του μέσου όρου της Ε.Ε. σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, με αποτέλεσμα το 2019 μόλις το 10% του πληθυσμού να χρησιμοποιεί υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης που παρέχονται διαδικτυακά1. Για τον λόγο αυτό, στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της παροχής ψηφιοποιημένων υπηρεσιών υγείας, για το σύνολο του πληθυσμού, με ειδική έμφαση σε συγκεκριμένες ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τους χρόνια πάσχοντες, τους ηλικιωμένους και τους πολίτες με κινητικά προβλήματα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου με επαγγελματίες υγείας.

Η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον χώρο των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, έχοντας ως οδηγό τόσο τις ανάγκες των πολιτών όσο και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Οι σημαντικότεροι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής για την ψηφιακή υγεία μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις βασικούς άξονες: (α) Ασφαλής πρόσβαση σε δεδομένα υγείας, επιτρέποντας στους πολίτες ασφαλή πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην υγεία τους (β) Παροχή δεδομένων υγείας για έρευνα και ανάπτυξη ψηφιακής καινοτομίας, μέσα από τη δυνατότητα διαμοιρασμού ανωνυμοποιημένων δεδομένων υγείας, και (γ) Παροχή ψηφιακών λύσεων υγείας προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και παροχή ανθρωποκεντρικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξατομικευμένης ιατρικής παρακολούθησης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της υγεία τους και να αλληλοεπιδρούν με τους γιατρούς και τους φροντιστές τους.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην προώθηση σημαντικών παρεμβάσεων στον τομέα αυτό.  Ήδη προχωράμε άμεσα την ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ), με στόχο αυτός να αποτελεί την πληροφορική υποδομή που θα τροφοδοτείται για το σύνολο των δεδομένων υγείας του πολίτη από όλες τις δυνατές πηγές παραγωγής και αποθήκευσής τους, αποτελώντας έτσι μια έγκυρη πηγή δεδομένων υγείας. Στόχος είναι ο ΑΗΦΥ να εμπλουτιστεί με το σύνολο της ιατρικής πληροφορίας, προσφέροντας συνολική και ενιαία εικόνα για την υγεία προς τους πολίτες, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα υλοποίησης μια πληθώρας ψηφιακών εφαρμογών για φορητές συσκευές.

Ταυτόχρονα, εξελίσσεται μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας, όπως για παράδειγμα έργα για την βελτίωση των εργαλείων και των δυνατοτήτων επιχειρησιακής ανάλυσης στον τομέα της Υγείας με τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, η ενίσχυση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία, η επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για Νοσοκομειακές Μονάδες καθώς και η επέκταση σε όλη την επικράτεια ψηφιακών λύσεων τηλεϊατρικής.

Θεωρούμε ότι οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες θα επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της χώρας στον χώρο της Υγείας. Στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολιτών άμεσα και αποτελεσματικά μέσα από ένα νέο ψηφιακό κράτος, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας θα αντιμετωπίσει μακροχρόνιες αδυναμίες και θα καταστήσει τις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης περισσότερο προσβάσιμες και αποτελεσματικές για όλους τους πολίτες.

* Ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος είναι Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

**Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 ετών παρουσίας της MSD στην Ελλάδα, η εταιρεία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του «Πρώτου Θέματος» να αναδείξει 10 καίριες πτυχές της πολιτικής υγείας στη χώρα μας. Η MSD δεν έχει καμία ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ